Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/02/2006: "Het gezonde vegetarisme?"

Het vegetarisme is van oudsher bijna kenmerkend voor het anarchisme in Nederland. Er is nu een zorgverzekering voor vegetariërs, wereldprimeur, in Nederland. Dat zouden we goed moeten vinden.
beansteak (23k image)
Klik op meer

Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de Grondlegger in Nederland, was vegetariër, en tegelijk zo ruimdenkend dat hij gasten die zijn gezindheid niet deelden, deze niet opdring.
Felix Ortt, de belangrijkste Nederlandse christen-anarchist, was buitengewoon actief voor onder andere de Nederlandse Vegetariërsbond, waarvoor hij tot op zeer hoge leeftijd een vraagbaak was (Vegetarisch Bureau) en waarvoor hij de bibliotheek beheerde (nog zo iemand die zo heel veel tegelijk deed).
Waarom vegetariër? Eigenlijk vind ik het niet nodig het daar nu hier over te hebben.
En die zorgpolis zou - als we toegeven aan de verplichting zich te verzekeren, die het Balkenende-regiem heeft ingesteld - een uitkomst moeten zijn - en naar eigen zeggen nog goedkoper ook. Mooi.
Maar solidariteit is toch ook een anarchistisch trekje. Moet ik mij op de borst kloppen dat ik beter ben dan mijn zogenaamd minder gezond levende broeders en zusters, die (nog) wel vlees eten, roken of drinken? Troost u, dat laatste doe ik ook.
Gemengde gevoelens - als iemand een verlossend woord heeft - graag.
Meer over deze zorgverzekering.


Powered by Greymatter