Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/01/2006: "Haags Vredes Platform viert 25-jarig bestaan"

Het Haags Vredes Platform vierde vanmiddag haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in café Emma.
HVPIMG_0231 (35k image)
Het koor Jan en Alleman in actie
Zo'n 60 mensen luisterden naar enkele toespraken, terwijl het zangkoor Jan en Alleman strijdliederen zong.
Klik op meer.

Voorzitter Aart Stevens memoreerde het feit dat het 25-jarig bestaan van het Vredesplatform uiteraard helemaal geen reden tot het vieren van een feestje waard zou zijn, gezien de algehele oorlogstoestand waarin de wereld momenteel verkeert. Hij sprak de hoop uit dat dit over 25 jaar anders zal mogen zijn.

Desondanks mag er stil gestaan worden bij het vele vredeswerk dat het Platform heeft verricht in de afgelopen 25 jaar. Secretaris Jan Bervoets sprak oevr de vele activiteiten die de vredesactivisten in de loop der jaren hebben verricht. Ontstaan in de tijd van de massabeweging die zich tegen de plaatsing van de kruisraketten in ons land keerde, bleef het Platform in tegenstelling tot vele andere in het land, ook nadien zeer actief. Het HVP was medeorganisator van de tweede grote demonstratie tegen de kruisraketten in 1983 die 550.000 mensen naar Den Haag trok, de grootste demonstratie in ons land ooit.

Het keerde zich tegen de Golfoorlog, organiseerde diverse Paasmarsen en stelt zich de laatste jaren telkens teweer tegen de wapenbeurzen die in het Haagse worden gehouden. Stilgestaan werd ook bij de strijders die inmiddels zijn overleden, zoals de onvermoeibare voorzitter en grote animator Gerard van Alkemade, activist Bert Prinsen die altijd met plakaten op de fiets in de stad zijn boodschap uitdroeg en niet te vergeten onze anarchistische kameraad Karl Kreuger.

Zij en vele van anderen staan afgebeeld op de talloze foto's die deel uitmaken van de tentoonstelling die n.a.v. het jubileum is gemaakt en die vandaag voor het eerst te bewonderen viel. Het is de bedoeling dat deze ook elders in de stad te bezichtigen zal zijn.

Het Haagse zangkoor Jan en Alleman sloot het officiële gedeelte van het programma af met meerstemmig en goed gezongen strijdliederen.

6 Reacties


Ja hoor , daar gaan we weer ..
Wat een onzin , vredesstrijders ..is dat niet een beetje overdreven uitgedrukt ?
Haags Vergader Platform lijkt me een betere naam voor een club mensen die het bovenal druk hadden (en hebben ?) om tegen elkaar te vertellen hoe erg het allemaal al niet was...
En als je dan lid was van de CPN of SAP in die goeie oude tijd , dan had je zowieso meer te vertellen.
Nee dan "dokter" Emiel Wennen , daar kon je tenminste aankloppen voor geld om dekens aan te schaffen voor de mensen in het vredesaktie kamp in Woensdrecht toendertijd..
Voor de goede orde (buiten de orde hi hi hi)...Karl was bij tijd en wijle ook wel present bij sommige HVP happenings ...maar ik denk , nee ik weet wel zeker dat hij meerdere malen met kromme tenen het geleuter heeft aangehoord om vervolgens de nare smaak in ijssalon Florencia te vergeten met 3 bolletjes met slagroom ..waarvan acte.

zei: Ferry op 02/10/2006 om: 12:11u

Er was tijdens het feest van het HVP in café Emma een tentoonstelling. Die stond er gisteren, maar staat er vandaag niet meer. Erger nog: door het nagenoeg ontbreken van verlichting in de bovenzaal was ze na 20.00 nauwelijks behoorlijk te bezichtingen. Om 21.00 werd ze dan ook afgebroken.
Maar ze kan zó weer worden opgezet: we hebben zaaltjes nodig, met ruimte voor elf panelen van 1x2 meter. Dan kunnen we de zaak weer opnieuw organiseren.

Wie heeft een idee?

zei: Jan Bervoets op 02/10/2006 om: 15:09u

Nou Ferry,leg jij je breiwerk dan eens neer en kom om echt actie te voeren of om te vertellen hoe het wel zou moeten.

zei: jose op 02/10/2006 om: 19:57u

Beste Jose , terwijl in april 1985 of in die maanden ongeveer, de HVP bo-bo's in het pandje aan de v. Speijkstraat statistieken zaten te maken over in welke wijk de meeste handtekeningen voor het volkspetitionement waren opgehaalt , was ik nog gewoon bezig ,( s'avonds na mijn werk )in de buitenwijken van de stad...met het ophalen er van , inderdaad..!
In totaal 800 heb ik er in pak weg 3 á 4 weken opgehaald..niet om over naar huis te schrijven maar toch...
Wat me in de jaren na 1985 vooral opviel was dat de "kerngroep" betaande uit de gestaalde kaders van FNV en niet te vergeten de Sap in feite de dienst uitmaakten binnen het platform...
Een gegeven waardoor het platform nooit echt een platform voor de "vrede"was , maar meer een instrument van trotskisten en stalinisten om hun boodschap te deponeren..
Helaas voor hun , had ik daar op een bepaald moment even geen zin in , dus ben ik maar aan het breien geslagen ..hoe raad je het ?

zei: Ferry op 03/10/2006 om: 12:31u

Beste Ferry,
Ik ben vanaf de kernwapenstrijd begonnen,eerst op het Boerenplein bij bijeenkomsten maar ging alleen demonstreren.
Nu na 11/9 ben ik bij het HVP en hou niet zo van vergaderingen maar van acties. Die acties zijn klein maar zetten mensen wel aan het denken. Deze acties doe ik alleen of met andere HVP ers.
Ik voel mij er goed bij ,kan me iets van je kritiek voorstellen maar de geschiedenis die jij hebt,heb ik niet.hoewel ik me er wel iets bij voor kan stellen.
Hoop dat ik je niet gekwetst heb.
Groet Jose

zei: jose op 03/10/2006 om: 09:06u

Het is goed hoor Jose , het probleem van een korte tekst op een site als deze is , dat niet precies kan worden weergeven wat er in een mens omgaat .
Ik denk dus dat we wel op een lijn zitten ...alleen met ervaringen in een ander decennium , dat zal zeker meespelen..
Gegroet.

zei: Ferry op 03/10/2006 om: 12:38u


Powered by Greymatter