Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/18/2006: "Honderdduizendste boete vanwege Identificatieplicht eind oktober verwacht"

Het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht verwacht dat aan het einde van deze maand oktober de honderdduizendste boete wordt uitgedeeld omdat mensen zich niet kunnen legitimeren tegenover de politie.
ansicht300dpi (62k image)
Het Meldpunt baseert deze verwachting op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die in principe openbaar zijn.
Klik op meer.


Deze waanzinnig hoge cijfers tonen duidelijk aan dat de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht die sinds vorig jaar geldig is geenszins de criminaliteit aanpakt, maar juist nieuwe criminaliteit voortbrengt. Hele volksstammen dragen kennelijk geen identificatiebewijs op zak en lopen daarmee het risico bekeurd te worden op het moment dat de politie hen vraagt zich te legitimeren.

De absurd hoge cijfers tonen ook aan dat de politie de legitimatieplicht stelselmatig misbruikt. Immers het Ministerie van Justitie schreef destijds voor dat de politie slechts naar legitimatie mag vragen indien er sprake is van een strafbaar feit. Het lijkt er meer op dat het vragen naar legitimatie deel uit is gaan maken van de standaardroutine van de politie om burgers zoals u en ik hiermee te intimideren.

Verontrustend is het relatief grote aantal kinderen of jongeren dat beboet wordt. Dit aandeel bedraagt ongeveer 9% van het totaal aantal boetes.Dat betekent dat dagelijks 10 kinderen van 14-of 15 jaar een bekeuring krijgen omdat ze niet op bevel een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Per dag overkomt zo'n 136 volwassenen hetzelfde.

Het Meldpunt merkt dan ook terecht op dat de populariteit van de politie hiermee niet is gediend. Bovendien wordt er op gewezen dat deze cijfers nog aan de lage kant zijn omdat onbekend is hoeveel bekeuringen de eerste kwaliteitsronde op het politiebureau niet doorstaan. Er zijn geen cijfers van het aantal mensen dat op grond van de wet is gearresteerd. Ook wordt nergens bijgehouden hoelang mensen hiervoor in hechtenis hebben gezeten.

Wel bekend is dat de helft van de mensen betaalt als ze een schikking van het Centraal Justitieel Incassobureau ontvangen. Ook als ze het er feitelijk niet mee eens zijn. De andere helft gaat door naar het Openbaar Ministerie. Ruim 80% van die gevallen worden echter bij voorbaat geseponeerd. Het loont dus zeker om tegen een boete een bezwaarschrift in te dienen. Overigens is dit cijfer ook een duidelijk signaal dat de politie de legitimatieplicht onrechtmatig inzet en dus van de hele wet een geweldige aanfluiting maakt.

Het Meldpunt meent dat de hele Wet dient te worden afgeschaft en eist dat bij het afsluiten van nieuwe prestatiecontracten met de politie in januari de verplichte boetequota verdwijnen.

1 Reactie


Zojuist even een brief in die heel speciale opening van TNT Post gegooid en daarbij een kruispunt gepasseerd. Dertien smerissen aan het loeren op fietsers zonder koplamp - en meteen natuurlijk ook zonder Ausweis. Kon niet nalaten te brommen: "Hebben jullie niets beters te doen van mijn belastingcenten?" "Wilt u iets zeggen, mijnheer?" zei een van de knaapjes - een stond er aan zijn reet te krabben terwijl hij een blondine om haar legiemietaatsie vroeg - ook daar had ik een vriendelijke opmerking over - ik liep door zonder antwoord te geven. Je wordt nog niet direct in je rug geschoten maar de smerissensamenleving heeft Balkenende voor elkaar na vier jaar hard werken.

zei: Prul op 18/10/2006 om: 22:14u


Powered by Greymatter