Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/20/2006: "IJsland hervat commerciele jacht op walvissen"

IJsland is van plan het 20-jaar oude verdrag waarin het verbod op de walvisjacht is vastgelegd op zeer korte termijn te verbreken.
Whales (16k image)
Het land wil de commerciële jacht op walvissen snel laten hervatten. Tot de periode tot 31 augustus 2007 mogen negen vinvissen en dertig dwergvinvissen gedood worden voor binnenlandse consumptie.
Klik op meer.

IJsland behoort net als Japan tot de landen die onder het mom van wetenschappelijk onderzoek sinds 2003 de jacht op walvissen toestond. De autoriteiten beweren dat er thans in de Noord Atlatische zee 70.000 dwergvinvissen en 25.800 gewone vinvissen rond zwemmen. Gevaar voor uitsterven van de soorten zou dus niet aanwezig zijn. Desondanks staat de vinvis op de lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature.

De grote grap is echter dat er in IJsland nauwelijks walvisvlees wordt gegeten. Slechts één procent van de bevolking eet het wekelijks één of meerdere malen, maar de generatie jongeren tussen 16 en 24 jaar heeft het nog nooit geproefd. Een markt is er dus niet voor het vlees, geld valt er niet aan te verdienen.

Bovendien trekt het land de nodige toeristen die walvissen komen kijken, een attractie die met het besluit de jacht te hervatten uiteraard ter discussie komt te staan. Robbie Marsland, de Engelse directeur van International Fund for Animal Welfare verklaart de IJslanders dan ook voor gek.
Maar zo stellen de autoriteiten, de economie in IJsland hangt nu eenmaal af van het gebruik van levende wezens in de zee.

Milieuorganisatie Greenpeace heeft het besluit ook onmiddellijk veroordeeld. De Engelse tak heeft inmiddels 87.000 handtekeningen verzameld van mensen die stellen dat ze het land zullen bezoeken als van het besluit de commerciële walvisvangst te hervatten, wordt afgezien.

Bron: Independent

2 Reacties


In Noorwegen is walvisvlees op veel plaatsen te koop, deze site heeft onbeschaamd recepten: walvis in de wok bijvoorbeeld.

zei: Prul op 20/10/2006 om: 21:41u

en wat te denken van de nederlandse kokkelvissers, die zijn 'uitgekocht' om de waddenzee met rust te laten, nu het hele ecosysteem in de zee voor maurentanië gaan ruïneren om geld te verdienen door daar kokkels e.d. op te willen vissen?

zei: kO op 22/10/2006 om: 15:50u


Powered by Greymatter