Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/03/2006: "Verse oogst?"

De Anarchistische Boekenmarkt heeft het karakter van een jaarlijkse reünie - was er dit jaar ook het een en ander op het gebied van nieuwe ideeën of verslagen van of beschouwingen over praxis van nu? Als collega Arend hieronder een herdruk van een boekje van Arthur Lehning over de Spaanse Burgeroorlog als belangrijkste nieuwe uitgave vermeldt zou je dit niet denken. Of als de racistische diepdenker Thomas Friedman bloedserieus in de kijker ligt (goed, het was van de Rooie Rat - menige neocon is ooit ook trotskist geweest) - wat moet men er van denken?

a138_1_b (27k image)
Jarvis Cocker
Klik op meer

Als er dezer dagen over de landelijke politiek in Nederland gemeierd wordt over een tegenstelling tussen "provincie" en "stad" - iets wat typisch niet "in de provincie" bedacht is - moet even vastgesteld worden dat de opzienbarendste acties met een anarchistische kleur wel degelijk "in de provincie" waren, dus is het Nederlandse anarchisme provinciaal? Het zij zo. Over Fort Pannerden zag ik geen boek, wel over Schinveld De slag om de Schinveldse bossen van Henri Haenen en Marcel van Hoorn, van uitgeverij TIC te Maastricht.
Nee, een weerslag van de Franse lente of de hete herfst, of van de Commune van Oaxaca heb ik niet gezien. De enige theoretische bijdrage van belang, Anarchism for beginners [laat u niet foppen door de titel] van Ruth Kinna, is toch ook al meer dan een half jaar oud.

Afgezien van het reünieaspect (wat kan daar tegen zijn?) kan ik wel begrip hebben voor Bas Moreel's schets van anarchistische boekenbeurzen: te vaak te veel meer van het zelfde (maar dat is nog heel iets anders dan er dogma's op na houden).

Ik ben altijd blij met de aanwezigheid van Class War. Hun als proletarisch bedoelde grofheden komen in Nederland, waar ook het proletariaat van oudsher tamelijk burgerlijk is, niet zo goed over, maar de houding van afwijzing van alles wat zich autoriteit waant is een verademing vergeleken met de braafheid die ook de oppositie in Nederland uitstraalt. Hier blijkt voortdurend oprechte boosheid!
Tegen Bono en andere zeikerds en alle machthebbers bevelen ze Jarvis Cocker met
Cunts are still running the world aan. En ze hebben zowaar een als intelligenter bedoeld theoretisch tijdschrift,
A touch of class
. Iets om op te letten.

skullbook (2k image)


Powered by Greymatter