Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/10/2006: "Hoe Pim Fortuyn Manuel Kneepkens achtervolgt"

Afgelopen vrijdag (8 december) verscheen in De Volkskrant een interview met Manuel Kneepkens naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe dichtbundel van zijn hand.
knepkens (20k image)
Manuel Kneepkens
In zijn hoedanigheid als gemeenteraadslid van de Rotterdamse Stadspartij beleefde Kneepkens de nodige avonturen met Pim Fortuyn over wie hij een aantal interessante uitspraken doet.
Klik op meer.

Fortuyn duikt in de dichtbundel op als 'dandydemon Pissebed' in een poging de 'Lord of the dark room' van zich af te schrijven.

"In 1992 wilde Fortuyjn bij ons komen, toen we net de Stadspartij hadden opgericht. Maar dan moest hij wel nummer één worden. Dat kon niet, want dat was ik al. Hij wilde minister-president worden, zei hij, en dan zou ik Minister van Cultuur zijn. voor mij was het scherts, maar voor hem bittere ernst. Eerst zou ik komen, de hetero met de snor, en dan de echte leider. Ik was zijn opstapje."

Ik herkende mijn ambities in hem. Hij was als het ware mijn grove spiegelbeeld. Alleen heb ik een gezin, en een geweten. Hij had geen gezin, en in plaats van een geweten een sterk Nietzscheaans verlangen naar aandacht en macht. Een eenzame entertainer-politicus, een noordelijke Berlusconi."

"Ik zag in Pim alle slechte eigenschappen van mezelf terug, en nog eens uitvergroot. alles spoelde tegen het einde over hem heen, en er was geen houden aan. Zoals hij mensen kon opzwepen, kon ik het ook. Alleen bij mij was het tot hier en niet verder. Ik heb op mijn auto een rem. Hij was alleen maar omringd met jaknikkers van die gejespartij. Die lieten hem maar gaan, in al zijn narcisme."

Begin 2001 liet Kneepkes zich door 'het machtsdenken verblinden' en trad zoals meerdere progressieve lokale en regionale partijen toe tot Leefbaar Nederland. Als negen maanden later Jan Nagel met Fortuijn op de proppen komt als beoogd lijstrekker, breekt Kneepkens en zijn Stadspartij alsnog met Leefbaar gevolgd door meerdere progressievere groepen.

Kneepkes werkt nu aan een roman over Fortuyn. "Ik kan niet anders. Hij vormde toch een keerpunt in mijn leven, in mijn politieke loopbaan. Ik verdiep me nu voor het boek in het politiek dandyisme, en dan vooral in Gabrielle d'Annunzio, de Italiaanse dichter-militair uit de jaren twintig en dertig. Hij was het grote voorbeeld van Mussolini, en een voorloper van Fortuyn. Vandaar zeker ook zijn Italiaanse tik, denk ik."

"Of ik ooit nog van hem afkom - ik weet het niet. Het is niet voor niets dat ik nu aan een roman werk. Het is te hopen dat het boek naast literaire ook therapeutische kwaliteiten heeft. Niet alleen voor mij, maar ook voor Nederland. Want het land is sinds het optreden van Fortuyn flink de weg kwijt. Zijn volgelingen zijn dan wel uit de Tweede Kamer, maar zijn wortelstok zit nog steeds in de grond."

Manuel Kneepkens, De Lustgouverneur. De Contrabas. BnM Uitgevers, Nijmegen, 68 bladzijden, 9,95 euro. ISBN 9789077907474.


Powered by Greymatter