Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 





 

 

10/07/2006: "Israelische anarchisten vrijgesproken van gewelddadigheden vanwege leugens politie"

De rechtbank in Tel Aviv heeft afgelopen dinsdag (4 oktober) elf leden van de Anarchisten tegen de Muur vrijgesproken van vermeende gewelddadigheden die begaan zouden zijn tijdens de wekelijkse demonstraties in Bil´┐Żin tegen de Muur van Apartheid.
Bilin06102006 (18k image)
Deelnemers aan de wekelijkse demonstratie tegen de Muur op vrijdag 6 oktober in Bil'in werd zowaar toegestaan het hekwerk te beklimmen
Op basis van videomateriaal dat zowel van de politie als de activisten afkomstig was, oordeelde rechter Muki Landman dat de politie had gelogen over het geweld dat door de anarchisten begaan zou zijn.
Klik op meer.

Uit het videomateriaal bleek overduidelijk dat de Isra´┐Żlische anarchisten geen geweld plegen tijdens hun wekelijkse acties in het Palestijnse dorp Bil´┐Żin dat op de West Bank is gelegen. De rechter oordeelde hard over de handelswijze van de politie in deze zaak.

´┐ŻEen gevoel van groot ongemak spreekt uit de zeer grote kloof die er is tussen de getuigenis van de politie-officieren en wat er te zien valt op de videobanden,´┐Ż schreef Landman. ´┐ŻIk sluit de mogelijkheid niet uit dat wanneer dit videomateriaal er niet zou zijn geweest, ik een ander oordeel over de beklaagden had uitgesproken.´┐Ż

De elf anarchisten werden vervolgd vanwege een demonstratie in februari 2004 die plaatsvond op de dag dat het Internationale Gerechtshof in Den Haag de zaak tegen het afscheidingshek op de West Bank startte.

De anarchisten die bezwaar maken tegen de Muur van Apartheid demonstreerden bij het Ministerie van Defensie in Tel Aviv waar ze een zit blokkade hielden die het verkeer stil legde.

De deelnemers werden hierop vervolgd op grond van begane gewelddadigheden tegenover de politie. Een van de beschuldigen dat een agent was aangevallen, werd al voor de uitspraak ingetrokken.

Landman wees de beschuldigingen van de Officier van Justitie van de hand, maar deed dat ook met die van de anarchisten. Die beschuldigden de politie van gewelddadig optreden opbreken van de blokkade alsmede hun claim dat het protest om de bezetting en het afscheidingshekwerk aan de kaak te stellen door internationaal recht beschermd zou zijn.

De rechter veroordeelde negen anarchisten op grond van een kleiner vergrijp, namelijk ´┐Żillegale samenkomst´┐Ż. Twee anderen werden veroordeeld wegens het spuiten van grafitti op de muren van het defensiecomplex Kirya in Tel Aviv.

Yonatan Pollack, ´┐Ż´┐Żn van de woordvoeders van de Anarchisten tegen de Muur, vindt de uitspraak vooral een technische kwestie. Hij sprak zijn teleurstelling uit dat de bezetting en de afscheidingsmuur zelf niet ter discussie zijn komen te staan. ´┐ŻHet belang van deze rechtszaak zat niet in de beschuldigingen tegen ons maar in het gedrag van de staat Isra´┐Żl in de bezette gebieden. De rechtbank heeft er voor gekozen te ontkennen dat de constructie van de Muur niet alleen een politieke maar ook een juridische kwestie is.´┐Ż


Powered by Greymatter