Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/03/2006: "Israelische militaire politie schiet opnieuw met scherp in Bilin"

Voor de tweede achtereen volgende week heeft de Isra´┐Żlische militaire politie tijdens de wekelijkse actie in Bil´┐Żin Tegen de Muur van Apartheid een actievoerder geraakt met scherpe munitie.
Bilin031106 (20k image)
De gewonde wordt per ambulance afgevoerd
Deze week was het de 69-jarige Fransman Jose, die als vrijwilliger werkzaam is bij de oogst van olijven en deel uitmaakt van een Franse solidariteitsgroep. Hij werd geraakt in zijn pols en is voor behandeling opgenomen in het Sheikh Zaid ziekenhuis in Ramallah.
Klik op meer.

Jose werd neergeschoten nadat de wekelijkse demonstratie door Isra´┐Żlische strijdkrachten die nog in het dorp aanwezig waren. Op hun weg terug naar het dorp kwamen de activisten soldaten tegen die strijd leverden met de stenen gooiende jeugd van het dorp. Naast Jose raakten acht mensen gewond door toedoen van rubberkogels. Een vrouw brak haar been toen ze wegrende van de soldaten.

Toen de dorpsjeugd een militaire jeep die het dorp was binnengevallen belaagde met stenen vuurden Isra´┐Żlische soldaten met scherp op hen. Ze reden vervolgens naar een plek waar een aantal toeschouwers zich had verzameld. Ze hadden zich achter een hoek verschanst maar Jose die het geheel stond te filmen werd desondanks geraakt, ondanks dat hij op tenminste 50 meter afstand stond.

Eerder op de dag hadden zich zo´┐Żn 100 demonstranten (bewoners, anarchisten en internationale activisten) verzameld om gezamenlijk op te trekken naar de afscheidingswerk die de helft van de landerijen van het dorp heeft afgesneden. De demonstranten slaagden erin om door een van de hekwerken heen te komen en liepen vervolgens naar een volgende doorgang om daar toegang tot de olijfgaarden te eisen.

Veel van de aanwezige internationalen zoals Jose vergezellen de boeren naar hun olijfgaarden in gebieden waar ze geweld en intimidatie van Isra´┐Żlische kolonisten en soldaten te vrezen hebben.
De demonstratie verliep vreedzaam ondanks het uitzonderlijke gebruik van traangas en geluidsbommen van de soldaten tegen hen. Nadat deze wapens faalden (er worden nieuwe varianten van traangas ingezet), begonnen de soldaten de activisten te duwen en fysiek aan te pakken.

De publieke radio alsmede verschillende Isra´┐Żlische internet media hebben over de gewonde Fransman bericht alsmede van het protest dat de anarchisten aantekenden tegen het gebruik van scherpe munitie.


Powered by Greymatter