Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/07/2006: "Greet Wandelee overleden"

Vanavond (7 december) is in Amstelveen Greet Wandelee aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Ze werd 78 jaar.
Appelschazomer2006IMG_0087 (30k image)
Greet Wandelee met Joop afgelopen zomer in Appelscha
Greet en haar man Joop genoten diep respect in brede anarchistische kring vanwege hun jarenlange betrokkenheid bij straat- en andere activiteiten van de beweging.
Klik op meer.

Greet werd geboren in een vrij-socialistisch milieu in Deventer en maakte na de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Vrije Jeugdgroep in Amsterdam waar ze Joop leerde kennen. Deze groep maakte deel uit van de groepen rond het weekblad De Vrije Socialist waarmee volop werd gecolporteerd. Greet kon smakelijk vertellen over bepaalde activiteiten in dit kader, zoals de verkoop van De Vrije bij een grote communistische manifestatie. Ondanks een verbod van de ordedienst vond het blad bij de aanhang van de communisten die met bussen werden aangevoerd gretig aftrek. Na al die jaren kon ze van dergelijke staaltjes nog steeds genieten.

Haar favoriete spreker uit de naoorlogse tijd was Arie Bom van de Vrije Groep uit Den Haag. Die kon een geweldige keel opzetten en wist zijn publiek in vervoering te brengen. Vanwege hun betrokkenheid in de beweging kwamen Greet en Joop al op jonge leeftijd naar het anarchistisch terrein in Appelscha.

Greet en Joop kregen samen zeven kinderen en bleven hun hele leven een sterke liefdesband met elkaar koesteren.

Velen leerden het strijdbare echtpaar echter kennen in de jaren tachtig toen de kraak- en antimilitaristische beweging volop directe actie op straat voerde. Overal waar iets te doen was, verschenen beiden op het toneel. Het was vooral Greet die genoot van de radicale en militante acties die gevoerd werden. Het meest nauw aan haar hart lagen de acties van het Vredes Actie Kamp (VAK) in Woensdrecht waar de omstreden kruisraketten geplaatst zouden worden. Greet en Joop ondersteunden deze strijd onomwonden. Smakelijk kon ze lachen om de streken die ze leverden om actievoerders onder de neus van de politie een veilig heenkomen te bieden als arrestatie dreigde. In hun hoedanigheid als al wat oudere wereldburgers wisten ze politie wel een rad voor de ogen te draaien. Greet en Joop vertoefden graag onder de jongeren.
joop-en-greet (23k image)
Greet en Joop tijdens een Burgerinspectie bij vliegbasis Volkel in 1999

Zelf leerde ik het echtpaar kennen na de oprichting van het Landelijk Anarchistisch Overleg (LAO) in 1985 en op het anarchistisch terrein in Appelscha. Ik zal nooit vergeten dat ze in 1988 in Ruigoord aankwamen met een pannetje soep toen we daar in the middle of nowhere een Internationale Anarchistische Bijeenkomst hielden en de hele zaak moest worden opgebouwd. Greet bekommerde zich er om de kampwinkel draaiende te houden.

Greet en Joop hadden een zeer positieve houding naar jongeren toe, velen in de beweging hadden met hen een betere band dan met hun eigen ouders. Ze waren een baken van betrouwbaarheid, mensen op wie je altijd kon rekenen en een inspiratie voor levenslange betrokkenheid. Je deed nooit vergeefs een beroep op hen en stonden altijd klaar. Greet sloot velen in haar grote hart. Een bewijs daarvan gaf de jaarlijkse Pinksterlanddagen te zien. Bij Greet en Joop zaten altijd mensen.

Een interview met Greet en Joop dat ooit in Buiten de Orde verscheen tref je hier.

Het terrein in Appelscha bleef ook op later leeftijd een vaste trekpleister van het echtpaar. Nog het afgelopen kampeerseizoen betrokken ze er een andere caravan die meer comfort bood. Die van henzelf schonken ze vanzelf weg.

In het boekje '60 jaar Appelscha, elf vrouwen over het anarchisme' (1993) staat ook een interview met Greet. Daarin omschrijft ze het vrij-socialisme als: 'De mensen in hun eigen waarde laten en dat we moeten strijden voor een betere samenleving, niet alleen in Nederland maar overal, dat de mensen gelijk zijn. Je moet het thuis doen, buiten de deur moet je je als mens gedragen. Je wordt weleens tegen je poten geschopt maar dat moet je er maar bij nemen.'

