Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/26/2006: "Green Scare verdachte Jeff Hogg vrijgelaten"

Na bijna een half jaar te hebben vastgezeten is in de VS Jeff Hogg op 17 november vrijgelaten zonder van enig strafbaar feit te zijn beschuldigd.
jeff_hogg (45k image)
Jeff Hogg
Hogg werd op 18 mei gevangen genomen omdat hij weigerde voor een Grand Jury te getuigen die ‘eco-sabotage’ zaken onderzocht.
Klik op meer.

Hogg, een student verpleegkunde en werkzaam in de zorg voor gehandicapte volwassenen werd afgelopen woensdagochtend vrijgelaten uit de Josephine County gevangenis in Grant's Pass, Oregon. Zijn vasthouding leidde tot publieke verontwaardiging en steuncampagnes.

“Ik ben blij dat ik weer vrij ben en mijn principes geen geweld heb aangedaan tegenover het misbruik makende grand jurysysteem,” liet hij weten vanuit zijn huis in Eugene in Oregon waar hij met zijn partner Cecilia woonachtig is.

De advocaat van Hogg, Paul Loney in Portland, Oregon voegde daar aan toe: “Hoewel Jeff Hogg in vrijheid is gesteld, is hij nog steeds in beeld om nogmaals door een Grand Jury te worden verhoord, aangezien de FBI niet tevreden is met de ‘schuldig’ verklaringen van alle ‘eco-sabotage’ verdachten in Oregon. Om een bepaalde reden wil de FBI informatie van Jeff voor zaken die niet zijn opgelost, maar waar hij niet over beschikt. We hopen dat Jeff niet geconfronteerd zal worden met het perspectief om nogmaals zes maanden in de cel te moeten doorbrengen.”

Minder dan een week voor de vrijlating van Hogg hebben vier verdachten in de Oregon regio die worden beschuldigd in het kader van de "Operation Backfire" van de FBI zich gedeeltelijk schuldig verklaard, hoewel ze in tegenstelling tot enkele andere verdachten, niet hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Deze verklaringen hebben niet geleid tot het einde van de belangstelling van de FBI voor milieuactivisten. Men blijft op zoek naar verschillende andere individuen die beschuldigd worden van brandstichting en samenzwering. In Washington is Briana Waters in staat van beschuldiging gesteld vanwege sabotage op de Universiteit van Washington. Waters ontkent alle aantijgingen en zal in mei 2007 voor de rechter dienen te verschijnen.

Grand Juries zijn geheime onderzoeksinstellingen van de regering die getuigen van hun grondrechten beroven. Degenen die er aan onderworpen worpen, verliezen hun recht om te mogen zwijgen, krijgen niet te horen welk bewijs er tegen hen is verzameld en hebben geen recht op een advocaat tijdens de verhoringen zelf. Een Grand Jury kan mensen gevangenisstraf geven zonder hen te veroordelen voor welke misdaad dan ook en zonder uitzicht op een rechtszitting.

2 Reacties


De beschrijving van wat een grand jury is, is wat kort door de bocht, zoals ik al dacht toen ik haar las. Mijn wijsheid komt van een artikel dat ik in google vond toen ik grand jury usa intikte. Zij blijkt in de praktijk niet altijd aan haar oorspronkelijke doel: een buffer tussen regering en aangeklaagde, te beantwoorden, maar in principe is het geen instrument van de regering maar van het OM, dat niet noodzakelijk instrukties van de regering (welke? Washington of de een of andere staat?) uitvoert.

zei: Bas Moreel op 26/11/2006 om: 19:24u

Ooit is de Grand Jury juist bedacht om de rechten van verdachten een beetje te ondersteunen, tenminste dat was het officiele verhaal. Het betrof een soort vooronderzoek, om te bepalen of er wel genoeg reden was om een rechtzaak te beginnen tegen bepaalde verdachten (http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_jury) Vervolgens muteert dat in een eng staatsapparaat dat die rechten juist nog verder verkracht. Er is een speciale (tegen) website over: http://www.grandjurydefense.org/
Zie over greenscare arrestanten: http://greenscare.org/

zei: kees op 27/11/2006 om: 12:32u


Powered by Greymatter