Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/16/2006: "Niets ten laste gelegd in Nederland"

Een bericht om knap onpasselijk bij te worden en je opnieuw af te vragen: hoe is het toch mogelijk, is dit Nederland? In de eerste plaats de bewoording van het ANP-bericht: "terrorismeverdachte". Is dit Nederlands? Natuurlijk niet, het is overgezette Vierderijkstaal. Een Nederlander wordt uitgeleverd aan het Vierde Rijk, want hij is toevallig van Irakese afkomst.

16102006fallujah.jpgfalluh52 (16k image)
Democracy comes to Fallujah
Klik op meer

Het ANP-bericht van vanochtend 16 oktober:

"Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie levert de Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al D. uit aan de Verenigde Staten. Dat heeft hij geschreven in een beschikking die de advocaat van Al D., Victor Koppe, van de bewindsman heeft gekregen.

Een onderzoeksjury in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de Nederlander vorig jaar al in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. De Nederlandse verdachte was de eerste persoon die in de VS voor terroristische activiteiten in Irak werd aangeklaagd.

Koppe zegt in een eerste reactie niet verrast te zijn door het besluit van de minister. Hij gaat een kort geding aanspannen om de uitlevering van zijn cliënt alsnog te voorkomen.

De Nederlander vreest nog steeds dat hij in de VS geen eerlijk proces krijgt. Verder is hij bang tijdens zijn detentie in Amerika te worden gemarteld. De Amerikanen verdenken hem van samenzwering tot het plegen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.

Al D. vertelde tijdens een eerdere behandeling van zijn uitleveringszaak voor de rechtbank, dat hij was gedwongen tot het maken van filmopnamen in Fallujah in oktober 2003. Naar aanleiding van deze beelden werd hij in Amersfoort gearresteerd.

De Nederlander was destijds naar zijn geboorteplaats gereisd voor zijn bruiloft. Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders ontvoerd en gedwongen filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. Deze zouden tot ontploffing worden gebracht als Amerikaanse militairen de weg zouden passeren. ‘Ik stond machteloos. Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd.’

Al D. zegt dat zijn broer in Fallujah bij een bomaanslag werd gedood. Een andere broer raakte zwaargewond. De Nederlander van Iraakse afkomst spreekt van een gerichte aanslag. Al D. vermoedt dat de mannen op de video bang zijn dat hij hun identiteit bekend zal maken. De aanslag op zijn broers zou als een waarschuwing zijn bedoeld, om dit niet te doen.

De Hoge Raad besloot begin september al om de uitlevering van Al D. toe te staan. Daarna moest Hirsch Ballin het eindoordeel vellen.

De bewindsman schrijft in zijn beschikking dat er volgens hem voldoende waarborgen zijn dat Al D. niet zal worden bericht voor een militaire rechtbank, maar voor een federale rechtbank. Daardoor zijn alle rechten voor en bescherming van de verdachte gewaarborgd, meent Hirsch Ballin.

Gelet op het geldende vertrouwensbeginsel vindt de minister dat ervan kan worden uitgegaan dat de Verenigde Staten zich zullen houden aan de toezegging dat Al D. geen risico loopt om te worden gefolterd. Hirsch Ballin heeft geen aanleiding om eraan te twijfelen dat de Amerikanen zich hier niet aan zullen houden."

Er is niets bijzonders meer aan het uitleveren van Nederlanders aan vreemde mogendheden, dit is natuurlijk niet het eerste geval. Het is toch wel opmerkelijk dat de minister van justitie verwacht dat "de Verenigde Staten zich zullen houden aan de toezegging dat Al D. geen risico loopt om te worden gefolterd." Een toezegging die als kennisgeving van een royale houding gezien dient te worden. En die overigens niets waard is, maar dit martelen is in het geheel een bijzaak.

Meer over de zaak op De Vrije: hier en hier.

1 Reactie


Zolang de VS het internationaal gerechtshof niet accepteren en eigen militairen niet willen laten veroordelen in Den Haag ,hebben ze eigenlijk niets te zeggen.
Ook is het weer meten met dubbele maten.
Deze man zou juist zijn geboorte land van de bezetter hebben willen wreken.waarom mag de VS het evt gevaar voor de veiligheid van eigen burgers mogen bestrijden met een nietsontziende oorlog en een Irakees zich niet verdedigen?
Uitlevering aan een staat die de waarheid geweld aandoet zou verboden moeten zijn. Ook verboden in NL en deze man zou dus in Nl berecht moeten worden als hij schuldig aan een misdaad wordt verklaard. Maar is verdediging een misdaad?

zei: rosa op 17/10/2006 om: 16:01u


Powered by Greymatter