Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/28/2006: "Rapport Europarlement kritiseert EU-landen om geheime CIA-vluchten"

Een onderzoekscommissie van het Europees Parlement kritiseert elf EU-landen omdat ze te weinig hebben gedaan tegen geheime CIA-vluchten van terreurverdachten.
geheimciacomplex (24k image)
Geheime gevangeniscomplex in Kabul, Afghanistan met bijnaam de Salt Pit via Google Maps ontdekt
De kritiek richt zich vooral op ItaliŽ en Polen. Nederland staat niet op het beruchte lijstje.
Klik op meer.

De landen worden genoemd in een dinsdag vrijgegeven ontwerprapport van het Europarlement. Groot-BrittanniŽ, Polen, ItaliŽ en Duitsland waren op de hoogte van de gevangenissen. Ook Zweden, Oostenrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Griekenland en Cyprus kenden het bestaan daarvan volgens de onderzoekscommissie.

Belangrijke EU-functionarissen, zoals buitenlandcoŲrdinator Javier Solana, hebben volgens de onderzoekers verzuimd het achterste van hun tong te laten zien wat betreft de geheime gevangenissen en de ontvoeringen van terreurverdachten over landsgrenzen. Ook de Nederlandse coŲrdinator terrorismebestrijding bij de Europese Unie Gijs de Vries krijgt kritiek. Net als Solana zou hij zaken hebben verzwegen en ontkend in getuigenissen voor de onderzoekscommissie.

Er zijn volgens het rapport sterke aanwijzingen dat de CIA in Polen, zoals Human Rights Watch al eerder suggereerde, een tijdelijk detentiecentrum heeft geleid. Het rapport roept de regeringen van de lidstaten op om eigen onderzoeken te starten en tikt de meeste regeringen op de vingers vanwege een gebrekkige bereidheid mee te werken aan het onderzoek van het Europarlement.

De Amerikaanse president George Bush erkende in september dat de CIA terreurverdachten heeft vastgehouden in gevangenissen in het buitenland, maar onthulde niet waar.

Het rapport vraagt verder meer onderzoeksbevoegdheden voor het parlement. Europarlementslid en lid van de onderzoekscommissie Sophie In 't Veld (D66) vindt dat de conclusies best scherper hadden gemogen. Zo zouden sancties tegen betrokken EU-landen moeten worden overwogen: ,,Het is mij glashelder dat ministers van Buitenlandse Zaken van de geheime vluchten hebben afgeweten.''

1 Reactie


Hier de link in google maps:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&q=Kabul,+Afghanistan&ie=UTF8&om=1&z=16&ll=34.577574,69.289291&spn=0.009682,0.021629&t=k&iwloc=addr

De site lijkt alweer wat verder vergroot te zijn, overgens.

zei: vullis op 07/12/2006 om: 22:13u


Powered by Greymatter