Alcohol zag ze niet zitten. In de strijd moest je helder kunnen denken en bij je positieven zijn. Drugs vond ze maar vergif.

Op haar eigen wijze draagde Greet haar steentje bij aan de beweging in Appelscha. Ze breide jarenlang sokken die niet kapot te krijgen zijn. Met de opbrengst werden activiteiten gefinancierd. Met de Pinksterlanddagen kookte ze jarenlang soep en bakte ze oliebollen. Ze verkocht boeken en organiseerde rommelmarkten waarmee de pickniktafels op het terrein werden betaald.

De laatste jaren sukkelde ze geregeld met haar gezondheid. Ze vond het erg dat ze op een gegeven moment niet meer naar acties en bijeenkomsten toe konden gaan. Haar levenslust en positieve levensinstelling verloor ze echter niet.

Greet bezocht op 26 november nog de Domela Nieuwenhuislezing in Heerenveen.

Haar groot hart heeft het nu begeven, we zijn bedroefd maar koesteren de mooie herinneringen aan deze bijzondere vrouw.

28 Reacties


Ik zal Greet ontzettend missen. Ze was al meer dan 20 jaar mijn vaste baken in Appelscha, beurde me op toen ik een eenzame puber van 14 was en liet me als volwassene nog steeds schaterlachen. Dankjewel Greet.

zei: Bas op 07/12/2006 om: 23:51u

En sterkte aan Joop toegewenst.

zei: Prul op 07/12/2006 om: 23:56u

IK wil hierbij iedereen bedanken voor de jarenlange steun,vriendschap en liefde die jullie mijn ouders altijd hebben gegeven. Mijn Moeder is als een echt strijder van ons heengegaan.
Diep bedroefd
Antonie Wandelee

p.s. Arie, bedankt voor dit mooie artikel.

zei: Antonie Wandelee op 08/12/2006 om: 07:29u

Greet, mooi mens, ik zal je lieve woorden missen.

Joop, en de rest van de familie, heel veel sterkte.

zei: lylette op 08/12/2006 om: 10:31u

Dag lieve Greet,
Bedankt voor al je aandacht en bemoedigende woorden, als het weer eens tegenzat met die betere wereld.
Bedankt voor je positiviteit en optimisme, als het no-future gevoel te zwaar op de schouders lag.
Bedankt voor je (historische) relativering, als het (jeugdig) ongeduld te haastig maakte.
Bedankt voor je sokken, als de voeten te koud werden.
Bedankt voor je support bij Woensdrecht, Volkel, Afrikahaven, Betuwelijn enz.
Bedankt voor gewone babbels op de camping.
Bedankt voor je wijze woorden en voor het de draak steken met ┬┤wijze woorden┬┤.
Bedankt voor inspiratie en volharding.
We zullen je missen.
Lieve Joop, kinderen, familie, vrienden en bekenden, sterkte met dit verlies.

Rob, Den Haag

zei: Rob op 08/12/2006 om: 14:47u

Joop

In de tijd dat ik met het Nijmeegs Kollektief een caravan op het kampeerterrein deelde heb ik jou en greet leren kennen als mooie mensen. Na het horen van het nare nieuws was Greet opeens weer volop op mijn netvlies. Vreemd dat dat gebeurt terwijl ze nu weg is. Maar het geeft ook aan dat ze niet echt weg is. Toch zal de praktijk zwaar zijn. Veel sterkte in deze ongetwijfeld moeilijke tijd. Greet weet van niks, die ligt lekker te slapen.

Iwan

zei: Iwan berg en Dal op 08/12/2006 om: 14:54u

Ja inderdaad altijd opgewekt. Goed om zo iemand twintig jaar lang steeds weer tegen te komen.
Joop sterkte.

zei: Martin op 08/12/2006 om: 16:01u

jullie waren een baken samen.Heel veel kracht Joop en allen die van haar houden.

zei: mariette op 08/12/2006 om: 16:32u

De keren dat we elkaar getroffen hebben zijn me bijgebleven als mooie, harverwarmende herinneringen. Joop, heel veel sterkte nu je haar moet missen.

zei: Heleen op 08/12/2006 om: 16:53u

Een groot verlies...
Ik ken Greet en Joop van "woensdrecht"..
Bijzonder fijne mensen.
Joop , familie en vrienden sterkte gewenst, Greet leeft verder in onze harten.

