Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/06/2006: "Aanwijzingen voor geheime VS-gevangenissen in Duitsland"

De Engelse mensenrechtenorganisatie Reprieve stelt op basis van verklaringen van gevangenen uit het beruchte kamp Guantanamo Bay dat in Duitsland mogelijk sprake is geweest van geheime gevangenissenonderdak die onderdak boden aan verdachten van terrorisme.
Reprieve (8k image)
De Duitse regering heeft de beschuldiging van de hand gewezen. Een onderzoek van het Duits parlement wees uit dat van dergelijke praktijken geen sprake is geweest.
Klik op meer.

Tot dusver staat officieel slechts vast dat de luchtmachtbasis Ramstein is gebruikt voor de uitlevering van Abu Omar. Dezelfde basis en de basis Rhein-Main in Frankfurt zouden gebruikt zijn voor tussenstops tijdens de geheime transporten van terreurverdachten.

Guantanamo-gevangene Hassan bin Attash en broer van Al-Qaeda-lid Waleed Tawfiq bin Attash beweert dat zijn Jordaanse folteraars hem vertelden dat Waleed werd vastgehouden in een gevangenis van de VS op een luchtmachtbasis in Duitsland. Hassan was 17 jaar toen hij in Pakistan werd gepakt op 10 september 2002. Twee dagen later werd hij overgebracht naar Afghanistan om op 18 september 2002 naar Jordanië te worden gebracht. Daar werd hij ondervraagd over zijn broer waarvan werd verondersteld dat deze een vooraanstaand lid van Al Qaeda zou zijn. Hassan werd op 19 september 2004 naar Guantanamo Bay overgebracht.

De Brit Binyam Mohamed die ook in Guantanamo vastzat, werd 18 maanden in Marokko gemarteld op basis van informatie afkomstig van de VS. Daar werd hem door zijn ondervragers meegedeeld dat de nummer 2 van Al-Qaeda, Khalid Sheikh Mohamed voor ondervraging vastzat in een gevangenis op een luchtmachtbasis van de VS in Duitsland. De VS suggereerden dat de twee elkaar zouden kennen en elkaar hadden ontmoet, beschuldigingen die Mohamed resoluut van de hand wijst.

De Brit Shaker Aamer werd gearresteerd in Pakistan waar hij aan de Amerikanen werd overgeleverd die hem naar Afghanistan vervoerden. Van daaruit werden hij en 30 andere gevangenen op 12 februari 2002 op transport gezet naar Guantanamo waar hij tot op de dag van vandaag zonder enige beschuldiging vastzit. Onderweg werd in Duitsland een tussenstop gemaakt waar van vliegtuig werd gewisseld. De gevangenen waren geblinddoekt en droegen handboeien, maar Shaker kon onder zijn doek kijken en hoorde mensen praten.

Clive Stafford Smith, directeur van Reprieve, meent dat de Duitse regering een onafhankelijk onderzoek dient in te stellen: “No democracy worthy of the name should be afraid of the truth. No democracy should be taking part in crimes.”

Bron: Reprieve


Powered by Greymatter