Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/17/2006: "Kijkt er echt iemand van op?"

Respect, zo heet het filmpje, dat als illustratie dient voor de plannen van het CDAusweis om een leerwerkplicht in te stellen voor mensen tot 27 jaar. Er komt een scène in voor waarin een duidelijke Autochtoon een Allochtoonse met tweelingkinderwagen, bandana (geen sluier natuurlijk) en met décolleté de tram inhelpt. Behalve mijzelf heb ik dat nog nooit een Autochtoon zien doen. En wat valt er verder onder het Respect van deze club? Meehelpen in Oeroezgan, of misschien Abu-Ghraibje spelen in Irak? De normen en waarden schrijden voort met stampende laarzen en de bullepees bij de hand.
school_kids_released (18k image)
Iraakse kinderen zijn er om onder schot gehouden te worden: respect!
Klik op meer

Keek u echt op van de voorpaginakop van De Volkskrant vandaag? Hier is het bericht zoals op hun site vermeld:

- Nederlandse officieren hebben zich schuldig gemaakt aan marteling van tientallen Iraakse gevangenen in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna. In november 2003 heeft een cel van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) ‘hardhandige tactische ondervragingen’ uitgevoerd.

Tijdens de verhoren hadden de verdachten een stofbril op waardoor ze niets zagen. Afwisselend zijn ze zonder bril ook blootgesteld aan fel licht. De Irakezen zijn natgegooid om ze wakker te houden en hun gehoor werd geprikkeld met ‘bijzonder hoge geluidstonen’. De juridisch adviseur die verplicht aanwezig moet zijn bij dergelijke verhoren, ontbrak.

Het ministerie van Defensie bevestigt deze feiten. ‘Er zijn dingen gebeurd die niet passen in de instructie’, zei directeur voorlichting Joop Veen gisteravond. Veen weet niet of de zaak minister Kamp is gemeld. ‘Het is al lang geleden en je kunt niet alles onthouden.’

De toenmalige Chef Defensiestaf Luuk Kroon werd begin november 2003 op de hoogte gesteld van spanningen in het Nederlandse kamp over de behandeling van gevangenen. Ze werden verhoord in een vestiging van het Coalition Provisional Authority in As Samawah, door MIVD-officieren.

Luitenant-admiraal Kroon heeft kennis van deze strafbare feiten niet gemeld aan het Openbaar Ministerie. Volgens ingewijden heeft Kroon een advies van generaal-majoor Kees Neisingh, toen bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, naast zich neergelegd. Neisingh adviseerde Kroon de zaak voor te leggen aan het OM en voor de rechter te laten komen.

Kroon koos ervoor de zaak buiten de openbaarheid te houden. Gisteravond reageerde Kroon op de bevindingen van deze krant: ‘Ik ben met pensioen, heb overal een dikke streep onder gezet en geef geen commentaar.’ Volgens Veen zei Kroon hem gisteravond zich niets te kunnen herinneren. ‘Wat niet betekent dat het hem niet is gemeld.’

De Nederlandse marechaussee op het kamp is destijds door commandant Swijgman geïnformeerd.

Voorzitter Han Busker van de Marechaussee Vereniging: ‘Als dit bekend was bij de top van het ministerie, is het schandalig dat er geen aangifte is gedaan. Dan heeft het alle ingrediënten van een doofpot.’

De Iraakse gevangenen mochten maximaal vier maal 24 uur worden vastgehouden. Na hun verhoor werden de gevangenen en de verkregen informatie doorgespeeld aan de Britten. Nederland viel in Al Muthanna onder Brits gezag.

‘De Nederlandse bataljonsleiding heeft zijn oren te veel naar de Britten laten hangen,’ zegt voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP/FNV. ‘Wat deze officieren hebben gedaan, deden ze in opdracht.’

In een geheime nota van de Directie Juridische Zaken van het ministerie van Defensie van 26 november 2003 staat echter ‘dat het afnemen van verhoren niet tot de bevoegdheden van de Nederlandse eenheden behoort, evenmin als het horen van getuigen’.

Willy Weerkamp, tot voor kort de officier van justitie van de Militaire Strafkamer in Arnhem: ‘Ons is niets gemeld, wij hebben zoiets nooit voorgelegd gekregen.’ [einde bericht]


De club die in eigen huis zemelt over gezin en respect laat ver weg volop mensen neerknallen (in Afghanistan) en martelen (in Irak). Bot heeft de doofpot alweer klaar. En tja, zal het Nederlandse electoraat echt enige walging over dit regime uiten?

img_zendtijd (9k image)

5 Reacties


Heb geen flauw idee hoe ik mijn walging optimaal kan uitdrukken. Maar goed.
De reactie van de minister van defensie: "Het is heel belangrijk dat nu grondig uitgezocht wordt of ik hier iets van wist" (of woorden van gelijke strekking).
Het is verbijsterend. De moderne kaste van politici en managers overstijgt mijn vermogen tot walging. Ik ben sprakeloos.

zei: x op 17/11/2006 om: 23:09u

bagatelliseren wordt (helaas) tot kunst verheven...

het lijkt me dat politici vooral op deze 'kwaliteiten' worden geselecteerd...

net zo triest: maar 32% van de amerikaanse bevolking vindt martelingen om informatie los te krijgen van terreurverdachten echt niet kunnen...

zei: kO op 18/11/2006 om: 10:23u

Hiephoi, dankzij onze Krullie hebben we geen onderzoek meer nodig en beaseren we onze conclusies op niet nagetrokken feiten (uit anonieme bron) die de PvdA-gezinde media over ons uitschijten. Valt me tegen dat nu ook de Vrije meedoet aan dit stompzinnige gehijg. Het toppunt van kortzichtigheid. slecht

zei: bertje op 18/11/2006 om: 12:05u

hoezo niet 'nagetrokken' feit? me dunkt dat het gebleken is dat deze feiten 3 jaar geleden al bekend waren...

je gaat ergens heen met zogenaamde 'nobele' doelen en vervolgens martel en/of intimideer je gevangenen, dat is toch geen reclame voor de socalled 'westerse democratie/beschaving,' daar kan de tot pvdaverklaarde media ook niks aan doen...

zei: kO op 18/11/2006 om: 17:13u

- Grappig dat ik verward word met mijn geachte collega Krul, maar die is elders een collega, niet hier.
- Ik geloof er helemaal niets van dat De Volkskrant dit nieuws naar buiten brengt om de PvdA terwille te zijn. In de eerste plaats is zeker lijsttrekker Bos nooit een uitgesproken tegenstander van de Nederlandse medeplichtigheid geweest. In de tweede plaats is de Plaag voor het Gezin zeker nu allerlei neocongespuis er op de redactie is neergestreken nauwelijks meer een PvdA-krant te noemen.
Het is moeilijk te verwerken voor veel Nederlanders die niet buiten de Haagse vissenkom willen kijken dat onze pilsdrinkende griffodreumes willens en wetens heeft meegeholpen aan oorlogsmisdaden.

zei: Prul op 18/11/2006 om: 23:25u


Powered by Greymatter