Ferry Den Haag

zei: Ferry op 08/12/2006 om: 16:55u

ik woon nu bijna 8 jaar in Milaaan (Italie) en ben veel van het nederlandse vergeten. Maar er zijn dingen en vooral ook mensen die ik nooit vergeten zal omdat ze een plaats in mijn hart veroverd hebben. En daar blijft Greet ook voortleven.
Dag Greet.

zei: Tom Welschen op 08/12/2006 om: 17:58u

....de lekkerste koffie in Appelscha, in de warmste caravan, maakte Greet. Sterkte Joop!

zei: Koos op 08/12/2006 om: 18:30u

Lieve Joop,
wij zijn geschrokken en verdrietig. Appelscha is niet meer compleet...We wensen jou, familie en vrienden liefde, licht en kracht met het verlies van Greet. Onuitwisbaar in ons hoofd en ons hart.

zei: Jon en Wilbert op 08/12/2006 om: 19:50u

Joop, Rob en alle anderen,
veel sterkte in de komende tijd om dit zware verlies te verwerken.
Greet zal altijd in onze herinnering blijven als moeder van de beweging.

zei: Kees Broer op 08/12/2006 om: 22:07u

Vanaf 1956 staan wij op het kampeerterrein in Appelscha en hebben velen zien komen en gaan, maar toen Wim en Bregt Juriaan weg vielen stonden er opeens twee andere fantastische mensen, Greet en Joop uit Amstelveen.
We hebben ze leren kennen en zijn hele goede vrienden geworden. Maar wij niet alleen, want iedereen was vriend of vriendin van Greet en Joop. Daarom is het zo moeilijk dat we nu afscheid van Greet moeten nemen.
Maar de boorden voor de sokken Greet die jij hebt gebreid worden door Gemma van voeten voorzien, dus jouw breiwerk gaat gewoon door, al zal Gemma een beetje harder moeten werken zonder jouw hulp.
Joop en jouw kinderen, heel veel sterkte.
Greet zullen wij nooit vergeten.

Gemma en Jaap.

zei: Gemma en Jaap op 09/12/2006 om: 10:00u

Mijn vriendin is er niet meer. Wel zijn er de herinneringen aan gesprekken, samen eten, kletsen over anderen, de rake opmerkingen, de verhalen over akties en de warmte. Het was een fijne tijd en die blijf ik koesteren.

zei: Thea op 09/12/2006 om: 13:50u

Een verhalenvertelster is dood. Greet hoorde in het rijtje van mensen die hun hele leven met het anarchisme zijn bezig geweest en daar ook over kon vertellen. Verhalen uit het verleden, zonodig door Joop aangevuld. Voor mij hoort ze bij het volgende rijtje:
Zuurbier, de anarchist, die samen met Hadjememaar in de gemeenteraad van Amsterdam gekozen werd.
Zuurbier noemde zijn hond "Hier", dat was makkelijk als de hond komen moest. Hij verkocht de Vrije Socialist op zaterdag bij het monument van Domela Nieuwenhuis. Als er dan gezegd werd: maar deze krant is oud" pareerde hij met de opmerking: heb je hem dan al gelezen, zoniet dan is hij nieuw voor jou.
Gert Kelder de anarchist uit Amsterdam Noord, die veel gedaan heeft voor het bewustworden van de arbeiders die werkten bij de hoogovens in Velsen, in het begin van de vorige eeuw.
Wim Jurriaans, die aan de kinderen op het kampeerterrein in Appelscha vertelde dat hij een glazen been had, waarin goudvissen zwommen.
Zo kon Greet ook vertellen over de reizen naar Appelscha naar de Pinksterlanddagen. Eerst van Amsterdam met de boot naar Lemmer en vandaar op de fiets verder. In de vroege ochtend naar Appelscha en onderweg de kroegbaas wakker maken voor een kop koffie.
Ik zal proberen jouw verhalen te onthouden Greet.
Joop en de kinderen veel sterkte!

zei: Otto op 09/12/2006 om: 14:43u

Lieve Greet,

Elke keer bij de Pinksterlanddagen en bij akties kwam je vrolijk naar me toe. Je uitstraling gaf me altijd veel kracht en waardering, hoe kortstondig onze ontmoetingen ook waren.

