Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/31/2006: "Maak van een ramp een romancestory"


A true story about courage and survival. Toen ik die zin bovenaan de filmposter zag staan, bedacht ik me dat ik beter had moeten weten. Maar ik had de filmposter nu eenmaal nog niet gezien toen ik naar de bioscoop ging, en dus dacht ik in mijn naïviteit een interessante documentaire tegemoet te komen over de aanslag in 2001 op de New Yorkse Twin Towers.

Klik op meer

Niets blijkt minder waar. De film toont het verromantiseerde beeld van twee medewerkers van de Havenpolitie die op de dag van de aanslag naar de torens werden geroepen om daar de torens te evacueren. Nog voordat ze ook maar iets hebben kunnen doen, klettert de eerste toren al op hun hoofden. Als de overlevenden weg willen komen, beveelt hun chef te blijven en hen te redden, waarna de tweede toren op de overlevenden stort en de chef samen met een andere al beknelde onderdaan overblijft. Vervolgens blijven ze vechten voor hun leven door vooral stil te blijven liggen (ze kunnen niet anders) en wakker te blijven. Omdat dit natuurlijk niet veel interessante plaatjes oplevert, wordt het geheel regelmatig afgewisseld door beelden van de zenuwachtige familie van de twee. Zo is de vrouw van de één in verwachting en besluit ze het kind de naam te geven die haar man graag wilde, hoewel zij liever een andere naam had gekozen. De vrouw van de ander staat zenuwachtig voor het rode stoplicht te wachten hoewel er geen verkeer aan komt, totdat ze daarom maar de auto uit stapt omdat ze dan sneller thuis is en de telefoon op kan nemen als er iemand belt.
En natuurlijk, zoals het een Echte Amerikaanse Film betaamt, loopt het allemaal weer goed af. Hoewel er duizenden mensen bij de ramp omkwamen, is de film dusdanig opgezet dat de hele zaal opgelucht is als deze twee mensen uit het puin worden gehaald, en dat allemaal dankzij de èchte held van de film, die in totaal amper een paar minuten in beeld is, en de twee vindt doordat hij illegaal het terrein op is gekomen en naar overlevenden begon te zoeken.

Amerikaanser kan bijna niet. Het is vijf jaar na de ramp, langer dan het geheugen van veel Amerikanen reikt. Uit onderzoek is een paar maanden geleden nog gebleken dat de meeste Amerikanen zich niet meer kunnen herinneren in welk jaar de aanslag op de Twin Towers plaats vond. Een uitstekende tijd dus om een film als deze erover te maken. En het moet wel goed aflopen, want anders komen Amerikanen niet kijken. En het liefst zo min mogelijk politiek, want ook daar houden Amerikanen niet van. En zoals het echte Amerikanen betaamt, is de productie in handen geweest van Echte Amerikanen, met zo min mogelijk kennis van de buitenwereld. Dat merk je niet alleen in de film, maar zelfs aan de website van de film, alwaar je, wanneer je in het Languages-menu voor Dutch kiest, steevast op de Duitstalige site terecht komt.

2 Reacties


Opmerking: Wanneer je de link bovenaan klikt, kom je op de homepage alwaar je een taal kan kiezen. Daar staat gewoon 'Deutsch' tussen. Ga naar de Engelstalige site en zie rechtsonderaan 'Language: English' staan. Klik erop en in het menu staat naast 'French' ook 'Dutch', maar die link brengt je dus naar de Duitstalige site. wink

zei: Peter Barton op 31/10/2006 om: 14:13u

Peter, het zou al schelen als je je eigen website een beetje bijhoudt. liefde

http://www.ravagedigitaal.org/filmblik/filmblik17.php

zei: gabriŽlla op 31/10/2006 om: 15:09u


Powered by Greymatter