Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/05/2006: "Hohoho! Een jammerlijk verhaal voor bij de centrale verwarming"

Stiekem weggeslopen uit de studio van Radio Patapoe trakteerde ik via de afstandsbediening de lieve tieners en twens op Eenzame kerst van André Hazes. Passend op de ochtend van Sinterklaasavond, nietwaar? De passage "Ik stal voor mijn gezin/maar dat had toch geen zin" hield mij uit de slaap, op de een of andere manier. Het zou bijna profetisch worden.

santa_hanging (51k image)
Klik op meer

Na een busrit langs snelweg en namaaknatuur belandde ik op Schiphol, waar ik de trein naar Delft zou nemen - daar werk ik namelijk dezer dagen. Mijn laatste bankbiljet had ik grootmoedig aan Lief gegeven - die per email ontslagen is half oktober en sindsdien op een alleraardigst voorschot van UWV - of hoe heet die balkenzwendelclub ook - zit te wachten. Fout! (En niet alleen omdat het wel niet zal mogen van de Autoriteiten).
De eerste kaartjesautomaat gaf aan: Geen saldo. Betaal anders. Ja, hoe dan, bal gehakt? Moet een foutje zijn. De volgende automaat gaf dezelfde mededeling. Het komt wel vaker voor dat die dingen gek zijn geworden. Na de derde keer begaf ik mij naar de geldautomaat van Ongeveer Zesentwintig Bijelkaargefuseerde Banken. Twintig euro, dat moest toch nog mogen? Kan ik in ieder geval bij het loket terecht. Nee, vertelde het schermpje harteloos. Ik belde de baas. Of hij mijn loon wel had overgemaakt. Dat moest donderdag op mijn rekening zijn, zei hij na enig zoekwerk. Maar het is nu dinsdag, de vaste maandelijkse graaiers hebben toegeslagen en maken dat ik niet verder kan. Hij suggereerde dat het mijn nalatigheid was - misschien had ik mijn declaratie wat zorgeloos laat ingediend, dat kan ik niet ontkennen.
Het overstapje was nog geldig. Kon ik mijzelf vervloeken over mijn Utrechtse aankopen van afgelopen zaterdag, die de bodem van de schatkist zo dichtbij hadden gebracht? Dat nooit. Een sombere woede overviel mij, over al die zwetsers van PvdA-huize die dezer dagen jammeren dat er teveel over armoede gezeurd was voor de verkiezingen, terwijl er niemand arm is in Nederland want het leven is voor iedereen hier een feest en er moet juist gemoderniseerd worden, wat Balkenende veel beter kan dan Bos. Ik ging het zo gewaardeerde Class war nog eens anders bekijken.
Genant maar waar - ik moest mijn geld terugvragen aan Lief - wetende dat haar probleem bij de geldautomaat nog groter zou zijn dan het mijne.

Ik had nog een kwartier over op mijn royaal gestempelde strippenkaart. Ik vertelde het eerlijk aan de chauffeur. "Daar doe ik niet moeilijk over," zei hij. Ik heb voor die busmaatschappij gewerkt, drie naamswijzigingen geleden, en ik weet dat de meeste chauffeurs deugen. Nederland is nog niet geheel verslingerd aan de nommewadendictatuur.
Een zekere rust overviel mij zelfs bij die derde lange busrit. Op is op. "Haha, dat wordt geen pakjes voor jou vanavond," zegt de collega die op mij had zitten wachten als ik na het middaguur alsnog binnenstap. Ik moet nog uitleggen dat drie maal een half uur bus plus drie kwartier trein niet samen 2,25 uur zijn - zo werkt het openbaar vervoer niet, zeker niet in Nederland.

En nu, vanachter de speculaasstaaf en een ordentelijk glas Us heit kan ik u alvast opwarmen voor het santarchie-seizoen. In Portland, Oregon, kijkt men uit naar de tiende verjaardag van santarchy (ook wel santacon geheten, naar het Romaanse woord voor kloot) - Feliz Navidad, maar dan anders.

santacon (74k image)

Niets of niemand kan honderd santa's tegenhouden, zeggen ze in Tokyo. Het feest wordt wel afgelast bij regen of sneeuw, hohoho!
meissiestokyo (140k image)

Het zal mij benieuwen hoe het dit jaar gaat, overal ter wereld. In Nederland zou toch ook iets anders moeten kunnen dan met een geheven vingertje protesteren tegen deze wandelende cocacolareclame. 'Tis the season to be jolly, tralalalalalalalala!


Powered by Greymatter