Ik zal je missen.

Hartelijke groet,

Elle

zei: Elle op 09/12/2006 om: 15:03u

Greet,
was altijd degene die ons als we weer aankwamen op de camping als een van de eerste kwam verwelkomen. Ze deelde altijd elke dag snoepjes en lolly's uit. Ze vond het altijd ook zo leuk dat iedereen ouder werd. En volgde graag hoe alle kinderen opgroeiden.

Joop en familie, veel sterkte.

Iris

zei: Iris op 09/12/2006 om: 17:26u

LIEVE GREET

altijd met vakantie was jij de eerste die ons zag en begroette.
de laatste keer dat ik je zag was 11 augustus toen we zeiden tot volgend jaar. je zei dat ik een nieuwe tekening moest maken want jou vorige tekening is tijdens de verhuizing van caraven naar caraven weg gegaan.ik zal een nieuwe tekening maken voor jou en joop.

lieve joop en familie veel sterkte.
groeten astrid ( 8 )

zei: Astrid van Tilburg op 09/12/2006 om: 17:38u

Joop,
Hoe koud het ook was in Appelscha, bij jullie was het altijd warm. Sterkte
Geurt

zei: Geurt van Gisteren op 09/12/2006 om: 18:00u

Zolang we in Appelscha komen (26 jaar) zijn Greet en Joop een baken voor ons. Vooraan op de camping waren zij vrijwel altijd de eersten die we zagen en die ons verwelkomden. Zorgzaam, attent, belangstellend,humorvol, gezellig, strijdbaar.
De afgelopen jaren deelde Greet snoep uit aan alle kinderen(en salmiaklolly's voor Teun en JurriŰn). Ook voor de dagen dat ze even op en neer naar huis was liet ze snoep achter om uit te delen zodat we aan haar dachten. Vroeger bracht ze emmertjes haring mee voor de campinggasten.
Joop en familie heel veel sterkte en liefs en tot in Appelscha.

Teun en Ingrid

zei: Teun en Ingrid op 09/12/2006 om: 18:46u

Ik zal je missen Greet en Gwbl ook, die wist altijd waar ze moest wezen voor wat lekkers en aandacht. Als ze soms niet te vinden was tijdens de pl, even bij Greet en Joop kijken... Vergeten zal ik je nooit Greet, dat is simpelweg onmogelijk. Heel veel sterkte voor joop en de anderen!

zei: ariadne op 09/12/2006 om: 20:27u

Lieve Joop en familie

We wensen jullie heel veel liefs en sterkte.
We zullen Greet heel erg missen.
Greet zal altijd in onze herinnering blijven.

Linda en Mirjam

zei: Linda en Mirjam op 10/12/2006 om: 17:40u

Dikke Kus !

zei: Jop op 13/12/2006 om: 23:08u

Hoewel ik je maar eens in de zoveel jaar op de PL trof en dan een babbeltje maakte heb je ook op mij indruk gemaakt. Je sokken (met gaten erin al, dat wel) en de beplakte luciferdoosjes die ik al jaren keer op keer opnieuw vul houden je herrinnering levend. Joop, ik wens je sterkte.

zei: petrik op 14/12/2006 om: 07:41u

Lieve Greet,

Als ik zeg dat ik je zal missen moet ik eigenlijk zeggen: ik heb je al gemist, want ik heb je te weinig gezien de afgelopen jaren.
Jou aanwezigheid, samen met Joop, bij zoveel acties was altijd inspirerend. Ik heb -nog steeds- veel bewondering voor je energie. De rust en warmte die je uitstraalde temidden van de vaak jonge activisten was erg waardevol.
We zullen je niet vergeten. Joop en familie heel erg veel sterkte gewenst.

Barbara

zei: Barbara op 14/12/2006 om: 13:15u

Betrokkenheid en een stem die glimlacht.
Een les in bij-de-tijd-zijn die ik alle 20jarigen gun. Dingen die je soms mist. Sterkte.

zei: onix op 15/12/2006 om: 12:12u


Powered by Greymatter