Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/10/2006: "Hoofdverdachte van 11 september sterft in bed"

Blij? Nee. Verdrietig? Zeker ook niet. De opperbevelhebber van het Chileense leger, aangesteld door de Unidad Popular-president Salvador Allende, die met de zegen van Washington een staatsgreep pleegde tegen de regering die hem had aangesteld, is gestorven. Een proces wegens zijn misdaden tegen de menselijkheid, zijn drugssmokkelactiviteiten en zo meer heeft er tenslotte niet ingezeten.

EstadioNacional (8k image)
Het stadion van Santiago, in 1962 nog gebruikt voor de wereldkampioenschappen voetbal, in 1973 voor het oog van de wereld een concentratiekamp
Klik op meer

De enige (voormalige) regeringsleider die openlijk treurt over Pinochet is de zelf sukkelende Thatcher, op wier graf velen met genoegen zullen dansen.
Het Chili van na de staatsgreep tegen de socialistische regering werd de proeftuin van het dolgeworden kapitalisme dat nu wereldwijd heerst: afschaffing van sociale voorzieningen, privatisering van openbare diensten en totale ideologische ophemeling van de maatschappelijke oorlog van allen tegen allen en van degenen die deze oorlog winnen. De proeftuin is geslaagd beoordeeld. Iemand als Wouter Bos is in veel opzichten eerder een volgeling van Pinochet dan van Allende. De ideologische consensus ten aanzien van dit kapitalisme is voorbereid door de zogenaamde Chicago-school van economen, van wie de onlangs overleden Milton Friedman de bekendste is, en wiens volgelingen in Chili de Chicago Boys werden genoemd.
Goed, er waren concentratiekampen, er werd gemarteld, sociale voorzieningen werden afgeschaft, privatisering was aan de orde van de dag, vakbonden waren verboden, maar [of: dus?] de gangbare ideologen noemen Pinochets Chili een economisch wonder. Waar gehakt wordt vallen spaanders.
Met al die ideologische vrienden en vriendinnen van deze man wereldwijd aan de macht is er geen reden ergens blij over te zijn.
Maar nogmaals - verdriet is ook iets anders.
bomba (9k image)
Regime change American style, 11 september 1973


Powered by Greymatter