Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/10/2006: "Tientallen arrestaties tijdens protestactie bij Engels parlement"

Bij de protestactie ‘State of Emergency - Sack the Parliament’ (‘Noodtoestand – Ontsla het Parlement’) afgelopen maandag in Londen zijn 38 deelnemers gearresteerd.
sack_parliament_scuffle2_230.298257.full (61k image)
Schermutselingen tussen politie en activisten
De actie waar slechts 50 mensen aan deelnamen, had als doel de toegang tot het parlement onmogelijk te maken voor de Engelse volksvertegenwoordigers.
Klik op meer.

Tegenover de veelal jongere activisten waren zo’n 300 politiemanschappen opgetrommeld die moesten voorkomen dat de Engelse anarchisten er in zouden slagen de parlementariërs de toegang tot het parlement te verhinderen. De agenten vormden ingehaakt een cirkel waarmee ze de actievoerders insloten en voorkwamen daarmee dat ze te dicht bij de hekken kwamen. Op de achterhand waren nog eens 800 agenten beschikbaar.

Schermutselingen braken telkens uit wanneer de politie mensen in de cirkel trachtten te arresteren. Onder de deelnemers bevond zich een 20-jarige Franse vrouw in een rolstoel die een arrestatie wist te voorkomen door met haar rolstoel in de strijd te werpen.

De meeste arrestaties waren het gevolg van het overtreden van de bepaling die stelt dat er binnen een straal van een mijl van het parlement niet gedemonstreerd mag worden. Een demonstrant zou een ‘offensief wapen’bij zich hebben gedragen (vast een zakmes) en een ander voor het ‘bezit van een illegale substantie’ (tja wat zal dat wel niet geweest dan?), aldus een woordvoerder van de politie.

Een fotograaf moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd met astma nadat hij door de politie tegen de grond was gewerkt. Een demonstrant verklaarde dat hij in zijn gezicht was geslagen.

De meeste deelnemers waren anarchisten, sommigen gekleed als punks, anderen hadden hun gezicht afgeschermd met sjaals. Ze droegen borden met teksten als ‘Geen staat. Geen Oorlog. Geen leider en geen hiërarchie’ en ‘Tony Blair, oorlogsmisdadiger’. De leuze ‘Dit is geen democratie, dit is hypocratie’ werd vaak gescandeerd.

Politiecommandant Bob Broadhurst verklaarde dat de organisatoren van de actie gevraagd was om zich coöperatief op te stellen, maar dat zij geen contact met de politie hadden opgenomen. Hij meende dat zonder toestemming de actie de wet zou overtreden. “We zullen niet toestaan dat mensen de wet overtreden in een poging het parlement te verstoren en het normale leven in Londen.” De politie maakte van de actie filmopnamen.

Op de website van de organisatie State of Emergency die de actie organiseerde, staat dat ontslag van het parlement de enige optie is omdat ondanks massaprotesten het parlement doorgaat met het steunen van oorlogen en autoritaire wetgeving.

Foto's van de actie vind je hier, hier en hier.

Beelden vind je hier.

Bron: This is Local LondeonVerwijswoord


Powered by Greymatter