Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/11/2006: "Roberto Catrino Lopez in het Penitentiair Ziekenhuis"

Na een honger- en dorststaking van 15 dagen is bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad eindelijk het besef doorgedrongen dat de ernstig zieke Roberto Catrino Lopez niet langer in de isoleercel kan blijven en nodig naar het ziekenhuis moest.
BajesScheveningen (15k image)
De bajes in Scheveningen
De anarchistische gevangene Roberto is op woensdag 25 oktober een honger- en dorststaking begonnen in de penitentiaire inrichting Lelystad, waar hij verblijft, uit protest tegen zijn medische behandeling.
Klik op meer.

Roberto is afkomstig uit Spanje waar hij een gevangenisstraf van 18 jaar uit moest zitten, waarvan 14 jaar in het FIES-isolatie regime (Fichero Interno de Especial Seguimento). Tijdens die lange jaren heeft hij deelgenomen aan hongerstakingen, muiterijen en vluchtpogingen. Zijn opstandige karakter en onwil tot compromis heeft ervoor gezorgd dat zijn detentie verstikkend en geïsoleerd was. Na een verlof keerde hij niet terug naar de gruwelijke realiteit van de kerkers van de Spaanse staat. In Nederland zit hij een straf uit van 4 jaar voor het plegen van een overval.

Omdat Roberto HIV heeft is hij zeer vatbaar voor besmetting, die hem zelfs kunnen doden.

De hongerstaking die Roberto begonnen is, komt voort uit de onwil van de gevangenisautoriteiten en medische staf hem inzage te geven in zijn medisch dossier, waarin de gegevens te vinden zijn van zijn bloedtesten, medicijnrecepten, artsenbezoek en medische status. Zonder deze gegevens kan noch Roberto, noch zijn advocaat stappen ondernemen om een degelijke behandeling te eisen.

In plaats van een goedverzorgde omgeving voor een persoon die ernstig ziek is, werd Roberto gestraft met de isoleercel. Volgens de bajes voor zijn eigen bestwil; om te voorkomen dat hij zichzelf iets aan zou doen.

Hij stond 24 uur per dag onder camera bewaking, kreeg geen post en stuurde men psychiaters op hem af om hem te breken in zijn verzet. Daarbij lieten ze dagelijks, nadat hij het eten geweigerd had, het voedsel toch bij hem achter in zijn cel. Een overduidelijke vorm van folter die de bajes maar al te goed kent. Bovendien kunnen en willen we niet vergeten hoe de PI Lelystad hem bijna dood heeft laten gaan aan een verwaarlossde maagonsteking en een dubbele longontsteking eerder dit jaar.

In het Spaanse Sevilla is een groep van 3 mensen voor de deur van het Nederlandse consulaat sinds woensdagmorgen 8 november in solidariteitshongerstaking gegaan. Zij hebben gesproken met de consul en telefonisch contact gehad met de ambassadeur in Madrid, om hun zorgen voor Roberto duidelijk te maken.

Op woensdag 8 november is Roberto 's nachts overgebracht naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen omdat er een kantelpunt in zijn toestand gekomen was, waarop de bajes eindelijk besloot dat een ernstig zieke man, die inmiddels al 15 dagen niet had gegeten en gedronken naar het ziekenhuis moest en zijn overleven in de isoleercel niet gewaarborgd kon worden. Maar als hij terugkomt wacht hem opnieuw de isoleercel voor 14 dagen als straf voor zijn woede aan het adres van de directeur van de inrichting.

In Scheveningen is Roberto weer begonnen met kleine beetjes eten en drinken. Toch heeft hij nog steeds onze steun nodig. Roberto is ziek en moet daarvoor behandeld worden in vrijheid met liefde van zijn familie en naasten. Niet in de gevangenis. Hij heeft een groot deel van zijn leven moeten doorbrengen ionder de willekeur van de gevangeniswereld. De gevangenis maakt mensen zieker en zal Roberto uiteindelijk begraven, als wij niet eisen dat hij in vrijheid zijn laatse levensresten met zijn dierbaren door mag brengen.

Schrijf hem en betuig solidariteit,


Roberto Belarmino Catrino Lopez
PEN Ziekenhuis Scheveningen
Pompstationweg 32
2597 JW Schevenigen

Zieken in het ziekenhuis, gevangenen op straat!

Bijdrage van ABC Amsterdam

2 Reacties


ABC Amsterdam: http://squat.net/abcamsterdam/

zei: linkje op 11/11/2006 om: 13:54u

Sterkte Roberto!!

zei: H. Mus op 11/11/2006 om: 18:55u


Powered by Greymatter