Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/29/2006: "Roberto Catrino Lopez in honger- en dorststaking"

Op 25 oktober is de gevangene Roberto Catrino Lopez in honger- en dorststaking gegaan om te protesteren tegen de slechte medische behandeling die hij krijgt in de Penitentiaire Inrichting Lelystad.
bajeslelystad (22k image)
De bajes in Lelystad
Roberto is een sociale gevangene en anarchist die in de Spaanse staat een gevangenisstraf van 18 jaar uitzat, waarvan het grootste deel in isolatie.
Klik op meer.

Tijdens die lange jaren heeft hij verschillende malen deelgenomen aan muiterijen, hongerstakingen en vluchtpogingen. Dit verzet heeft hij steeds moeten bekopen met de onophoudelijke onderwerping aan de isolatie. Alleen maar omdat hij de realiteit van folter niet wilde accepteren en verzet de enige optie was.

Roberto is drager van het HIV virus en heeft hierdoor op het moment een heel lage weerstand wat hem zeer vatbaar maakt voor ernstige complicaties. In plaats van hiervoor behandeld te worden door een betrouwbare arts in een daarvoor geschikte omgeving is Roberto in isolatie geplaatst op 25 oktober. Deze beslissing zal zijn gezondheidssituatie alleen maar verder verslechteren omdat bekend is dat isolatie stress met zich meebrengt. Deze stress is een onaanvaardbare aanslag op de zwakke situatie van Roberto. Iedere vorm van isolatie is trouwens altijd een onacceptabele vorm van witte folter.

De hongerstaking die Roberto is begonnen komt voort uit de onwil van de gevangenis en artsen om zijn medisch dossier door te spelen aan hem. Zonder deze gegevens kan Roberto zelf geen stappen ondernemen om een degelijke behandeling te eisen.

Meer dan ooit heeft Roberto onze steun nodig. Wij zijn nog niet vergeten hoe hij in april bijna overleed aan de gevolgen van een dubbele longontsteking nadat de gevangenisarts zijn situatie niet serieus had
genomen. Roberto is ziek en moet daarvoor behandeld worden in vrijheid met liefde van zijn familie en naasten. De gevangenis maakt mensen alleen maar zieker. Dit bewijst wederom dat de gevangenis niet dient om mensen te resocialiseren maar enkel om wraak te nemen en uit te roeien.

ABC Amsterdam roept iedereen op om de Penitentiaire Inrichting Lelystad te bestoken met telefoontjes, mails en faxen om te eisen dat Roberto onmiddellijk goede medische behandeling krijgt op regelmatige basis in een normale omgeving. Daarnaast eisen we zijn vrijlating en terugkeer naar zijn familie en bekenden in CataloniŽ om daar in rust te kunnen zorgen voor zijn gezondheid.

Wij willen met deze oproep ook nog eens de aandacht richten op de andere gevangen kameraden in strijd die momenteel in hongerstaking zijn:
- Jose Fernandez Delgado in Bochum (Duitsland), die protesteert tegen de arbitraire behandeling van hem door de gevangenis;
- Hamed Hamed Belaid in Villanubla (Spanje), in hongerstaking sinds 5 september om zijn uitzichtloze isolatie van 15 jaar lang te doen ophouden;
- Javier Caramel in Albolote (Spanje), al sinds 21 augustus in hongerstaking omdat hij al zeven jaar zijn moeder niet heeft kunnen zien, geen diploma krijgt voor genoten opleiding en zijn salaris voor werk in keuken niet ontvangt.

Het adres van de gevangenis is:

PI-Lelystad
T.a.v. de directie
Larserdreef 300,
8233HB Lelystad.

Tel (0320) 26 74 67
Fax (0320) 26 74 76
Email: info@flevoland.dji.minjus.nl

Zieken in het hospitaal, gevangenen op straat!

28 oktober 2006
Anarchist Black Cross Amsterdam

Voorbeeldbrief aan de gevangenisdirectie:

Geachte directie van de PI Lelystad,

Via deze brief willen wij onze bezorgdheid uiten over de situatie van een van uw gedetineerden, Roberto Catrino Lopez.

Wij hebben vernomen dat deze man geen adequate behandeling krijgt van de ziekteverschijnselen die voortkomen uit zijn HIV besmetting. Zo zou hij willen beschikken over zijn medisch dossier, maar dat wordt tegengewerkt door verschillende artsen. Voor dhr. Lopez is het belangrijk zijn dossier te hebben om degelijke medische hulp te kunnen eisen. Momenteel is zijn weerstand, door zijn ziektebeeld, heel laag en daarvoor moet hij onder behandeling komen te staan van een betrouwbare arts die hem verzorgt en niet tegenwerkt. Daarnaast is tot ons gekomen dat Roberto Catrino Lopez momenteel in isolatie verblijft. Die situatie moet onmiddellijk veranderen. Voor een persoon in zijn toestand kan een dergelijke eenzame opsluiting fatale gevolgen hebben.

Wij willen u eraan herinneren dat Roberto Catrino Lopez in april ook al in acuut levensgevaar is geweest door gebrekkige behandeling van een dubbele longontsteking. Laat dit niet nog eens gebeuren!

Een gedetineerde met een ongeneeslijke ziekte heeft een menswaardige verzorging nodig in een liefdevolle omgeving. Wij willen u dan ook verzoeken om deze man vervroegd vrij te laten op humanitaire gronden en hem in nabijheid van zijn familie in CataloniŽ zijn lijden te laten beperken. Het prolongeren van de detentie van een ongeneeslijk zieke heeft immers totaal geen maatschappelijk nut meer. Maar bovenal eisen wij van u een onmiddellijke medische behandeling en volledige openheid over zijn
situatie.

Roberto Catrino Lopez verblijft ook in honger- en dorststaking tot bovenstaande eisen worden ingewilligd. Wij zouden het enorm betreuren als zijn leven in gevaar komt door het falen van de Penitentiaire Inrichting.

Met bezorgde groet,


Powered by Greymatter