Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/18/2006: "Sloppenbewoners lopen marathon op Wereld Sociaal Forum (WSF)"

Tijdens het Wereld Sociaal Forum dat volgende maand begint in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, zullen zo’n 10.000 sloppenbewoners meedoen aan een marathon.
nairobi_taz (23k image)
De Mathare Valley in Nairobi is een van de grootste sloppenwijken in Nairobi
Samen met sloppenbewoners uit andere delen van de wereld willen ze aandacht vragen voor hun levensomstandigheden.
Klik op meer.

Volgens het VN-Programma voor Menselijke Nederzettingen (VN-Habitat) leven wereldwijd ongeveer een miljard mensen in informele nederzettingen. De Marathon for Basic Rights begint in Korogocho, een sloppenwijk in het oosten van Nairobi. Via de straten van de stad eindigt de race na veertien kilometer in het Uhurupark. Tegla Lorupe en Paul Tergat, twee internationaal bekende marathonlopers uit Kenia, zullen meedoen aan de wedstrijd.

“We willen de bewoners van de sloppen laten zien dat een andere, vrije en rechtvaardige wereld mogelijk is, ook samen met hen”, zegt Danielle Moschetti, medeorganisator van het evenement. “De marathon zal overheden eraan herinneren dat de situatie in de sloppen serieuze aandacht nodig heeft.”

Moschetti is hoofd van de katholieke kerk in Korogocho, die lid is van Exodus Kutoka: een netwerk van vijftien katholieke parochies die in verschillende sloppenwijken in Nairobi werken. Exodus Kutoka en de Keniaanse Land- Huisvestingscoalitie, een groep niet-gouvernementele organen, organiseren de race.

Er zijn 199 sloppenwijken in Nairobi. De meeste zijn dichtbevolkt en missen basisvoorzieningen. Korogocho is daar een voorbeeld van. Ongeveer 120.000 mensen leven er op anderhalve vierkante kilometer. Zoals in de meeste sloppenwijken zijn hun onderkomens gebouwd van leem en metaalplaten. In het regenseizoen worden de smalle paden tussen de huizen, die ook dienst doen als riool en afvoer, bijna onbegaanbaar. Bovendien spoelt het vuil dan de huizen in, waardoor de gezondheid van de bewoners in gevaar komt. Bergen met afval en gebrek aan water vergroten de problemen nog eens.

Volgens mensenrechtengroepen doet de regering nauwelijks iets om de levensomstandigheden van de sloppenbewoners te verbeteren. “De regering lijkt niet echt een visie te hebben”, zegt Boaz Waruku, beleidsmanager van Shelter Forum een overkoepelend orgaan voor organisaties die zich bezighouden met huisvesting en aanverwante zaken. “Er wordt van bovenaf beleid gemaakt, zonder dat rekening wordt gehouden met de realiteit aan de basis.”

De inwoners van de sloppen beamen dat. “Wij wonen hier en wij weten wat we nodig hebben. We willen inspraak hebben in het overheidbeleid, als het ons direct raakt”, zegt Mwangi Mwaniki, inwoner van Korogocho.

De autoriteiten beweren echter dat ze al in gesprek zijn met de sloppenbewoners en dat er schot zit in het verbeteren van de leefomstandigheden in de sloppen. Betty Tett, plaatsvervangend minister voor Huisvesting, wijst op het Sloppenverbeteringprogramma van de overheid. Dat programma werd in 2004 gelanceerd, samen met VN-Habitat. Doel van het programma is om permanente huisvesting te bieden aan sloppenbewoners en hen schoon water te geven. Het programma loopt momenteel in Kibera, de grootste sloppenwijk van Kenia. Daar wonen meer dan 700.000 mensen. Het is de bedoeling dat het programma binnenkort ook van start gaat in andere wijken.

Sommigen beweren dat het verbeteren van de leefomstandigheden in de sloppen meer moet inhouden dan het bouwen van huizen en het aanleggen van sanitaire voorzieningen, hoe belangrijk die ook zijn. Van groot belang is ook het creëren van banen voor bewoners, zegt Moschetti. “Het overgrote deel van de jongeren is werkloos. Daardoor belanden ze vaak in de criminaliteit. Hoe minder kansen er zijn, hoe gefrustreerder deze jongeren worden. Ze zijn een tikkende tijdbom.”

Eerder dit jaar zette de regering een ondernemersfonds voor jongeren op, dat waarschijnlijk deze week in werking zal treden. Het fonds geeft financiële steun en begeleiding aan jongeren die een bedrijf willen beginnen. De bewoners zelf zetten echter vraagtekens bij het fonds. “Hoe weten we dat dat geld eerlijk verdeeld wordt, en dat het gebruikt wordt voor het doel waarvoor het bestemd is?” zegt de twintigjarige Paul Ange’la, inwoner van Korogocho, verwijzend naar de wijdverbreide corruptie in het land.

Het Wereld Sociaal Forum begint op 20 januari 2007. De organisatie verwacht ongeveer 150.000 deelnemers. Het is de eerste keer dat Afrika als enige gastheer van het evenement optreedt.

Het WSF werd in 2001 voor de eerste keer gehouden in de Braziliaanse stad Porto Alegre. Het forum is bedoeld als tegenhanger van het Wereld Economisch Forum (WEF), dat jaarlijks rond dezelfde tijd wordt gehouden in het Zwitserse Davos. Het WEF brengt vooral politici en zakenmensen samen. Naar het WSF komen vooral vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties die de globalisering in zijn huidige vorm afkeuren.

Bron: IPS News


Powered by Greymatter