Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/30/2006: "Verzet blijft Oaxaca beheersen na bezetting Mexicaanse politie"

Na een dag van schermutselingen hebben duizenden federale Mexicaanse politietroepen vandaag tal van sleutelposities in de stad ingenomen, waaronder het centrale plein in de stad.
APPOgenImage (17k image)
Barricade van APPO
Desondanks menen velen dat de strijd nog niet is gestreden in de stad waar sinds maanden een linkse opstand woedt.
Klik op meer.

Op het eerste gezicht heeft de federale overheid een overwinning geschonken aan de regering van de deelstaat Oaxaca in een poging om de controle van de hoofdstad terug te geven aan de omstreden gouverneur Ulises Ruiz. Bewapende tanks braken door de barricades van de volksorganisatie APPO en stoven aan de kant nadat vrouwen en kinderen die zich in linies hadden opgesteld, riepen om de stad niet binnen te vallen.

Tenminste 50 mensen zijn gearresteerd, maar het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Illegale huiszoekingen en aanhoudingen doen zich in de hele stad voor. De federale politie en veiligheidsdiensten zijn op jacht naar de leiders van de volksorganisatie APPO. Tenminste een dode is bevestigd, namelijk een 15-jarige jongen. Hij werd geraakt door een traangasgranaat afkomstig van de federale politietroepen.

Maar de meeste waarnemers meenden afgelopen nacht dat de strijd verre van gestreden is. Radio Universidad, de stem van APPO is weer terug in de lucht. Vandaag staan er drie marsen in de stad gepland. De APPO blijft in ieder stadsdeel en op iedere hoek van de straat aanwezig. Ondanks de absurde aankondiging van de regering dat de stakende leraren vandaag weer voor de klas zouden staan, heeft hun vakbond duidelijk gemaakt dat er gestaakt blijft worden. Sterker nog, in verschillende staten hebben leraren aangekondigd het werk eveneens neer te leggen. In Mexico City is een megagrote demonstratie aangekondigd die aandringt op een onmiddellijk aftreden van de PFP.

”Dit is geen nederlaag”, benadrukt een medewerker van radio Universidad. “Er zijn steeds een heleboel mensen zoals wij. Ze kunnen niet winnen tenzij ze er op uit zijn om duizenden van ons in de cel te stoppen of om van scholen gevangenissen te maken. Of misschien om van stadions gevangenissen te maken, zoals Pinochet deed.
Radio Universidad geeft momenteel via de radio instructies aan de bevolking over hoe zich op te stellen in het voortdurende verzet.

Als gevolg de politie-invasie van gisteren, menen veel mensen dat de volksbeweging in plaats van verslagen eerder zal worden versterkt. Vandaag zijn er veel aanwijzingen dat hun voorspellingen weldra zullen uitkomen. Bondgenoten van de APPO namen gisteren in het stadje Guelatao het radiostation van de regering in handen. Het kleine stadje in de bergen ligt op twee uur reisafstand van Oaxaca. Verwacht wordt dat er vandaag meer van dit soort kleine overwinningen zullen worden gemeld.

Gregory Berger, narconews.com


Powered by Greymatter