Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/19/2006: "Democratie - mooi, maar niet voor jullie"

Militairen van Australië en Nieuw-Zeeland zijn geland in Tonga, om "de orde te herstellen". Deze dappere landen kunnen zomaar de bevolking van Zuizee-eilanden aan - aan de Aboriginals resp. de Maori hadden ze niet genoeg.

capt.nuk10111160909.tonga_rioting_nuk101 (45k image)
Klik op meer

Tonga is, zoals wij eerder vermeld hebben een van de door de zogenaamde globalisering zwaarstgetroffen landen ter wereld. En het wordt nog steeds, tegen de zin van de bevolking, geregeerd als een autocratisch koninkrijk. Toen de minister-president namens de monarch eerder in de afgelopen week mededeelde dat "democratie" er zeker niet inzit tot 2008 brak de woede uit op straat. Maar deze woede terwille van parlementaire democratie wordt door de neokoloniale mogendheden niet gewaardeerd, vooral als er regeringsgebouwen in de fik gaan. Dus wordt er door koloniale militairen maar weer eens op geslagen (zie ook: Oost-Timor, de Salomons-Eilanden en meer).
De invasie wordt ook gerechtvaardigd met verwijzing naar "een etnisch aspect" bij de opstand. Er is brand gesticht en er is geplunderd, zeker, en dat is nooit mooi - het hoort bij een opstand, dat wel. En aangezien de middenstand op deze eilanden, zoals elders in de Zuidzee, uit Chinezen bestaat wordt de opstand als anti-Chinees afgeschilderd. Dat de Tonganen, van welke etniciteit ook, misschien niet meer onder een autocraat willen zuchten, hoeven wij niet te weten.
Het gebied van de Grote Oceaan (gedeeltelijk nog onder Frans of Brits bestuur) is zeer duidelijk opgedeeld tussen de racistische mogendheden: een portie van de VS, een portie Australië en een portie Nieuw-Zeeland. Voor Tonga geldt blijkbaar dat het onder de twee laatstgenoemde valt.


Powered by Greymatter