Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/01/2006: "Antifascisten blokkeren demonstratieroute NVU in Arnhem"

Antifascisten zijn er vandaag in Arnhem in geslaagd een half uur de route van de demonstratie van de Nederlandse Volksunie (NVU) te blokkeren waardoor de nazi�s pas anderhalf uur later dan gepland aan hun tocht konden beginnen.
Arnhemimg4544copysh1 (43k image)
ME houdt anti-fascisten in gijzeling bij Kultuurhuis Bosch
Deze actie vond plaats ondanks een demonstratieverbod en het oneigenlijke optreden van de politie die massaal controleerde op identiteitbewijzen op grond waarvan 47 mensen werden gearresteerd, waaronder Wieneke de Waard, fractievoorzitter van GroenLinks in Arnhem.
Klik op meer.

Nu de Anti-Fascistische Actie (AFA) haar handen niet meer wenst te branden aan tegendemonstraties wanneer de Nederlandse Volksunie (NVU) de straat opgaat, was het een gelegenheidcoalitie onder de naam Samenwerkende Anti-Fascisten die wel opriep om actie te voeren tegen het feit dat nazi�s in ons land demonstreren.

De coalitie kreeg evenwel geen toestemming om te demonstreren aangezien ze slechts een looproute bij de gemeente Arnhem inleverde en niet de overige gewenste informatie zoals naam van een contactpersoon, een adres, de datum en het tijdstip van aanvang en be�indiging. Aangezien de route van de antifascisten een overlap kende met de demonstratieroute van de NVU leidde er vervolgens toe dat de burgemeester deze demonstratie zelfs verbood.

Niettemin verzamelden een kleine honderd anti-fascisten voor in Kultuurhuis Bosch, zoals het gekraakte Hotel Bosch van weleer sinds enkele jaren heet, van waaruit zij gezamenlijk vertrokken naar de route die de NVU zou gaan lopen. De antifascisten liepen door het park Sonsbeek waarna ze de bewuste route van de demonstratie van de NVU op de Zijpendaalseweg bereikten. Vervolgens blokkeerden zij door stil te staan een half uur deze bewuste route, waarna de druk van de ME te groot werd om de actie voort te kunnen zetten.

Voordat de ME de antifascisten van de van de demonstratieroute van de NVU afkreeg, liepen zij nog 20 minuten de route die de NVU was toegestaan. Daarna vervolgde de demonstratie zich door het centrum van Arnhem onder begeleiding van de ME, die de demonstranten daarna naar Kultuurhuis Bosch terug bracht. Daar moest iedereen blijven totdat de demonstratie van de NVU had plaatsgevonden. De anti-fascistische actie zorgde er voor dat de demonstratie van de NVU ruim anderhalf uur later begon dan was voorzien.

Hoewel de Samenwerkende Anti-Fascisten de actie terecht geslaagd noemde, misbruikte de politie andermaal de legitimatieplicht door het Arnhemse publiek willekeurig naar identiteitsbewijzen te vragen. Vooral rond het centraal station liepen velen in de val wat uiteindelijk tot 47 onrechtmatige aanhoudingen leidde.

Onder hen bevond zich Wieneke de Waard, fractievoorzitter van GroenLinks in Arnhem, die op weg was naar het GroenLinks-congres in Zwolle maar geen identiteitsbewijs op zak had. ,,Ik moest zelfs mijn beha afgeven�, vertelde De Waard aan De Gelderlander. Ze belandde in een cel op het Arnhemse politiebureau.

De krant meldt dat de demonstratie in de Burgemeesterswijk van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie burgemeester Krikke aanleiding gaf aan de politie die met 300 manschappen op de been was, twee noodbevelen te geven. In het NVU-gebied mochten zich geen tegenstanders van de NVU manifesteren en niemand, links noch rechts, mocht het stadscentrum in. Voor de politie was dat het signaal om in de omgeving van de NVU-demonstratie steekproeven te houden onder de omstanders en hen naar identiteitspapieren te vragen. Wie die niet had, werd meegenomen.

Een pasje dat haar identificeerde als raadslid baatte haar niet; het moest een rijbewijs, paspoort of ID-kaart zijn. ,,In het arrestantenbusje zat ik naast een meisje uit Emmeloord. Zij wilde in Nijmegen met haar popgroep gaan spelen, maar was op de Apeldoornseweg uit haar auto geplukt. Sommigen hadden wel een bewijs bij zich, zij niet. Dat heeft haar dag verpest.��

Achter het politiebureau aan de Beekstraat belandde De Waard in een arrestantencel in een bus. Daar zat zij alleen in. ,,Ik moest mijn tas afgeven, mijn laarzen en zelfs mijn beha. Daar kun je je immers mee ophangen, is de redenering. Geloof me dat je je dan klein voelt. Dat gaat hard in een paar uur in zo�n cel.��

Om kwart voor drie, na drie uur gevangenschap, was De Waard weer vrij. Zij was verhoord, er was proces-verbaal opgemaakt, zij krijgt een boete thuis. ,,Ik vraag me werkelijk af of je op deze manier de orde moet handhaven��, zegt de GroenLinks-politica. Zij is niet meer naar Zwolle gegaan.

De Socialistische Partij in Arnhem had eveneens een tegendemonstratie georganiseerd nadat duidelijk was geworden dat de Samenwerkende Anti-Fascisten geen toestemming kregen de straat op te gaan. Deze betoging is uiteindelijk niet doorgegaan lopen wegens onvoldoende animo. Er waren slechts 15 deelnemers op de been.

De burgemeester van Arnhem Pauline Krikke keek tevreden terug op het verloop van de demonstraties. De maatregelen om de openbare orde te handhaven zouden goed hebben gewerkt. "Grootschalige ordeverstoringen zijn dan ook uitgebleven," zo liet ze tegenover het ANP weten. Dat de anti-fascisten ondanks het verbod toch hadden kunnen demonstreren werd verklaard door de woordvoerder van de burgemeester Bart-Jan ter Heerdt: �De politie heeft dit toegestaan om escalatie te voorkomen��.

1 Reactie


Een detail is dat de tegendemo eerst stilstond opd e route van de NVU daarna een deel van de route van de NVU liep en vervolgens een stuk door het centrum demonstreerde op het stuk route wat de NVU niet mocht lopen!

zei: Tim op 04/10/2006 om: 13:30u


Powered by Greymatter