Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/05/2006: "COMMUNE VAN PARIJS 1871 OAXACA 2006"

Wat de bevolking van Oaxaca heden heeft laten zien, kent zijn voorbeelden in het verleden, zoals die van de Commune van Parijs 1871, van de collectiviteiten in Andalousië, Catalonië en Aragon van 1936-1938 waar men experimenteerde met zelfbestuur in een poging een basis te leggen voor een nieuwe maatschappij.
Klik op meer.


Het verband tussen wat heden zich in Oaxaca / Mexico voordoet en wat vergelijkenderwijs in het verleden plaatsvond, wordt ondermeer door de Belgische libertair als Raoul Vaneigem gelegd (zie zijn bijdrage in Le Monde libertaire, nr. 1456). Sprake is dan ook van de Commune van Oaxaca.

Dat is niet vreemd. Inwoners van het zuidelijke deel van Mexico eisen het recht op zelf hun toekomst te organiseren. Welke soort zittende macht ook, die macht reageert furieus op zo’n claim. De bevolking heet voor zelfbestuur niet klaar te zijn of wordt daartoe niet in staat geacht. Dat geldt even zo goed daar als in westerse democratieën. Want ook de representatieve democratie, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse, rust op de stelling: het volk is onwetend en onkundig.

Zou er ergens in Nederland een serieuze groep eensgezinde mensen opstaan die bijvoorbeeld een streek of een stad tot relatief autonoom gebied zou verklaren en zelf het bestuur daarover ter hand zou nemen, dan zou ongeacht de politieke signatuur van de zittende nationale regering, in laatste instantie het Nederlandse leger het verzet breken. Zo heet dat dan; zo heeft het altijd geheten.

In het licht daarvan is de historische vergelijking met de Parijse Commune en andere pogingen om zelfbestuur in te stellen, een hachelijke: alle voorbeelden, zoals de genoemde, zijn om zeep gebracht, maar men kan ook nog denken aan de Beierse Radenrepubliek 1919, door contrarevolutionaire troepen neergeslagen en aan Kronstadt 1921, waar duizenden opstandelingen door de Russische leger onder leiding van Trotski werden vermoord omdat de eersten de beloften van de Russische Revolutie ingelost wilden zien. Uiteindelijk is alles met geweld van de heersende machten in (veel) bloed gesmoord. De foto hierboven is dan ook niet genomen in de Eerste of Tweede wereldoorlog, niet tijdens de opstand in Hongarije 1956. Nee, waar anders dan in Parijs 1871. Maar je weet het nooit. Waarom zou het deze keer ook tragisch moeten aflopen?

De Commune van Parijs beleefde wel een dergelijke afloop. Wie een fotoreportage van de opkomst en ondergang van de Parijse Commune 1871 wil zien, kan terecht in de historische bibliotheek van Parijs. Een apotheker, Hyppolyte Blancard, uit de tijd van de Commune heeft foto’s van dat wereldgebeuren gemaakt, overigens zoals velen met hem. Alleen deze foto’s , geselecteerd uit een schat van ruim 500 glazen platen, zijn nog nooit eerder vertoond. Het wordt de eerste fotoreportage van de moderne tijd genoemd....

De fototentoonstelling draagt als titel Regard d’un parisien sur la Commune. Ze is te zien in de Bibliothèque historique de la Ville de Paris. Ze loopt tot 4 februari 2007.

Er is een schitterend fotoboek verschenen met de foto's van de genoemde Hyppolyte Blancard bij de uitgeverij Gallimard, Parijs onder dezelfde titel als die van de tentoonstelling (prijs van het fotoboek € 35.--).


Powered by Greymatter