Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/24/2006: "Geanimeerde discussie over internetmedia in Amsterdam"

Gisteravond vond er in het politiek café van Broeinest in Amsterdam een discussie-avond plaats over de huidige internetmedia uit de links-radikale hoek in ons land.
Broenest13102006b (12k image)
Ruim 20 mensen namen deel aan een geanimeerde discussie.
Klik op meer.

Na de korte film 'Globalisation and the Media' van Undercurrents die nogal heftig eindigt met beelden van de slachtpartij die de politie in een school in Genua 2001 waar vele activisten verblijven tijdens een internationale topbijeenkomst, mochten Libby van Indymedia, David van Eurodusnie, Peter van Ravage-digitaal en ondergetekende in het kort iets over hun eigen project vertellen. Grote afwezigen waren oudgedienden als Kleintje Muurkrant en Konfrontatie, waarvan de websites wel even in beeld werden gebracht. Hadden de 'oude lullen' geen trek in een ouderwetse praatavond?

Eerste discussiepunt was of met deze sites en vele andere die er in ons taalgebied ook zijn, de informatie niet teveel is versnipperd. Ik ben van mening van niet. In de jaren tachtig kende vrijwel iedere actieve stad of regio een eigen blad met een eigen sfeer en een eigen karakter. Nu de bladen zijn verdwenen als gevolg van te hoge produktiekosten, een te hoge arbeidsintensiteit en te weinig abonnees zien we deze tendens ook op internet terug. Veel sites zijn digitale voortzettingen van deze bladen. Daar is niks mis mee. Laat duizend bloemen bloeien.

Het is ook een misvatting te denken dat fusies meer lezers en een groter bereik opleveren. De ervaring met bladen leert dat veel lezers dan juist afhaken omdat ze zich niet meer herkennen in het nieuwe project. Hoewel de meningen hierover niet erg verdeeld bleken, kreeg dit punt een interessant vervolg in een discussie over technische mogelijkheden die er zijn om de informatie van alle Nederlandse sites te bundelen in een site waarop ze allemaal te zien zijn. Aangezien mijn technische interesse en kennis over deze materie niet sterk zijn, geloof ik best dat er in de toekomst wat dit aangaat nog wel het nodige te verwachten is. Een opvatting die door meer aanwezigen werd gedeeld. Terecht werd benadrukt werd dat we eigenlijk nog maar kort in het digitale tijdperk aan de slag zijn.

Een tweede discussieblok betrof de wenselijkheid om een breed publiek te bereiken. Er waren nogal wat mensen onder het publiek die dit van groot belang achten. Allereerst moet geconstateerd worden dat het digitale bereik van alle sites al stukken groter is dan wat met de bladen van weleer ooit bereikt is. Maar toch een echt groot publiek bereiken is mijns inziens een illusie. Wie dat wil moet bij andere clubs en projecten aan de slag gaan of zoveel water bij de wijn doen dat de eigenlijke uitgangspunten geweld wordt aangedaan. De avond eindigde met het verwoorden van goede bedoelingen wat betreft de functie van de eigen media. Waarbij terecht ook werd opgemerkt dat deze media natuurlijk maar één uiting is om naar het publiek duidelijk te maken dat er andere opvattingen zijn dan die doorgaans te beluistern vallen.

4 Reacties


Leuk detail is dat op een gegeven moment Google News verweten werd geen alternatieve media op te nemen. Alsof ze het gehoord hebben: sinds een week wordt Ravage Digitaal erin meegenomen. En dat schept mogelijkheden, want daardoor kun je nu ook via Google News RSS of -Atom de Ravage-site in de gaten houden. Met een beetje mazzel kan dat binnenkort ook met De Vrije, ik heb Google i.i.g. net een mailtje gestuurd met de vraag of De Vrije niet ook opgenomen kan worden. smile

zei: Peter Barton op 24/10/2006 om: 22:47u

Ik vernam gisteravond van de auteur van deze sfeerimpressie dat de Vrije dagelijks 1000 bezoekers krijgt, maar de OneStat.com teller op deze site geeft gemiddeld 200 bezoekers aan. Hoe zit dat precies? confused

zei: bertus op 24/10/2006 om: 23:16u

Dan heb je niet het hele verhaal meegekregen. De interne teller die niet voor iedereen zichtbaar is, geeft dit aantal aan. En zoals gezegd, ik snap het technische verhaal hierachter niet zo best.

zei: Arend op 25/10/2006 om: 09:05u

De interne teller van de website geeft het aantal hits aan, dus het aantal keren dat de bezoekers een stukje opvragen. Dat is wat anders dan het aantal unieke bezoekers, dat in jullie geval op een dagelijks gemiddelde van 200 ligt. Best hoge score overigens. oke

zei: bertus op 25/10/2006 om: 10:27u


Powered by Greymatter