Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/30/2006: "Voorheen en thans"

Een van de dingen die niet zo vaak vermeld worden in verhalen over de goede oude Arbeidersbeweging - wat deden die mensen veel, waar haalden ze al die energie vandaan?

kolthek (12k image)
Harm Kolthek, bijvoorbeeld
Klik op meer

De voorlieden van een eeuw of meer geleden werkten, in loonslavernij, soms als zelfstandige - maar dat deden ze om brood op de plank te hebben, om het zo even simpel als waarachtig uit te drukken.
En dan hielden ze lezingen in het land - geen auto voor de deur, en als het niet te ver was van hun woonplaats liepen ze naar hun bestemming. Er werd destijds door iedereen veel gelopen. Havenarbeiders in Amsterdam kwamen lopen uit Diemen of Durgerdam. En dan moesten ze nog aan de slag. En in de vrije tijd - bedenk wel, de werkdag was een uur of tien, zesdaagse werkweek - werk voor de bond, het blad, voor de partijgangers de partij en anders voor het anarchistische gezelschap dat niet zo mag heten - liefst voor alle drie. Sommigen waren vrijmetselaars of vrijdenkers of ook weer allebei. Of ze waren bij de kerk, en ook daar actief. En ook nog vrouw (man) en kinderen. En tijd voor een wandeling in de mooie natuur. Het is bijna niet voorstelbaar. En voorbij, voorbij en o - eh - voorgoed voorbij. (Dit laatste kun je natuurlijk nooit zeker weten).

Want ik weet niet hoe opa en oma en hun ouders dit allemaal deden. Maar ik ben vol bewondering - en alleen al terwille van hun inzet zal ik altijd schande roepen over al het gespuis dat gemakshalve ongedaan maakt waar zij voor gestreden hebben of dit afdoet als totalitair streven of luchtfietserij enzovoort. Doe het hen maar eens na.
De afgelopen vijftien maanden heb ik veel tijd kunnen steken in De Vrije dankzij tamelijk uitzichtloze voortdurende werkloosheid en derhalve vrijstelling van loonslavernij. Ik hoorde andere dingen te doen maar heb veel tijd gestoken in speuren naar materiaal voor Vrije-berichten. Noem het passie, noem het verslaving.
Nu heb ik even een volledige loonslavenbaan in een plaats waarheen ik niet ga lopen (ik neem wel vaak de fiets - het weer zit vooralsnog mee). Al meteen merk ik de consequenties van het Balkenende/Verdonk-regime: ik ben onverwacht op stel en sprong ergens aangenomen, en mijn "werkgever" is in overtreding als ik niet meteen een loonbelastingverklaring ingevuld heb. Dertienhonderd euro boete staat er op, zegt men. Boete? Belastingdienst? Wie of wat dient u? "Dit land is erg bang voor illegale arbeid", zegt mijn "werkgever". Ach ja, de maat was allang vol.

Enfin, De Vrije zal het met wat minder Cornelis Prul moeten doen, voor enige tijd. Ach, die voorgangers - ze hadden geen internetkrant, maar ze deden zoiets er toch gewoon even bij.
(Gaat weer stil zitten zwelgen in bewondering voor de Vroegeren).

2 Reacties


Cornelis Prul,

Je werk(zaamheden) voor de vrije waardeer ik zeer! Good luck met je 'loonslavenbaan' is het wat?

zei: kO op 30/09/2006 om: 16:29u

Een dierbaar citaat: "Do I like my job? Hell, it wouldn't be a job if I liked it." Onvindbaar op het net. Nou ja, vanaf nu dus wel vindbaar. smile

zei: Prul op 01/10/2006 om: 01:32u


Powered by Greymatter