Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/03/2006: "Nederlands bedrijf Riwal betrokken bij bouw Israelische Muur van Apartheid"

Uit onderzoek van het bureau Profundo is gebleken dat het Nederlandse bedrijf Riwal wel degelijk betrokken is bij de Israëlische Muur van Apartheid.
Riwal (9k image)
Na een uitzending van Netwerk waar een kraan van het bedrijf bij de bouw werkzaamheden in beeld kwam, beweerde minister Bot op kamervragen dat het om een Israëlisch bedrijf zou gaan. Dat nu blijkt onjuist te zijn.
Klik op meer.


Op 3 juli 2006 besteedde het tv-programma Netwerk aandacht aan de afscheidingsmuur die door Israël gebouwd wordt op de bezette Westelijke Jordaanoever. In deze reportage kwam een mobiele kraan in beeld die wordt ingezet bij de bouw van de muur. Deze kraan droeg duidelijk het logo van de Nederlandse firma Riwal uit Dordrecht, die in diverse landen hoogwerkers en mobiele kranen verhuurt aan aannemers, installateurs, onderhoudsbedrijven en overheidsinstellingen.

De uitzending van Netwerk was aanleiding voor het PvdA-kamerlid Koenders om kamervragen aan minister Bot van Buitenlandse Zaken te stellen. In zijn antwoorden van 4 september 2006 deelde minister Bot de Tweede Kamer onder meer mee: �Voor zover mij bekend is de in de uitzending van Netwerk getoonde kraan met de naam Riwal van het Israëlische bedrijf Lima Holding uit Tel Aviv. Met toestemming van Riwal in Nederland - de merknaam van Schalekamp Beheer te Dordrecht - is Lima Holding in Israël eveneens actief onder de naam Riwal. Volgens opgave van Schalekamp Beheer levert het Nederlandse bedrijf geen machines of personeel voor de bouw van de barrière. Op grond hiervan heb ik geen aanwijzingen dat het Nederlandse bedrijf betrokken is bij de bouw van de barrière.�

United Civilians for Peace heeft deze informatie laten toetsen door onderzoeksbureau
Profundo. Uit het onderzoek van Profundo blijkt dat de merknaam Riwal in Israël inderdaad gevoerd wordt door het bedrijf Lima Holding B.V. Anders dan minister Bot stelt is Lima Holding echter een Nederlands bedrijf, gevestigd in Spijkenisse. Lima Holding en Schalekamp Beheer hebben bovendien dezelfde eigenaars, zodat Riwal Israël in de praktijk functioneert als de Nederlandse vestiging van de Riwal Groep. Als zodanig wordt Riwal Israël ook aangeduid op de website van Riwal en in interviews met het management van Riwal.

De verklaring van minister Bot - "volgens opgave van Schalekamp Beheer levert het Nederlandse bedrijf geen machines of personeel voor de bouw van de barrière� � geeft een onjuist antwoord op de vraag van Koenders naar de betrokkenheid van "het Nederlandse bedrijf Riwal". Anders dan Bot beweert, wordt de merknaam Riwal namelijk gevoerd door twee Nederlandse bedrijven: behalve door Schalekamp Beheer B.V. ook door Lima Holding B.V. En Lima Holding levert - via diens Israèlische dochter � wel degelijk machines voor de bouw van de afscheidingsmuur. Kort na de uitzending van Netwerk is deze betrokkenheid ook door Riwal erkend ten opzichte van verschillende media.

De Israëlische muur is door het Internationaal Gerechtshof in juli 2004 veroordeeld als een illegale maatregel. Israël is gelast om onmiddellijk te stoppen met de bouw van de muur en het deel dat reeds in bezet Palestijns gebied is gebouwd, af te breken. De verplichtingen van de internationale gemeenschap ter zake zijn in de uitspraak van het Hof duidelijk benoemd: �All States are under an obligation not to recognize the illegal situation resulting from the construction of the wall and not to render aid or assistance in maintaining the situation created by such construction; all States parties to the Fourth Geneva Convention relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War of 12 August 1949 have in addition the obligation, while respecting the United Nations Charter and international law, to ensure compliance by Israel with international humanitarian law as embodied in that Convention.�

Het hele rapport vind je hier.

