Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/13/2006: "Smeris ook niet zulke lieverdjes"

20061013_politie (8k image)
Dat de smeris zonder zwaailicht en sirene, zelfs aantoonbaar zonder enige reden, stelselmatig verkeersregels aan hun laars lappen, dat wisten we natuurlijk allang. Een degelijke uitleg waarom ik me dan wel aan de verkeersregels moet houden, ontbreekt nog altijd. Maar er is meer, zo staat vandaag op de voorpagina van Metro. Agenten blijken uitgekookte fraudeurs en zijn bovendien levensgevaarlijke geweldplegers.

Klik op meer

En dat niet alleen, het gebeurt ook nog eens steeds vaker. In 2004 gingen nog 150 agenten over de schreef, in 2005 waren dat er al 191. Verkeersovertredingen worden dan niet eens meegeteld. Van die 191 zijn vorig jaar slechts 122 agenten ontslagen.

Op zich natuurlijk niets nieuws. Wel nieuws dat het eindelijk eens prominent op de voorpagina van een veelgelezen dagblad staat. Tot nu toe werden overtredingen en misdrijven gepleegd door de politie zo goed mogelijk stilgehouden. Maar nu gaat dat lastig, nu het zo duidelijk naar voren wordt gebracht.
Want hoe geloofwaardig is de politie nu eigenlijk nog? Hoe moet een agent mij nu aanspreken als ik uit milieu-overwegingen weer eens een fles slaolie in mijn dieseltank leeggooi? 'Goedemorgen meneer Barton, wist u dat het verboden is om slaolie in uw auto te gooien? Dat is accijnsontduiking.'
-'Dat weet ik, oom agent. Net zoals u niet mag sjoemelen met uw declaraties of een arrestant in elkaar mag slaan, zoals wel blijkt te gebeuren.'
Ik zie het tafereel al voor me. Waarschijnlijk zal zo'n agent me ogenblikkelijk op de bon gooien en mijn auto in beslag nemen. Maar zou misschien in zijn achterhoofd toch wel spelen dat ik gelijk heb?

Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Als we die theorie erop na moeten houden, kunnen we de smeris beter meteen ontslaan. Wat zo zijn voordelen zou hebben. Kunnen we meteen wat betrouwbaardere personen ervoor in de plaats zetten. Mensen die zich aan hun eigen regels kunnen houden, anderen erop kunnen wijzen en, belangrijker nog, andere mensen kunnen helpen.
Want het is niet alleen de verkeersovertreder of de accijnsontduiker die ontevreden is over de politie. Ook slachtoffers van misdrijven zijn doorgaans ontevreden over de smeris. Zij zijn van mening dat de politie niets met hun aanklacht doet of dat meneer agent niet geïnteresseerd is in hun aanklacht (het overgrote merendeel van de aangiftes leidt dan ook tot onopgeloste zaken).

Het is een keer voorgekomen dat ik publiceerde over een of andere crimineel. Informatie waarvan ik zeker wist dat de smeris die al had, maar niet wilde gebruiken. Maar nu moesten ze wel, want nu kon ineens iedereen het weten. De smeris vroeg mij vervolgens (om onschuldig te doen?) waarom ik daar niet mee naar hen toe gekomen ben. Ik heb ze toen gemeld dat ik van beroep journalist ben, en daarom dingen publiceer. Maar het antwoord dat ik eigenlijk had moeten geven, en wat ik voortaan ook zal geven, luidt:
"Sorry, maar dat ik een hekel heb aan de éne crimineel, betekent nog niet dat ik de andere crimineel ga helpen."


Powered by Greymatter