Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/17/2006: "Grootscheepse rellen Kopenhagen ter behoud cultuurpand Ungdomshuset"

Een finale demonstratie ter behoud van het met ontruiming bedreigde cultuurpand Ungdomshuset ('Jeugdhuis') in de Deense hoofdstad Kopenhagen is uitgedraaid op een grootschalige confrontatie met de oproerpolitie.
Kopenhagen2115106449 (20k image)
Kopspandoek van de demonstratie
Van de 1000 tot 5000 deelnemers werden er zo’n 300 gearresteerd. De media spraken van de meest ernstige rellen in Denemarken in de afgelopen tien jaar.
Klik op meer.

De demonstratie vertrok om 16.00 uur vanaf het gekraakte pand om op te trekken naar het stadscentrum. Na zo’n 300 meter werd de hele groep al omsingeld door oproerpolitie. Onmiddellijk werd deze met van alles bekogeld waarop gevechten uitbraken. De politie en hun wagens werd bestookt met verf, vuurwerk, stenen en flessen.

De Deense media meldden dat drie agenten in het ziekenhuis zijn opgenomen nadat ze door stenen waren geraakt. Tenminste twee demonstranten raakten ernstig gewond. Eén demonstrant raakte twee vingers kwijt, deze zouden er af zijn geblazen, terwijl een andere activist werd overreden door een politiewagen.

Nadat de demonstranten door de stad achterna werden gezeten werden winkelruiten in het centrum van de stad ingegooid en vuilniscontainers in brand gestoken. Her en der vonden sporadische gevechten met de politie plaats. Lokale migrantenjeugd nam daarop ook deel aan de schermutselingen. De politie zette grote hoeveelheden traangas in.
Kopenhagen161206 (19k image)

Groepen demonstranten verschuilden zich achter brandende barricades en trachtten zodoende de oprukkende politie te weerstaan. Straten werden opengebroken om de stenen naar de politie te kunnen gooien.

Een activist die gevraagd werd waarom hij vocht antwoordde: “Ik vecht voor mijn recht om te zijn wie ik ben. De Deense staat heeft alle experimentele en alternatieve culturele plekken, scholen en theaters aangevallen. Dit gaat om meer dan alleen een pand. Ik vecht voor mijn recht om anders te mogen zijn in Denemarken.”

Nadat de situatie tot bedaren kwam, arresteerde de politie iedereen die er als activist of punk uitzag. Ook het pand zelf werd omsingeld.

De arrestanten zullen vandaag worden voorgeleid. Ze worden allen beschuldigd van overtreding van artikel 134a, verstoring van de openbare orde in groepsverband. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van anderhalf jaar.

De demonstratie vond plaats op het moment dat alle politieke oplossingen om het pand voor ontruiming te behoeden vergeefs blijken te zijn geweest. Het pand is verkocht aan een christelijke organisatie.

In 1982 gaven de toenmalige politieke bewindslieden onder aanvoering van burgemeester Weidekamp het pand in handen van jongeren. Het pand huisvest een internationaal vermaard muziekpodium en wordt door duizenden jongeren benut. Er worden verschillende workshops gehouden en diverse oefenruimtes kwamen in de loop der jaren tot stand.

In 2000 besloot de politiek dat het afgelopen moest zijn met het cultuurpand dat gesloten en verkocht moest worden. Een christelijke secte werd de koper.

In augustus 2006 vond een rechtszaak plaats om het tij te doen keren en het pand te behouden. Verschillende politici verklaarden inmiddels dat het pand een belangrijke culturele rol in de Deense hoofdstad speelde. De rechter boorde echter iedere hoop definitief de grond in. Er vond daarop een solidariteitsdemonstratie plaats waaraan 3000 mensen deelnamen. Zelfs een groep priesters en politiemannen spraken daarop hun steun voor het pand uit.

Afgelopen dinsdag verwierp de leider van de christelijke secte, Ruth Evensen, een genereus aanbod van de Foundation Jagtvej 69, die het pand trachtte te behouden. De politie kondigde daarop aan dat het pand na Nieuwjaar zal worden ontruimd.

In diverse plaatsen vonden gisteren solidariteitsdemonstraties met het bedreigde pand, zoals in Moskou waar anarchisten van Avtonom een korte actie hielden bij de ambassade van denemarken waarvoor geen toestemming was verkregen. Ik het Duitse Kiel (bij het Deens Consulaat) en Lübeck vonden eveneens solidariteitsacties plaats.
Kopenhagen164127 (38k image)
Demonstratie in Kiel

Foto’s vind je hier, hier, hier

Beelden vind je hier: Deel 1, Deel 2 en Deel 3

2 Reacties


thanx for sharing the pics/movs

zei: ^&*^( op 20/12/2006 om: 21:30u

thanx for sharing the pics/movs

zei: ^&*^( op 20/12/2006 om: 21:30u


Powered by Greymatter