Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/27/2006: "Anarchist Bookfair 2006 in Londen"

Vorig weekend vond in Londen weer de jaarlijkse Anarchist Bookfair plaats die door duizenden mensen wordt bezocht.
326292 (52k image)
De Bookfair vorig jaar
De belangstelling van de voren was dusdanig groot dat de website van de organisatie plat ging.
Klik op meer voor een verslag van bezoeker Keith Parkins .

Het is weer de tijd van het jaar, herfst in de lucht, blaadjes die van de bomen vallen, het moet de Anarchist Bookfair zijn. Reizend met het openbaar vervoer in en rond Londen is dezer dagen een grote ergernis als gevolg van alle werkzaamheden. De trip naar de Bookfair vormde hierop geen uitzondering.

De Anarchist Bookfair werd van oudsher gehouden in het Camden Centrum maar daar groeide het uit. Vervolgens verkaste de Bookfair naar de studentenbond van de Londense universiteit. Algemeen werd deze locatie een ramp gevonden. Vorig jaar vond het plaats in het Resource Centre aan de Holloway Road nabij het metrostation en dit jaar opnieuw.

Buiten op straat verkochten �Veggies� uitstekend eten. Ik kwam laat aan en alles wat ze nog hadden waren wat cakejes en thee.

Ik vraag me soms wel af of de Bookfair wel de moeite waard is om te bezoeken, het is er altijd veel te druk, 90% van het aanbod is onzin, maar dan vind je iets dat de moeite waard is, je ontmoet oude vrienden en nieuwe, dus ben je blij dat je bent gegaan.

De groep Borderland vent haar gebruikelijke desinformatie uit, praatjes voor de vaak, fictie vermomt als feit. Wellicht biedt het een goed therapie. Dit jaar voeren ze een smeercampagne richting de critici van 911. Voor iedere ge�nteresseerde is het duidelijk dat er nog een aantal vragen beantwoord dienen te worden om duidelijk te krijgen wat er werkelijk op die bewuste dag is gebeurd maar wat zijn een paar feiten als die in de weg staan van een goeie smeercampagne.

Maar genoeg negatief gedoe.

Indymedia had een goede selectie DVD�s bij zich. Ik kon niet kiezen en besloot later terug te gaan. Een grote fout zo bleek want ik kreeg niks omdat ze vroeg hun stand hadden opgebroken.


SchMOVIES, DVD Collection 2005, verkrijgbaar in de stand van SchNEWS was de moeite waard om te hebben. Dat geldt ook voor de 17 minuten durende DVD The Case for Solidarity uit de kraam van No Sweat.

The Case for Solidarity vult een stripboek aan over solidariteit onder werkenden in een sweatshop in de Derde Wereld. Er is wel een serieus probleem met deze DVD, hij deed het namelijk niet, werkelijk waar. Een kopie van het origineel loste het probleem niet op. Ik ontdekte dat als je hoofdstuk 1 speelt, het ding wel speelt.

Kate Evans, maakte enkele jaren geleden een uitstekend stripboek over het opwarmen van de aarde. Dit heeft ze thans geactualiseerd en ik was blij dat ik het vond in de kraam van Rising Tide. Begin november publiceert ze een boek en als dit maar half zo goed is als haar stripboek, is het de moeite van aanschaffen al meer dan waard.

We hebben net de warmste maand september ooit achter de rug en een paar dagen geleden bleek dat we de zomer ook alle records heeft gebroken. Op weg naar de Bookfair passeerde ik een demonstratie in Covert Garden die zich richtte tegen een institutie die betaald wordt door de producenten van kooldioxide die nog steeds beweert dat het opwarmen van de aarde en klimaatonstabiliteit onzin is.

Ik ging altijd naar de Bookfair in een dikke zware jas, maar afgelopen zaterdag droeg ik een dun jasje en het grootste gedeelte van de dag liep ik hiermee zelfs in mijn hand slechts gehuld in een t-shirt. Dit terwijl het al eind oktober is!

Ik had gehoopt Zapatista koffie te vinden. Deze uitstekende arabica-koffie wordt door de Zapatistas in Chiapas verbouwd. Ik kwam het tot mijn grote genoegen voor het eerst tegen op een bijeenkomst van het Londense Sociaal Forum over huisvesting en landrechten die een paar weken gelden plaatsvond. Hoewel ik geen grote koffiedrinker ben, ik hou van goeie thee, vond ik deze koffie erg lekker. Bovendien is het biologisch en eerlijke handel.

De Zapatista Koffie wordt gebrand in Duitsland door Cafe Libertad en wordt in Groot-Brittanni� geditribueerd door Active Distribution. Als je lokale wereldwinkel deze koffie niet heeft, vraag ze waarom en stel ze voor het aan te schaffen want je zult niet teleurgesteld worden.

Ik had een interessant gesprek met Corporate Watch over het regeringsprogramma Pathfinder en een soortgelijk gesprek met een jongen uit Liverpool bij de kraam van SchNEWS.

Exemplaren van The Generation Game van Mike Lane werden gratis verspreid. Iedereen die een kopie van deze DVD heeft gekregen zou een publieke vertoning moeten organiseren en zich vrij voelen om exemplaren er van te verspreiden.

Ik was teleurgesteld dat Undercurrents geen kraam had en als dat wel het geval is geweest dan was deze wel erg goed verstopt en heb ik het niet kunnen vinden.

Twee jaar gelden organiseerde Indymedia een uitstekend feest. Als zoiets dit jaar weer het geval was dan is dit goed geheim gehouden.

Vorig jaar eindigde de Bookfair in een fikse rel. Dit jaar hield de politie zich zeer rustig.

Net als vorig jaar leken er te weinig kramen op de boekenmarkt te zijn. Er moeten meer radikale groepen met kramen komen. De afwezigheid van Undercurrents is reeds gememoreerd maar waren de Columbiaanse, Boliviaanse en Palestijnse solidariteitsgroepen en alle andere die ik kan verzinnen?

De Anarchist Bookfair bestaat niet alleen uit kramen, er vinden tevens talloze bijeenkomsten plaats. Ik ben er bij eentje gaan kijken maar daar kon je slechts staan en daar had ik geen trek in.

Ik had gehoopt naar de lezing van John Pilger te gaan maar hij moest naar het ziekenhuis worden overgebracht en liet dus verstek gaan. Ik ben er zeker van dat we hem allemaal een vlot herstel toewensen. We hebben meer journalisten van het kaliber van Pilger nodig die in staat zijn om op te staan en de waarheid vertellen.

Dan was er natuurlijk het gebruikelijke rondhangen en met anderen bepalen wat je gaat doen om tenslotte met een paar vrienden ergens te gaan eten.


Powered by Greymatter