Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/23/2006: "Gerechtigheid bieden? Dan wegwezen!"

Wie zijn werk en het dienen van gerechtigheid serieus neemt, kan zijn biezen pakken, leerde een militaire advocaat in het Bush-systeem.
img086 (22k image)
Klik op meer.


Commandant Charles Swift is de Amerikaanse held van anti-oorlog militanten geworden. Hoe dan, vraag je je af. De genoemde Swift, 44 jaar, militair-advocaat van een gevangene op de US-basis Guantanamo (op Cuba), moet na een twintigjarige carrière in het Amerikaanse militaire rechtssysteem van het leger, de dienst verlaten. Het leger zelf geeft geen enkele verklaring. Maar wat speelde er?

Vanaf 2003 maakte commandant Swift deel uit van het militaire juridische systeem van het Pentagon. In die hoedanigheid was hij toegewezen als verdediger van de oud-chauffeur van Ben-Laden. Swift had geweigerd om zijn cliënt te bewegen schuld te erkennen, zoals de militaire autoriteiten hadden gehoopt dat hij zou doen. In plaats daarvan stelde hij aan de kaak dat de militaire commissies die door Bush waren ingesteld om te oordelen over tien gevangenen van Quantanamo Bay en voor welke een ervan zijn cliënt moest verschijnen, slechts zeer beperkte garanties voor de militaire verdedigers boden.

Zijn opstelling fundeerde Swift met de stelling dat hij had te gehoorzamen aan de Amerikaanse grondwet en niet aan de president van dat land. Het Amerikaanse Hoog Gerechtshof gaf hem in die juridische strijd in juni dit jaar gelijk. Het Hof verklaarde tevens dat Bush zijn bevoegdheden had overschreden.

De New York Times schat in dat het met pensioen sturen van Swift veel weg heeft van een waarschuwing aan andere militaire advocaten, die geneigd zouden zijn hun werk en het zoeken naar gerechtigheid serieus te nemen, zo nam Le Monde van 13 oktober 2006 het bericht over.

Een voorval als hierboven beschreven is verre van vreemd. Welke machthebber wil in de wielen worden gereden door mensen die hij nota bene zelf inhuurt. Die horen te doen wat wordt opgedragen�Machthebbers, van welke huize dan ook, zullen verder steeds proberen zich boven de wet (de Grondwet) te verheffen. Daarbij zetten zij vaak met hun machtswoord de interpretatie van wettelijke termen naar hun hand. Bush heeft dat kennelijk gedaan en het Hof heeft hem daarvoor op zijn vingers getikt.

Dit is dezelfde Bush die uitmaakt dat anderen het Kwaad vertegenwoordigen en die moreel gezag moet uitstralen. Eens te meer wordt het tegendeel bevestigd.


Powered by Greymatter