Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/11/2006: "Nieuwe studie telt 655.000 oorlogsdoden in Irak"

Een controversi´┐Żle nieuwe studie in de VS stelt dat er thans in Irak zo´┐Żn 655.000 dodelijke slachtoffers zijn gevallen als gevolg van de oorlog in dit land. Dit aantal is vele malen hoger dan in andere onderzoeken wordt genoemd.
iraq034 (12k image)
Gewond kind in Irak
Gezien de timing van het onderzoek, namelijk vlak voor de verkiezingen van het Amerikaanse Congres, wordt het onderzoek al als ´┐Żpolitiek´┐Ż omschreven.
Klik op meer.

In de nieuwe studie hebben onderzoekers berekend hoeveel meer Irakezen sinds maart 2003 zijn overleden dan in normale omstandigheden dus zonder oorlog het geval zou zijn geweest. Hun conclusie gebaseerd op interviews met huishoudens en niet op basis van het tellen van lichamen, luidt dat zo´┐Żn 600.000 mensen door geweld om het leven zijn gekomen, vooral door toedoen van schietpartijen. Tevens ontdekten de onderzoekers een kleine toename in het aantal doden als gevolg van hartkwalen en kanker.

´┐ŻHet aantal doden in Irak ligt nu meer dan drie keer zo hoog dan in de periode voor de invasie in maart 2003,´┐Ż stelt hoofdonderzoeker van de studie Dr. Gilbert Burnham in een verklaring. De studie van Burnham en anderen van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health is vandaag gepubliceerd op de website van The Lancet, een medisch tijdschrift.

Een precieze telling van de doden in Irak is moeilijk te bewerkstelligen, maar de ruwe schatting van ´┐Ż´┐Żn onomstreden organisatie komt in de buurt van zo´┐Żn 50.000 doden. Tenminste ´┐Ż´┐Żn expert was sceptisch ten aanzien van het nieuwe onderzoek.

´┐ŻZe zijn hoogst waarschijnlijk veel te hoog,´┐Ż meent Anthony Cordesman van het Center for Strategic & International Studies in Washington. Hij kritiseerde de wijze waarop de uitkomst was verkregen en stelde vast dat de resultaten openbaar worden gemaakt vlak voor de verkiezingen van 7 november. ´┐ŻDit is geen analyse maar politiek´┐Ż, concludeerde Cordesman.

De studie is een voortzetting van een eerder onderzoek van Johns Hopkins. De eerdere studie kwam uit in november 2005, vlak voor de presidenti´┐Żle verkiezingen. Destijds verklaarde de hoofdonderzoeker dat de timing toevallig was. Veel de onderzoekers die toen bij de studie betrokken waren, zijn ook nu weer van de partij.

Burnhem stelt dat de schatting van het aantal doden veel hoger is als gevolg van het huis aan huisonderzoek. Andere schattingen baseren zich op mediaberichten en tellingen van lichamen. De groep Iraqi Body Count stelt zo´┐Żn 44.000 tot 49.000 Irakese burgerslachtoffers te hebben geteld. Deze groep baseert haar cijfers op berichten in de media en erkent ook ronduit dat ze de meeste doden hiermee niet zal kunnen meetellen.

Het onderzoek van Burnham is gebaseerd op gegevens die afkomstig zijn van 1849 Irakese huishoudens waarbij in totaal 12.801 personen bij betrokken waren en betrekking hebben op de periode van mei tot juli van dit jaar.. Deze cijfers zijn vertaald naar de hele bevolking. Van de doden die het gevolg zijn van geweld wordt 31% toegeschreven aan de coalitietroepen.

Precieze dodencijfers zijn moeilijk te verkrijgen sinds het conflict in Irak in maart 2003 startte. Wanneer toppolitici in Irak dergelijke cijfers hanteren, weigeren ze meestal hun bronnen te noemen. Het Ministerie van Gezondheid die zich met de civiele doden bezighoudt, vertrouwt op rapporten die afkomstig zijn van overheidsziekenhuizen en mortuaria. Het Ministerie van Defensie rapporteert alleen over de doden in het leger en gesneuvelde opstandelingen.

De Verenigde Naties houden eigen tellingen bij en baseert zich grotendeels op het Ministerie van gezondheid en de mortuaria in Baghdad.

Over het onderzoek vind je meer hier (PDF bestand).

1 Reactie


Inmiddels is ook duidelijk dat op dit ogenbllik honderdduizend Irak-veteranen in de Verenigde Staten psychisch of lichamelijk invalide zijn. Geen cijfers van Politieke Propagandisten (waar denken de Demorepublkeinen eigenlijk dat deze zijn? bij The Lancet?), maar van het ministerie van "defensie" zelf.
Ik ben benieuwd of dit nu wel terechtkomt.... Zou er toch niet afhankelijk van mogen zijn "dat ik er bij kan"?.

zei: Prul op 00/00/ om: 00:00u


Powered by Greymatter