Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/07/2006: "Australie: No Honeymoon Mine, No Uranium"

Het duurt een goeie tien minuten voor de koplampen ons passeren en we verder kunnen met verven. De roadtrain heeft geen strepen door de witte letters getrokken.
NoHoneymoon1 (12k image)
Even later is het helemaal af: ´┐ŻNo Honeymoon Mine, No Uranium´┐Ż van links naar rechts de hele weg over. Dat valt goed te lezen voor de eerstvolgende maanden.
Klik op meer.

´┐Żs Nachts is dit de meest afgelegen plek in de wereld om actie te voeren. Het is de afslag naar de plek voor de nieuwste uraniummijn van Australie: Honeymoon. Iedere dag kan het OK voor deze mijn door de lokale regering worden afgegeven, maar voorbijgangers zouden het niet geweten hebben.

Na vannacht is dat anders. Ons groepje actievoerders heeft de hoofdweg langs de mijn beklad alsof het om een stuk weg uit de Tour de France gaat. Over dezelfde weg komt overdag al het verkeer tussen Adelaide en Brisbane en tussen Perth en Sydney. Dat betekent dat er iedere vijf minuten een Australier onze leuzen leest en dan weet dat dat de plek is waar de nieuwste lading yellowcake zal worden opgegraven voor export naar Japan, de UK, Belgi´┐Ż, de VS en sinds kort ook naar China. Het is heel goed mogelijk dat de nieuwe centrale die ze in Nederland willen gaan bouwen zal worden gevoed door Australisch erts.

De weg loopt zo´┐Żn hondervijftig kilometer langs verschillende nucleaire ´┐Żhot spots´┐Ż. Zo´┐Żn 70 km van Honeymoon is een deposit waar de Chinezen net een aandeel in hebben gekocht. 80 km daar vandaan is de outback weg naar de Beverly Mine in de Flinders Ranges. Al het gewonnen erts komt hier de hoofdweg op. Niet het radioactieve zwavelzuur wat ze gebruiken voor de winning, want dat wordt gewoonweg terug het groundwater in gepompt. We besteden een hele nacht aan het opplakken van waarschuwingsposters tegen radioactiviteit langs de gehele 150 km hoofdweg. Het zijn kopieen van het internationale offici´┐Żle waarschuwingsbord. Het doel van de actie is om de lokale bevolking tot verzet aan te sporen.
barrierhwy03 (14k image)
De waarschuwingsposters

Dat is hard nodig, want het ziet er naar uit dat niemand echt tegen Honeymoon wil vechten deze keer. Heel veel jaren geleden was er ooit eens een korte blokkade, toen de mijn voor het eerst dreigde te openen, maar nu is er geen verzet meer. De lokale oppositie wil niemand voor het hoofd stoten en is zo bang voor radikaal uitgemaakt te worden, dat er van die kant niets te verwachten valt.

De ´┐Żoffici´┐Żle´┐Ż milieuorganisaties zoals Friends of the Earth, Australian Conservation Foundation en anderen geloven niet dat ze sterk genoeg zijn om weerstand te bieden tegen Honeymoon en hebben zich teruggetrokken in lobby werk. De woordvoerders van deze organisaties stellen zich steeds meer op als ´┐Żexperts´┐Ż die actievoerders van buiten hun besloten club niet meetellen in hun plannen. Er is ook geen lokale Aboriginal oppositie tegen Honeymoon, het is op ´┐Żpassing through country´┐Ż, en de clans ten Oosten en Westen claimen geen verantwoordelijkheid over dit stuk land.

Daarom staan wij daar ´┐Żs-nachts te verven. Woestijnanarchisten. Twee Australi´┐Żrs en ik uit Rotterdam. Je moet toch wat. Maar het is eenzaam werk. Morgenavond zal dat niet anders zijn, want dan zijn we van plan in het dichtsbijzijnde stadje, Broken Hill, posters tegen de mijn op te plakken. De volgende ochtend ben je uitgeput en wil je eigenlijk zo snel mogelijk naar huis.

Als teenager was ik met mijn moeder bij al de demonstraties tegen de kruisraketten in Nederland destijds. 25 jaar later en ik ben nog steeds graffiti aan het spuiten over ´┐Żnukes´┐Ż en ´┐Żradioactive´┐Ż. De hele nacht ben je geheimzinnig aan het doen, vooral als je twee metgezellen een paranoide angst hebben voor the cops. En dat eeuwige geonderhandel over alles als je metgezellen autonomen zijn, en rekening moeten houden met de ´┐Żprotocols´┐Ż van de lokale Aboriginals. Afgepeigerd ben je achteraf. Emotioneel eraan. Lekker slapen thuis en wat verhaaltjes lezen met de kids, koud bier erbij, en dan volgende week nog maar eens.

Love & kisses to all the Dutch anti-nuke activists from your brothers and sisters in Australia, keep up the good fight! Think of us now and then, out in the desert against the odds.

Jeroen

1 Reactie


Well done old chap! Have another cold one from your dutch VVD-friends!

zei: Viva Italia (and Tjechie of course) op 08/11/2006 om: 16:33u


Powered by Greymatter