Om van je ongenoegen blijk te geven, volgen hieronder de gegevens van het bedrijf.

Adres Riwal
Maxwellstraat 27
3316 GP Dordrecht
Nederland
Telefoon: 078-6181888
Fax: 078-6181866
E-mail: pr@riwal.nl | Website: www.riwal.nl

9 Reacties


Tijd voor actie bij de poort van het bedrijf?
Lijkt mij een goed plan,stenen mee om een flinke muur rondom het gebouw neer te zetten.
Schandalig natuurlijk en nog schandaliger het ontkennen van Bot maar dat zijn we wel gewend natuurlijk.
Een verbod op producten uit Israel en een verbod om producten of diensten te leveren aan de onderdrukker van de Palestijnen.
Waarden en normenkabinet voor de show

zei: jose op 03/10/2006 om: 23:44u

hum, dit bericht is alweer aardig gedateerd, zie bijvoorbeeld deze link:

http://www.ravagedigitaal.org/actienieuws/actienieuws.htm#ned blozen

zei: peppie op 04/10/2006 om: 19:00u

Ik word eerlijk gezegd een beetje melig van de eenzijdige preoccupatie met het Israelisch-Arabische conflict op deze site. Kan het daarom toch niet laten om nog even te herinneren aan het gigantische gifschandaal in Ivoorkust, waarbij zowel de Nederlandse autoriteiten als een bedrijf dat een kantoor in Amstelveen heeft, betrokken waren. Waarom was daar geen enkele aandacht voor, waarom geen picketline bij dat bedrijf? Ondertussen lijkt Nederland meer en meer een draaischijf te worden in de internationale smokkel van chemisch afval (denk aan de laatste schandalen met asbestschepen).

zei: x op 04/10/2006 om: 19:37u

Prima dat je aandacht vraagt voor dat gifschandaal maar daar staan de reguliere media vol van. Dit geldt veel minder of nauwelijks voor de problematiek rond de Muur van Apartheid in Isral. Bovendien zal het je niet ontgaan zijn dat het de Anarchisten tegen de Muur zijn in Isral die daar wekelijks met Palestijnen en internationale actvisten bereid zijn hun leven voor in de waagschaal te stellen. Dat verklaart de specifieke interesse van De Vrije in deze zaak. Om daar nou melig van te worden...
In Nederland wordt daar hoegenaamd nauwelijks actie tegen gevoerd, dus als iemand dat voorstelt dan is dat prima.
Dat geldt ook voor jouw standpunt overigens. Voel je vrij om daar op De Vrije over te schrijven.

zei: Arend op 04/10/2006 om: 23:20u

Ik ga graag mee naar het bedrijf wat verantwoordelijk is voor het lozen van gif in Ivoorkust. Neem dan met genoegen mijn biobak mee en zal die dan legen op de stoep van het bedrijf.
Voor beide acties moeten we wel echt actie ondernemen. Dus niet schrijven maar doen.

zei: jose op 05/10/2006 om: 08:09u

Tja Jos, het beste en braafste leerlingetje van de klas zal nooit zoveel doen. Alleen zijn vingertje opsteken: Mees/Juf, ze doen het weer.

zei: Prul op 05/10/2006 om: 09:54u

bedankt voor het adres van dit bedrijf, ik zal ze zeker een bedankbriefje sturen voor hun goede werk. sinds die muur er staat zijn er nauwelijks zelfmoordaanslagen meer geweest. maar dat is voor de fans van deze site kennelijk van minder belang.

zei: henk op 07/10/2006 om: 11:42u

Die zelfmoordaanslagen zijn helemaal niet minder van belang maar vormen n aspect van een veel grotere onrechtvaardigheid beste cynische Henk.

zei: Arend op 07/10/2006 om: 23:00u

Ha, die Henk is er zo een die denkt dat de firma Riwal uit humanitair idealisme meewerkt aan de apartheidsmuur in plaats van onder het motto Accumuleer accumuleer! Met hetzelfde idealisme is de Berlijnse muur gebouwd en wordt er nu een opgetrokken tussen Mexico en de Verenigde Staten.

zei: Prul op 08/10/2006 om: 20:58u


Powered by Greymatter