Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/10/2006: "Er zit een Arnon Grunberg in ons allemaal"


Het Vlaamse tijdschrift Humo heeft deze week lelijk op hun neus gekeken toen bleek dat hun column van Arnon Grunberg, die deze week in Humo staat, helemaal niet geschreven is door Arnon Grunberg. Door een toevallige samenloop van omstandigheden is iemand anders erin geslaagd om een column op naam van Arnon Grunberg in Humo te krijgen.

Hoewel, is het wel zo'n toeval? Want het moet toch wel héél toevallig zijn dat net op het moment dat de echte Grunberg computerproblemen had, en zijn echte column nooit op de redactie van Humo is aangekomen, iemand anders met een e-mail adres op naam van Grunberg een column weet in te sturen, met in het begeleidend mailtje "heb computerproblemen".
Hoe dan ook, bij Humo zijn ze er niet blij mee, en ook Grunberg zelf is er niet gelukkiger op geworden. Ik, daarentegen, lach me kapot. Ik kende de column namelijk al voordat hij gepubliceerd was. De werkelijke schrijver heeft namelijk toch één ding verkeerd gedaan.

Vorige week ontvingen wij deze zelfde tekst al per post op de redactie van Ravage. Weliswaar niet ondertekend met Arnon Grunberg, maar met "Gé". Om te weten wie dat is, moet je een klein beetje meer van de brief afweten.
De brief is gericht aan éne Ruth. Niet zomaar een Ruth, maar Ruth de eindredactrice van Gonzo Circus. Die G&eactue; is haar huidige vriendje, en tevens hoofdredacteur van hetzelfde tijdschrift. Gé is echter eveneens niet de werkelijke auteur van de brief.

Meteen nadat ik de brief had gelezen (omdat ik die dag als enige op kantoor was had ik als eerste de envelop geopend), belde ik het telefoonnummer onderaan de brief. Dat bleek van Ruth te zijn, een Vlaamse die tegenwoordig in Amsterdam woont. Zij vertelde me dat de brief afkomstig moest zijn van haar psychopatische ex-vriendje met wie het al ruim vijf jaar uit is. Ze kreeg wel vaker dit soort brieven, maar dit was voor het eerst dat hij ze naar een redactie stuurde, klaarblijkelijk in de hoop dat wij dat zouden publiceren. Onder het mom van "wij zijn de Privé niet, had ik de brief daarna weggelegd. Wie de brief leest, zal meteen zien dat het onzin is. Iemand die "misstanden" als vermeend dubbelhuizenbezit aan de kaak wil stellen begint niet over het geil in andermans mond spugen. Zoiets zou eerder passen in een column van Arnon Grunberg.

Dat moeten ze bij Humo ook gedacht hebben. Gisteren belde Ruth me half overstuur op, met de mededeling dat de column in Humo is gepubliceerd. Sorry, Ruth, maar ik kon mijn lach gewoon niet inhouden. Niet lang daarna hing de hoofdredacteur van Humo aan de lijn. Sorry, Jörgen, maar ik kon mijn lach gewoon niet inhouden...
Die brief is inmiddels door Ravage-hoofdredacteur Alex veilig opgeborgen. Nadat hij er een artikeltje over heeft geschreven, uiteraard.
Maar ik heb een mooi kopietje van de brief voor mijn neus liggen. Wie weet lijst ik 'm wel in en hang ik 'm thuis op. Om nog eens na te lachen.

4 Reacties


Peter, hou eens op mij hoofdredateur te noemen, puber. En jammer dat je de naam Ruth noemt, want nu doe je zelf een beetje mee aan het belasteren van deze vrouw want een ieder kan op de site van Gonzo nagaan hoe zij met haar achternaam heet. slecht

zei: alexander op 10/11/2006 om: 12:28u

Okee, eindredacteur. Jij je zin. Maar de naam was door Humo al gepubliceerd, dus iedereen kan toch al zien om wie het gaat.

zei: Peter Barton op 10/11/2006 om: 12:34u

Alsof 'iedereen' die deze weblog bezoekt Humo in huis heeft liggen... Hooguit de laatste uitgave van de Raaf. wink

zei: alexander de pander op 10/11/2006 om: 12:52u

"Hoe heeft u zo'n slecht stuk kunnen plaatsen onder mijn naam?"
"Awel, mijnheer Grunberg, wij vonden het ook bar slecht, maar wij dachten dat het van u was." Komt mij bekend voor.
Alsof iemand in Nederland de uitdrukking "op korte tijd" zou gebruiken. Wat een treurigstemmende rancune zonder enige extra bodem erin - die Marek van der Jagt (want die heeft het natuurlijk geschreven) moet zich schamen.

zei: Prul op 10/11/2006 om: 13:19u


Powered by Greymatter