Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/04/2006: "Na de slag: zender weer in de lucht"

De overval van de federale politie op de universiteitswiijk van Oaxaca is gisteren 3 november afgeslagen. Het radiostation van de APPO was enkele uren uit de lucht, maar kwam al snel terug. De slag om de wijk heeft zeven uur geduurd, en de strijd is, zoals men zegt, onbeslist. De federale politie heet zich nu te concentreren op de consolidatie van de Herstelde Orde in de oude stad.

oaxacauniv (44k image)
Klik op meer.

De Washington Post spreekt van duizenden mensen die zich op straat tegen de oproerpolitie keerden. Er is traangas ingezet en gebruik gemaakt van waterkanonnen. Tenminste acht mensen zouden gewond zijn geraakt, waaronder een Mexicaanse fotograaf die geraakt werd door vuurwerk dat vanuit de universiteitsgebouwen werd gegooid. De universiteit geldt als een bolwerk van het volksverzet.

De oproerpolitie werd tijdens de actie op het universiteitsterrein door honderden activisten teruggedrongen die de ingang van de universiteit verdedigden. Er zouden ook molotov-cocktails naar de oproerpolitie zijn gegooid. Versterkingen van de politie waren eerder met pantserwagens en helikopters aangevoerd. De activisten kregen steun van buurtbewoners.

Toen de oproerpolitie zich terugtrok vulden de plek rond het universiteitsterrein met duizenden mensen die scandeerden dat gouverneur Ulisses was gevallen.

Een van de woordvoerders van de volksbeweging APPO Flavio Sosa deelde in een radio-interview mee dat de demonstranten in de stad niet zouden rusten voordat de federale politie de stad Oaxaca (spreek uit als O-agakka) en alle gearresteerden vrij zouden zijn gelaten.
“Niemand weet wat de volgende stap van deze fascistische regering zal zijn”, zei hij. “Dit is een bezettingsleger.”

de regering van Mexico had in een eerder stadium laten weten dat de politie het universiteitsterrein niet zou betreden. Net als in Griekenland bestaat er in Mexico regelgeving die bepaalt dat universiteitsterreinen niet betreden mogen worden door de politie.


Powered by Greymatter