Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/23/2006: "Notities vanachter de Persoonsgegevensuitdraai"

Je hebt van die anarchisten die hun schier eeuwige winterslaap onderbreken om luidkeels te verkondigen dat ze niets met verkiezingen te maken willen hebben, en dit altijd in verkiezingstijd doen. Als armlastig werkstudent heb ik vernomen dat er bij te klussen valt als stembureaulid, aardig werk en je krijgt er nog voor betaald ook. Ik ben het blijven doen - want naar de stembus ging ik toch al. Als het kletspraatje waar zou zijn dat ik dan mijn onderdrukker een mandaat geef, dan wil ik zeker weten dat ik dat mandaat geef en niet Zomaar Iemand Anders.

Eelcoroptaart (24k image)
Jongens, volgende keer wel graag wat minder ijs in de taart - maar toch bedankt

Klik op meer

Dit was wel de eerste keer dat ik twijfelde of ik er nog verder mee door zou gaan, met dat lidmaatschap van het stembureau. Om zeven uur op post zijn, fietsend door wind en regen - koud was het niet, ook het broeikasnadeel heb af en toe zijn voordeel - met het vooruitzicht dat het wel eens middernacht of later kon worden - als Maartje ons allen nog net een prettige nacht wenst en tot morgen - dan heb je actief meegewerkt aan de verkiezingen en dan weet je nog niks van de uitslag, televisie op herhaling van het achtuurjournaal en de radio volop beschäftigt met onbenullige muziekjes. Wat is het onvoorstelbaar lang geleden - vier jaar terug kon je op internet het nieuws nog niet volgen. (2003 heb ik overgeslagen uit walging, en omdat ik naar een begrafenis moest - daar hebben we het nog wel eens over, waarschijnlijk).

"Wat ouderwets, met het potlood." Daaraan herken je hetzij de kraaltjes-en-spiegeltjesliefhebbers van de Markteconomie, hetzij de Boeren zoals echte Amsterdammers buitenlui altijd zullen noemen ("het gaat naar het Leidseplein en het stemt met een computer" - precies!). "Nee hoor, het is juist het nieuwste snufje". Dankzij de goeie ouwe techno-anarchisten van Hacktic mogen we weer met het potloodje, een enorme lap papier waarop het CDA en de PvdA al hun beschikbare non-valeurs uitgestald hebben en vooral - na afloop met de hand tellen. Omdat de jongens van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl dankbaar waren voor deze overwinning en omdat ze toch genoeg geld hebben van hun coup met de verkoop van xs4all, deelden zij appeltaarten uit aan de leden van het stembureau. De taarten kwamen uit de diepvries, zoals ik tot mijn spijt heb mogen ondervinden op mijn bijna nuchtere maag.

Als stembureaulid gaat het je al snel opvallen hoeveel die Nederlanders op elkaar lijken. Na verscheidene uren zou je zweren dat deze of gene al eens eerder langs is geweest. De uniforme kleding van de o zo individualistische Globale Marktwereld maakt deze allengs psychedelisch wordende ervaring alleen maar sterker (het lange in touw zijn werkt ook mee). En - alleen was dat nu niet in Amsterdam - men lijkt ook allemaal maar een handjevol achternamen te hebben - die moest je afroepen en dan moest men instemmend knikken, of - serviel - men greep paspoort of rijbewijs waarop ik steeds terugzei: "Laten we net doen alsof we in een vrij land leven." Een vrijheid die de meeste kiezers blijkbaar niet willen.

Tijdens het tellen bel ik Mijn Onderdrukker op om haar te melden dat we - pardon zij - op 4,5% zitten op het bureau waar ik werk. Men is al in feeststemming, maar is blij met het nieuws. Het is feest, dat is het lang niet overal. Toch: een meerderheid van het Nederlandse electoraat heeft NEE gezegd tegen het regime - om welke reden dan ook (Irak en Afghanistan waren het noemen niet of nauwelijks waard in de zogenaamde verkiezingsstrijd). Het buitenland kijkt meewarig toe. Socialisten? In het land dat zo moedig is een boerkaverbod in te stellen? Het land onregeerbaar...
Mooi - en zolang er geen energieke kolonel klaarstaat om de macht te grijpen en onder andere te bepalen dat op de markt mijn gulden een gulden waard is, is die onregeerbaarheid dankzij de stembus iets waar zelfs die winterslaapanarchisten blij mee zouden moeten zijn. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn door overmatig alcolholgebruik net zo ver heen als de premier zelf. Ze lachen om de verkeerde dingen, of helemaal niet.

