Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/23/2006: "De dag na de verkiezingen"

Zo, dat hebben we gelukkig weer gehad. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar naarmate verkiezingen naderen word ik altijd steeds sipper, en het lijkt alleen maar erger te worden.
Stemcomputer546 (20k image)
Maar misschien is het de combinatie herfst en verkiezingen. Die koppen op tv de hele tijd, dat zinloze vrolijke gefolder om niks plotseling. Moet je je voorstellen dat al die mensen zo druk in de weer zouden gaan om iets dat werkelijk belangrijk is.

Maar goed, vreemd genoeg beleef ik de dag later altijd wel veel plezier in het doornemen van de uitslagen, vooral die van kleine dorpen, waar je kunt zien dat partijtjes van 3 naar 1 stem gaan. Of er plotseling 14 bijkrijgen en daarmee n�t een zetel binnenhalen.

Vroeger deed ik dat altijd samen met m'n moeder en we gingen dan bulderend op zoek naar de vreemdste uitschieters. Zo hadden we dan toch nog een hele ochtend plezier van de verkiezingen. Wij kregen de uitslagen dan in de lokale krant, een dubbele middenpagina vol cijfertjes en zonder een plaatje.

Tegenwoordig is het onlinenline te doen waardoor de lol al een stuk minder is en vooral: het overzicht kwijt raakt. Maar goed.

Eerst nog even de belangrijkste kwestie, de opkomst. Doorgaans win ik altijd de verkiezingen omdat mijn groep, de niet stemmers, de grootste is. Maar de opkomst schijnt dit jaar hoger dan ooit te zijn (tegen de 80 procent?) Het blijft een vraag omdat dit fenomeen altijd merkwaardig onderbelicht blijft. Op de hierboven gelinkte uitslagenpagina kun je geen algemeen opkomstcijfer vinden, maar gelukkig wel per gemeente.

Die befaamde blanco stemmen blijven overal buiten beeld. Maar waarom gaan er ineens meer mensen stemmen dan de vorige keer, terwijl het de saaiste en leegste verkiezingscampagne ooit is geweest, zou ik wel eens willen weten.

Dat zal te maken hebben met de voorschrijdende depolitisering van het land. En verder blijf ik natuurlijk eisen dat het percentage niet stemmers doorberekend wordt in de uitslag, en dat dus in dit geval zo'n 20 procent van de stoelen in die 2e kamer leeg blijft. Daar kun je dan als je een keer op bezoek was in Den Haag en verregend rondgelopen hebt, even op uitpuffen of zo.

Verder is opvallend dat er eigenlijk niets opvallends gebeurt bij de verkiezingen. Nergens een incident. Vroeger kotste er wel eens iemand in een stembus, maar dat zie je tegenwoordig niet meer. Een man in Simpelveld (dat dan gelukkig weer wel) was met een verrroeste granaat aan komen zetten waardoor de kiezers om moesten lopen naar het stemhok, maar dat was toeval. De vent was zich van geen kwaad bewust en wilde een goede daad doen.

In Nederland gebeurt gewoon nooit meer wat, let's face it, Slauerhoff schreef het in 1932 al. Het analyseren van de uitslag hebben we gisteravond al live in een goedgevulde Utrechtse ACU gedaan. De conclusie was dat het allemaal wel weer over gaat, weinig zal veranderen en dat we er toch weer zelf tegenaan zullen moeten gaan.

Wat we nog niet snapten was hoe het mogelijk is dat ze allemaal gaan lopen te kraaien dat ze gewonnen hebben, van dat CDA, als we duidelijk zagen dat ze 4 zetels (= 10 procent) verloren hadden!. En niemand die ze daar even op wijst. Duidelijk doorgestoken kaart (de media!).

Maar dan de categorie merkwaardige uitslagen. Mijzelf lukt het dus niet zo goed met dat internet, en mijn moeder leeft jammergenoeg niet meer, dus misschien kunnen de lezers helpen. Zo zag ik dat in Nijmegen de SP zelfs de grootste partij geworden was. Als dat maar goed gaat. Schinveld is natuurlijk altijd leuk om te volgen en vaste prik was ook altijd de Stalinistische Partij in Oost Groningen (blijkt tegenwoordig Reiderland te heten). Maar zo te zien bestaat de NCPN niet meer en nu hebben SP en PVDA daar samen 73 procent! In Korendijk heeft 15% SGP gestemd en de rest CDA. Zelfs in Bloemendaal heeft de VVD verloren. Hebben ze ECHT overal verloren? Altijd leuk.

