Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/21/2006: "Islamisering mag vergeleken worden met opkomst van nazi's in jaren dertig"

Marco Pastors, de lijstrekker van de extreem-rechtse EénNL, mag van de rechter in Rotterdam de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig vergelijken met de islamisering van Nederland waar volgens hem sprake van is.
Fascimeseindeafvalbak (22k image)
Dat is de uitkomst van het kort geding dat de Islam Democraten (lijst 21) tegen Pastors hadden aangespannen.
Klik op meer.

Pastors stelde in een radiospotje: "De gevestigde orde keek weg toen de nazi's opkwamen, en nu gebeurt hetzelfde met de islamisering." De Islam Democraten die met één zetel in Haagse gemeenteraad zijn vertegenwoordigd, deden op grond van deze uitspraak aangifte van smaad en belediging. Men eiste op straffe van 10.000 euro dat Pastors de gewraakte uitspraak zou terugnemen.

De rechter meende evenwel dat de uitspraak beladen is maar niet onrechtmatig omdat islamieten niet als groep worden aangesproken. "Het gaat om een maatschappelijk fenomeen, de islamisering, die ter discussie wordt gesteld", aldus de rechter.

Een uitermate handige vondst van deze rechter om zijn handen niet te branden aan het tot de orde roepen van types als Pastors die net als Wilders steeds extremere uitspraken doet om bij de kiezers in het gevlei te komen om op het pluche te belanden.

Het lijkt inmiddels een geaccepteerde praktijk te worden dat dergelijke dubieuze uitspraken getolereerd worden (denk ook aan het interview van Wilders enige tijd geleden in De Volkskrant). Inderdaad werd Janmaat van de Centrumpartij/Centrumdemocraten destijds voor minder door de rechter veroordeeld.

Het is een erfenis die we te danken hebben aan Fortuyn, een soort van postuum eerbetoon aan de man die er niet voor schroomde uiteindelijk de onderbuik te gebruiken om een machtspositie voor hemzelf te creëren.

Dat we zijn erfgenamen als Wilders en Pastors inmiddels als extreem-rechts kunnen betitelen wijst onderzoek van Kafka inmiddels uit. De partijen van beide heren worden volop gesteund door lieden met een historie in vroegere extreem-rechtse partijen als de Centrumpartij, de Centrumdemocraten en figuren met regelrechte nationaal-socialistische voorkeuren.

Dezelfde figuren beweren op te komen voor normen en waarden in het land. De kern van hun politiek is echter het inspelen op angst en het stigmatiseren van zwakkeren in de samenleving waartoe de meerderheid van de islamieten in ons land in werkelijkheid behoort. Ze staan onderaan de maatschappelijke ladder op grond van inkomen, werk en huisvesting.

Pastors stelt dat hij het recht heeft om het risico te lopen om mensen te kwetsen. "Maar het zijn vooral mensen met lange tenen, die zich er druk om maken. Deze uitspraak valt binnen de vrijheid van meningsuiting en is bedoeld om de discussie met politieke tegenstanders op gang te brengen."
Volgens de advocaat van de Islam Democraten was de uitspraak van Pastors puur strategisch. "Hij deed de hufterige proleterige uitspraak uitsluitend om Geert Wilders rechts in te halen over de ruggen van islamitische burgers."

Dat lijkt inderdaad een veel plausibelere verklaring voor de uitspraken van Pastors. Pure verkiezingsretoriek dus.

6 Reacties


Gelijke monnikken…

Met welk een eenzijdig commentaar zadelt de Vrije ons nu weer op. De lijst van linkse vooraanstaande politici, opiniemakers en journalisten die hetzelfde truukje uithalen is vele malen langer. Denk alleen al aan al die mensen die destijds Pim Fortuyn in het kamp van extreem-rechts en als nazi, üntermensch en dergelijke positioneerden.

En wat te denken van Geert Mak, Ad van Liempt, Huub Oosterhuis, etc. Allemaal lieden die een vergelijking met de nazi's en joden hebben gemaakt om hun politieke tegenstanders (VVD/Verdonk/CDA) publiekelijk te belasteren, om een punt te maken. Om over de doorsnee extreem-linkse activist maar te zwijgen, die al klaar komen bij het idee dat ze Verdonk als nazi-kampbeul kunnen neerzetten (denk aan Vrije-gastcollumniste Joke Kaviaar).

Onkies ja, onsmakelijk. Maar verbieden via de rechtbank? Rot toch op.

zei: Elly op 22/11/2006 om: 11:53u

site van moslimanarchisten:

http://www.bayyinat.org.uk/manarchist.htm

(niet bepaald te vergelijken met nazi's)

zei: kO op 23/11/2006 om: 11:07u

Het is natuurlijk anders wanneer journalisten dubieuze vergelijkingen maken dan wannabee politici, zij gebruiken dit soort strategie om zichzelf macht toe te eigenen terwijl de schrijvende pers mensen aan het denken willen zetten om een eerlijk debat te voeren.

Het is ook typisch dat rechtse prietpraat gelijk denkt aan uitsluiting in het debat (kijk naar Wilders). Ook Elly's commentaar is hier mee doorspekt, het bevalt kennelijk niet dat wat hier geschreven wordt en door haar wordt de discussie meteen onmogelijk gemaakt.
Door de opmerking van Elly: Rot op! Daarmee maak je het publieke debat verder onmogelijk en dat is uiteindelijk ook precies wat Wilders en Pastors zeggen tegen de Islamieten, 'Rot op' ipv te trachten in vrede met elkaar samen te leven.

zei: Bolus op 23/11/2006 om: 12:12u

Vergelijkingen met de tweede wereld oorlog worden door rechts als links gebruikt om hun tegenstanders in en hun ideën af te schilderen als door en door slecht.

Maar waarom zou dat niet mogen. Waarom zou de deportatie en xenofobe politiek van Verdonk niet met de donkere dagen van 'onze vaderlandse' (bah!) geschiedenis vergeleken mogen worden. Dit geld natuurlijk ook voor de vergelijkingen met het identificatieplicht, verplicht steriliseren van gehandicapten en 'misdadigers', razzia's enzo. enzo. Beleid werd hier terecht bekritiseerd en wel met gemakshalve een vergelijking met een van de ergste periodes in de geschiedenis van dit kikkerlandje.

Vergelijkingen tussen nazi's en verdere 'islamisering' van Nederland om een zogenaamd opkomend gevaar aan te duiden, is totaal niet accepteerbaar. Om een bevolkingsgroep met een misdadig regime te vergelijken is je reinste discriminatie en aanzetten tot haat. Deze intolerantie moet bestreden worden, met of zonder steun van onze rechtssysteem.

zei: krobar op 23/11/2006 om: 16:42u

Al het werk wat mensen doen in de diverse wijken waar vele mensen met een moslimachtergrond wonen,wordt te niet gedaan door het gekanker op immigranten en moslims.
Echt te gek voor woorden.
Ik zou graag een anti Wilders button willen maken.

zei: rosa op 24/11/2006 om: 16:12u

Zoals in één van de reacties hierboven ook wordt gesteld vind ik vergelijkingen met de vooroorlogde nazi's alleen acceptabel indien er een duidelijk verband is tussen huidig beleid en de politiek die de nazi's destijds bedreven.
Dat verband is bij Pastors ver te zoeken. Hij wijst slechts zondebokken aan om macht te krijgen. Mooi dat hém dat in ieder geval niet is gelukt...

zei: Arend op 24/11/2006 om: 16:37u


Powered by Greymatter