Voor het eerst sinds ik stemrecht heb, heb ik op een winnende partij gestemd. Geen Wolkers, Mulisch of Van Kooten, maar toch mooi winnaar van de Nanowrimo-contest, ben ik er zelfs lid van. Misschien gaan we wel bijzondere tijden tegemoet in Nederland. Al ga ik er ook weer niet de hoed die ik niet eens heb om verwedden.

5 Reacties


deze anarchist in winterslaap, die wel eens tijdens verkiezingen beweerd heeft niets met de verkiezingen te maken te willen hebben heeft deze keer op de vriendin van de chef van de quote gestemd big grin

zei: kO op 23/11/2006 om: 22:26u

overigens zei gerrit zalm na de verkiezingsuitslag dat, omdat het er op lijkt, dat het moeilijk zal worden om een nieuw kabinet te vormen, de anarchistische partij gewonnen heeft...

zei: kO op 23/11/2006 om: 22:30u

Zo iemand als Paultje Scheffer verloochent zijn bolsjewistische achtergrond niet door ons te laten weten dat we de moderniseringsplannen van PvdA en CDA niet begrepen hebben - zoals Brecht over zijn bolsjewistische bazen zei: misschien is het beter als u zich een ander volk kiest.

zei: Prul op 23/11/2006 om: 23:34u

Democratie is de saus ter rechtvaardiging van het wereldwijd rücksigtlos opereren van miljardairs en hun legers, volkeren voor zich winnend met de schijn van importantie van de vrije keuze van diezelfde volkeren, daar waar ze om het even zaken doen met republikeinen of democraten en in het geheel geen moeite hebben dictators te steunen of buiten de wetgeving te opereren als de markt hier om vraagt. ‘Democratie is het op één na slechtste systeem (na dictatuur),’ zou Winston Churchill hebben gezegd. In een ware democratie horen mensen bijeen te komen en te discussiëren tot men het eens wordt en niet zoals nu iemand te kiezen, die hen vervolgens (niet) vertegenwoordigt. Het is niet voor niets dat al jarenlang de stemming onder de kiezers er een is van onverschilligheid ten opzichte van hun vertegenwoordigers. Niets duurt eeuwig, maar al te lang blijkt het failliet van onze democratie: opkomsten van minder dan 30% bij verkiezingen of referenda zijn eerder regel dan uitzondering globaal, maar voor alternatieven moet u niet bij uw ‘volksvertegenwoordiger’ zijn. Mensen moeten zich niet langer laten vertegenwoordigen, maar zichzelf vertegenwoordigen, zich niet laten naaien en niet anderen naaiend in een wereld waar iedereen vrij dient te zijn. Systemen en machtsverhoudingen dienen alleen degenen die er werkelijk baat bij hebben, samenwerkende gelijke individuen is het alternatief voor de onoverbrugbare kloof tussen top (politici/bazen) en down (bevolking). Het wordt tijd voor echte democratie van echte vrije mensen!

zei: kO op 24/11/2006 om: 10:55u

meden & perzen

‘wel, wij hebben u laten screenen en het is gebleken dat u dusdanige afwijkenende meningen heeft, dat de ballotagecommissie niet anders kan dan na unaniem tegen uw verzoek tot toetreding te hebben gestemd, u af te wijzen toe te mogen treden tot het ware anarchistische gedachtengoed. natuurlijk staat het u vrij om u bezig te houden met allerlei subversieve pseudo-anarchistische futuliteiten, maar zoals brecht ter afsluiting in weliswaar andere omstandigheden gezegd zou hebben over zijn bolsjewistische bazen: misschien is het beter als u zich een ander volk kiest.’

zei: kO op 24/11/2006 om: 11:46u


Powered by Greymatter