Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/08/2006: "Strijdliederen gezocht"

Stichting Oude Muziek Brabant verzamelt strijdachtige liederen van de jaren zestig, zeventig en tachtig voor een festival Sater! in Den Bosch dat donderdag 12 oktober begint. 12 oktober 2007, om precies te zijn (in tegenstelling tot wat ik eerst dacht is er nog flink wat tijd voor).

DSC00165 (12k image)

Klik op meer

De oproep bracht mij meteen terug naar een donker lokaal (was het de Smederij?) in de nacht voordat de politieoverval op de Lastageweg zou plaatsvinden - spanning in de lucht, de kou van een vroege-voorjaarsnacht - en Walter de Buck wijst op een doek taferelen aan die symboliseren wat er allemaal mis is in de wereld - en eerlijk gezegd versta ik niets van wat hij zingt. Prachtig. En geheel bepaald tot die nacht in dat jaar op die plaats. Vuile Mong en zijn Vieze Gasten waren in het algemeen beter verstaanbaar, vaste gasten ook op de Pinksterlanddagen.'T is onze wijk, 't is onze buurt - het schiet mij nog regelmatig in gedachten, een lied dat je dan in je hoofd hebt en niet zingt - waarom niet? - dierbare A. zong het als een jazzy Het is onze buurt, de Kinkerbuurt op een Anti-Citycircus - ah, de herinneringen.
Of Jelle Onderwater met zijn onnavolgbare versie van Geef mij maar Amsterdam op tekst van de Lastige Amsterdammer.
Enfin, ik kan u er wel mee lastigvallen, maar het is beter dat u uw liederen met tekst of melodie doorgeeft aan Oude Muziek Brabant zelf - maar komkom, mensen, zo oud ben ik nou toch ook weer niet.... En zelfs u niet....
(Moet Vuile Mong en Walter de Buck eens proberen voor "de vloer", men zegt dat folk - onder die vlag zou het dan zijn - helemaal terug is...).

De vraag:
(Wij zoeken liederen van of in verband met)
Dolle Mina;
Baas in eigen Buik;
Anti-racisme liederen;
Anti- kernwapens;
Kraakliederen / woningtekort;
Versies van de Internationale;
Esperantoliedjes;
Liedjes voor vredesdemonstraties;
Boerenbond;
Jongerenbeweging;

Zij moeten een min of meer strijdbaar karakter in zich dragen. Bij voorkeur teksten én melodie!

Tevens zoeken wij oude affiches uit die tijd, die de liederen illustreren."

weathersun (13k image)


Powered by Greymatter