Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/27/2006: "Onderzoeksburo Jansen en Janssen krijgt Domela-penning toegekend"

Het bestuur van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds heeft de Domela Nieuwenhuis-penning 2006 toegekend aan Buro Jansen en Janssen, het onderzoeksbureau dat politie en inlichtingendiensten kritisch volgt en daar gevraagd of ongevraagd een mening over geeft.
PICT2274 (26k image)
Wil van der Schans van Jansen en Janssen neemt de cheque en de Domela-penning in ontvangst
De uitreiking vond plaats na afloop van de zevende Domela Nieuwenhuis lezing die uiteraard plaatsvond in het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen.
Klik op meer.

De activiteiten van Buro Jansen en Janssen sluiten nauw aan bij het onderwerp van de lezing van prof.dr. Cees Hamelink over de mensenrechten en de rechtsstaat die momenteel gemangeld worden tussen terreur en terreurbestrijding. Hamelink hield een ouderwets degelijk betoog waarin hij benadrukte dat onze vrijheid geofferd wordt aan veiligheid. Hij plaatste daarbij kritische kanttekeningen in hoeverre onze veiligheid nu werkelijk in het geding is geraakt. De lezing werd door zo'n 75 mensen bijgewoond.

Cees Hamelink houdt zich bezig met de relatie tussen mensenrechten, communicatie en globalisering. Hij heeft tal van publicaties over deze onderwerpen geschreven. Hij heeft zich op vele terreinen ingezet voor de mensenrechten en is onder andere voorzitter van de Nederlandse Liga voor de Rechten van de Mens.

Hamelink was enige tijd persoonlijk adviseur voor mensenrechten en communicatie van Kofi Annan, Secretaris Generaal van de Verenigde Naties. Hij bedankte toen de VN in 2005 een conferentie over het onderwerp organiseerden in Tunesië, een land waar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden. Daarnaast werkte hij enige tijd mee aan het televisieprogramma 'De leugen regeert'.
De titel van de lezing spreekt voor zich. In de hele wereld worden in het kader van de terreurbestrijding de rechten van de mens, de privacy van de burger en de rechtsstaat geschonden, aangetast en bedreigd.

Het Domela Nieuwenhuis Fonds beheert de nalatenschap van Ferdinand Domela Nieuwenhuis: vrijdenker, socialist en anarchist, maar voor alles strijder tegen maatschappelijk onrecht. Het fonds helpt het aan hem gewijde museum instandhouden, dat sinds 1999 onderdeel is van Museum Willem van Haren in Heerenveen. Het fonds wil het streven van Domela op ondogmatische en actuele wijze blijvend onder de aandacht brengen.

De Domela Nieuwenhuis Lezingen van Homme Wedman (1999), Flip Bool (2000), Lolle Nauta (2002) en Hans Visser (2004) zijn uitgegeven. Zij zijn verkrijgbaar in de museumwinkel voor € 6,80. Ook de lezing van Cees Hamelink zal te zijner tijd in brochurevorm verschijnen.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website:
fdnmuseum.nl.

2 Reacties


Ik denk dat wanneer de Fortuyn penning in het Geert museum in Venlo was uitgereikt er in de Telegraaf of het AD met chocoladeletters verslag van was gedaan.
Nu moet het volk het doen in de electrieke vrije ..met een verslag vanuit het Domela museum.. de tijden zijn veranderd.
p.s. de bovenstaande link naar het museum werkt bij mij niet ..foutje ?

zei: Ferry op 28/11/2006 om: 01:12u

Bedankt Ferry, het is verholpen...

zei: Prul op 28/11/2006 om: 11:27u


Powered by Greymatter