Maar zijn er dan nergens echt spectaculaire uitslagen? Is er nu geen enkele plek waar - naar het boek van Jos� Saramago - de mensen massaal hebben besloten eens wat beters te doen op die dag? Of dat de klokkeluiderspartij van Ad Bos ergens de meerderheid wint? Meldt het anders even. Bedankt, en tot over vier jaar maar weer.

Bijdrage van Kees Stad

6 Reacties


Met 35 links-radicalen op het pluche ben ik niet ontevreden. (SP/GroenLinks/Partij voor de Dieren).

Ze hebben ogenschijnlijk wat concessies moeten doen om zo'n resultaat te halen, maar dat is maar beeldvorming.

zei: Jimmy op 23/11/2006 om: 21:49u

Winst VVD: De VVD heeft toch ergens gewonnen, volgens de onvolprezen verkiezingsbijlage van het NRC van vanavond. Namelijk in maar een gemeente en wel: 0,1 procent! En wel in... URK. Overal elders verloren. De mooiste uitslagenanalyse is trouwens van David op de Eurodusnie-website: http://eurodusnie.nl/Geen-Paniek/Parlementair/Chaos-en-anarchie-in-Den-Haag.html

zei: Kees op 23/11/2006 om: 23:39u

Wat is maar beeldvorming? Dat ze concessies hebben gedaan of dat ze linksradicaal zouden zijn? Volgens mij het laatste...
Groen Links is pro-Europa en voor een zogenaamde 'humanitaire interventiemacht', die dan in de toekomst humanitaire bommentapijten kan gaan leggen. De SP is plotsklaps voor de NAVO, voor god en voor het koningshuis. Beiden willen alleen maar de scherpe kantjes van het kapitalisme weghalen, maar dat is natuurlijk humbug. En absoluut niet radikaal!

zei: x op 24/11/2006 om: 16:37u

Misschien zijn GL/SP/PvdD wat minder radicaal geworden. Maar wat wil je dan? Wachten op de revolutie? Ik zie voorlopig nog geen schim van wat een substantieel beter perspectief op een betere wereld zou kunnen opleveren.

zei: Jimmy op 25/11/2006 om: 02:55u

Vreemd dat Jimmy slechts twee opties kent: stemmen op iets linksigs of wachten op de revolutie. Helaas moeten we het allemaal toch zelf doen, hetgeen een hoop werk is, maar dan heb je ook wat. Don't mourn, organise! zeiden de IWW'ers al in de VS begin 1900 (en die hadden heel wat moeilijker omstandigheden). Om hierover kennis te delen, hebben we het 2.Dh5-fesitval opgericht, dat 1-3 december in Utrecht afspeelt. Komt allen (http://www.2dh5.nl)

zei: kees op 25/11/2006 om: 10:48u

Om precies te zijn: Don't mourn, organize! was de boodschap van Wobblie-voorman Joe Hill toen hij door het regime ter dood gebracht werd in 1915.

De zaak bij de wortel (radix) aanpakken - radicaal zijn - is geen parlementaire partij gegeven, en geen partij in het algemeen. De Partij voor de Dieren stelt het leven boven het geld - dat is radicaal, maar het zal het alleen blijven als het een kleine getuigenispartij blijft, zoals de zo gemiste Pacifistisch-Socialistische Partij (verdomd: ik ben voor vrede en voor socialisme, en daar was nog een partij voor ook - helaas, voorbij, voorbij...).
De SP en GroenLinks vullen de niche die de PvdA verlaten had, al voor de paarse kabinetten - niet meer, niet minder. Al het kabaal van de PvdA-ideologen tegen de SP bevestigt dit allen maar (de PvdA is voor hun nog niet rechts genoeg).
Ultrarechts hoeft per definitie geen concessies te doen, omdat het naadloos past bij de Heersende Orde.

En tja - eindigt deze orde op een magisch tijdstip in De Revolutie? Ik zou het graag willen, maar Kees 2.Dh5 heeft gelijk: de revolutie met kleine letter is vooral klein gekeutel met af en toe een feestje (zoals in het voorjaar in Frankrijk - de zogenaamde jarenzestig-ideologen zullen daar nooit op terugkomen!) en werken aan en hopen op een keer ten goede.
Komaan Prul, zo is het wel weer genoeg.

zei: Prul op 25/11/2006 om: 12:54u


Powered by Greymatter