Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/14/2006: "Morele genoegdoening voor slachtoffers Franco in Spanje"

Het Spaanse parlement heeft vandaag (donderdag 14 december) een wetsontwerp aangenomen dat 'morele genoegdoening' beoogt voor de slachtoffers van dictator Franco.
CNTFAI004 (25k image)
Anarchisten in Spanje vochten tegen Franco
Het initiatief van de sociaal-democratische regeringspartij PSOE van premier José Luis Rodríguez Zapatero werd door een meerderheid aangenomen. De regering wil met de 'wet op historisch besef' een morele erkenning door de staat dat de regering van Franco (1939-1975) een regime van onrecht is geweest.
Klik op meer.

Aan de precieze inhoud en van het plan kan de komende tijd nog veel worden gewijzigd. Alleen de conservatieve Volkspartij (PP) is faliekant tegen het plan. Het zou oude wonden openrijten en verder nergens toe dienen.

Radicaal linkse partijen zijn bitter teleurgesteld omdat ze het niet ver genoeg vinden gaan. Zij stellen dat de voorstellen te vaag en te vriendelijk zijn voor 'de beulen' van destijds. Ze eisen dat alle veroordelingen van republikeinen na de burgeroorlog ook juridisch worden vernietigd en dat het Franco-regime duidelijk als 'illegaal' te boek komt te staan.

Premier Rodríguez Zapatero riep 2006 uit tot het jaar van het Historisch Besef. Het was dit jaar 75 jaar geleden dat in Spanje de monarchie werd afgeschaft en een 'Tweede Republiek' werd gesticht en zeventig jaar geleden dat die republiek door de opstand van conservatieve officieren ten onder ging. De opstand leidde tot een bloedige burgeroorlog, waarin generaal Franco het snel tot leider van het winnende conservatieve kamp schopte. Tot de tegenstanders van Franco behoorden ook de anarchisten die destijds in Spanje getalsmatig een machtsfactor van betekenis vormden.

In de eerste jaren na de burgeroorlog vervolgde hij de verslagen republikeinen wreed. Er zouden naar schatting bijna 95.000 mensen zijn geëxecuteerd. Franco vestigde een dictatuur en bleef staatshoofd tot zijn overlijden in 1975. Bij de overgang naar een democratisch bestel was de burgeroorlog een onderwerp dat door links en rechts werd gemeden.

De huidige regering wil aan die periode een einde maken met het wetsvoorstel. Het moet het linkse kamp uit de burgertwist eerherstel geven en in een aantal gevallen ook financiële compensatie bieden. Het wetsontwerp stelt ook dat symbolen uit de burgeroorlog die expliciet verbonden zijn aan een van de twee strijdende partijen worden verwijderd van openbare plaatsen en staatseigendommen.

Het monument dat Franco in de jaren 1940-1958 door gevangenen als herinnering aan de burgeroorlog ten noordwesten van Madrid liet bouwen, een in rotsen uitgehouwen basiliek op een plaats die Vallei der Gevallenen is gedoopt, blijft onaangetast. Het wetsontwerp van de regering erkent het complex, dat wordt gedomineerd door een 150 meter hoog kruis, als 'plaats van eerbied'.

Maar op geen enkele plaats van het complex mag het regime van Franco of de burgeroorlog meer worden verheerlijkt. De basiliek is de laatste rustplaats van Franco en van een rechtse politicus, José Antonio Primo de Rivera, die aan het begin van de burgeroorlog werd vermoord. Voorts zijn er bijna 34.000 gesneuvelde militairen begraven van beide partijen uit de burgeroorlog.


Powered by Greymatter