Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/05/2006: "Zapatistas bezetten wegen uit solidariteit met strijd in Oaxaca"

In Mexico hebben de Zapatistas in verschillende deelstaten snelwegen geblokkeerd uit solidariteit met de volksbeweging in Oaxaca.
Meximg_9443-01 (29k image)
Eén van de sprekers tijdens de actie
Deze mededeling van Subcommandante Marcos werd gedaan tijdens een actie op 2 november van de Andere Campagne in Mexico op de internationale brug de Lerdo de Tejada waar de Zapatistas hun geestverwanten uit de VS ontmoetten die zich hebben verenigd in de ‘Andere Campagne aan de Andere Kant’.
Klik op meer.

Marcos vertelde daar: “Onze Zapatista-kameraden bevestigen dat ze thans de snelwegen hebben gesloten in San Cristóbal de las Casas, in Comitán, in Altamirano en in Palenque. Vervoer in Chiapas is momenteel niet mogelijk omdat de Zapatistas de wegen blokkeren uit solidariteit met Oaxaca. We weten ook dat er snelwegen en belangrijke straten worden geblokkkeerd in de deelstaat Morelos en in het Federale District (Mexico City). Dit is onze manier om te zeggen dat president Fox moet stoppen met zijn leugens en geen spelletjes moet sprelen met de mensen.”

Ook de actie zelf stond in het teken van de strijd in Oaxaca waarbij de leuze “Oaxaca is geen militair kamp, weg met het leger” werd gescandeerd. De groep sprak zich uit tegen het bewind van gouverneur Ulises Ruiz en de repressie waar de mensen in Oaxaca onder te lijden hebben. De groep die vanuit Mexico kwam werd door een grote politiemacht vergezeld. Van de Amerikaanse kant werd de oproeppolitie later versterkt met grenswachten een helikopter die intimiderend boven de demonstranten vloog.

De twee groepen ontmoetten elkaar door gezamenlijk “Wij zijn mensen zonder grenzen” te zingen. Bij de Amerikaanse delegatie waren ook leden van Indymedia New York aanwezig die de dood van hun groepslid Brad Will in herinnering brachten.

Met zakken werd op de grenslijn vervolgens de brug symbolisch gesloten.

Foto's van de actie vind je hier.


Powered by Greymatter