Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/04/2006: "Er was une FETE DE LA COMMUNE"

Soms heb je gewoon geluk. Tijdens een weekend Parijs met m´┐Żn moeder kregen we al lopende op een markt in het 13e een pamflet in handen gedrukt.
Commune (30k image)
Van Amis de la Commune de Paris 1871.
Klik op meer.

Nou vind ik Parijs wat betreft anarchisme al een geweldige plek met een hoop geschiedenis, maar ook anarchistisch heden ma er zijn. Zo probeer ik altijd wat te bezoeken.

Zo liep ik al een aantal jaar geleden tegen een winkeltje aan van deze Amis. Helaas was deze toen dicht. Een vriend die een jaartje in Parijs woonde heeft nog wel een postkaartje gekocht en een poster van de proclamatie van de Commune.

In de wijk rond de halte la Chapelle (18e) kom je vaak posters tegen van de CNT.
Bij place de la Bastille een sticker van radio Libertair. Op rue Rivoli op steenworp afstand van het Louvre een kraakpand etc. etc.

Voor wie zijn ogen openhoud is er zat te zien. Volgens mij heb ik in de AS van een aantal jaar geleden in de bladspiegel een recensie van een soort historisch anarchistische reisgids voor Parijs gelezen.

Om weer terug te gaan naar de aanleiding van dit verhaal. Op zaterdag 30 september was er op de Place de la Commune de Paris-1871 dus een feest ter ere van de Commune van Parijs. Wie hier nog nix over weet zie onderstaande links

NL http://nl.wikipedia.org/wiki/Commune-opstand
Eng http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Commune
FR http://fr.wikipedia.org/wiki/Commune_de_Paris_(1871)

Uiteraard en ondanks mijn moeder heb ik deze bijeenkomst bezocht. Een zeer kleine bijeenkomst gedomineerd met (helaas) rode vlaggen en grijze koppen. Een stand met leeswerk. Uiteraard in het Frans, maar ondanks dat nog een brochure aangeschaft met mooi beeldmateriaal.

Ook was er een boek over Louise Michel met een schitterende tekening op de kaft van Tardi. (Die heeft een stripserie gemaakt over de Commune met de titel ´┐ŻLe cri du Peuple´┐Ż en maakt heeft ook een paar mooie tekeningen op zijn naam van de CNT en de Spaanse Burgeroorlog waar er deze zomer nog een prijkte op de voorkant van het blad Libertair in Frankrijk.) En een interessant boek over de architectuur van de commune. Helaas beheers ik het Frans te slecht om dit in mijn kast te laten verstoffen.

Het aardigste was een optreden van Riton la Manivelle met Liederen van/over de Commune.
Aangezien ik naast boeken ook muziek slecht kan laten liggen en deze man gelukkig zijn kwaliteiten op cd had gezet heb ik deze aangeschaft. De Titel ´┐ŻLe Peuple-Cri".

http://www.musictrad.org/membres/riton/
http://ritonlamanivelle.skyblog.com/

Verder nog een oubollige loterij met nog oubolligere prijzen om de vrienden te ondersteunen en een praatje met handen en voeten met een oude man die met verbeten blik mij het aantal gefusileerden meedeelde aan het eind van de commune, maar ons afscheid bezegelde met een warme blik en stevige handdruk.

Jammer dat het zo klein was en helaas volledig opgeslokt door de communisten (wat mij niet verbaasd, omdat de commune voor de meeste anarchisten niet ver genoeg ging, maar zeer in het straatje lag van de Marxisten. Een aardig detail is dat Lenin onder de vlag van de commune begraven werd.), maar toch aardig om er geweest te zijn.

Voor wie het winkeltje ook eens wil bezoeken. Ze zijn maar beperkt open!.

Association des Amis de la Commune de Paris (1871)
46 rue des Cinq-diamantes 75013 Paris
Tel 01 45 81 60 54
amis@commune1871.org
www.commune1871.org
http://lacomune.club.fr/pages/parent.html

Bijdrage van BAS

4 Reacties


De Commune is voor anarchisten en marxisten even - hm - heilig. En het bekendste lied dat naar aanleiding ervan geschreven is (de muziek kwam er later bij, je moest het oorspronkelijk op de wijze van de Marseillaise zingen) is De Internationale.
Bedankt voor de tip.

zei: Prul op 05/10/2006 om: 16:27u

WAUW! goed om te zien, die foto en wie weet ooit dat winkeltje...

zei: kO op 06/10/2006 om: 18:22u

overigens is Tardi's historische striproman over de parijse commune 1871 ook vertaald in het nederlands en ook Tardi's loopgravenoorlog in strip is zeer zeker de moeite van het lezen/kijken waard....

zei: kO op 06/10/2006 om: 18:27u

Ja Tardi is inderdaad in het nederlands verkrijgbaar.
Ik vind de tekeningen in deze boeken niet heel erg mooi, dus had besloten ze niet aan te schaffen.
Toen ik mij later bedacht ze toch maar wel te willen kopen was deel 1 volledig uitverkocht.
Het is dus wachten op de herdruk.

zei: Bas op 06/10/2006 om: 22:33u


Powered by Greymatter