Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/29/2006: "Louis Seveke postuum door Ombudsman in gelijk gesteld"

De Nationale Ombudsman heeft deze maand de in november vorig jaar vermoorde activist Louis Sévèke twee maal postuum in het gelijk gesteld.
louis2_0_0 (14k image)
Louis Sévèke
Sévèke had namens de Nijmeegse Werkgroep Klachten Politieoptreden in het ene geval geklaagd over het optreden van de politie Rotterdam-Rijnmond bij een geplande demonstratie in 2004 terwijl hij in het andere geval de behandeling van een man aanvocht die in 2004 geboeid werd afgevoerd in Nijmegen.
Klik op meer.

De klacht tegen het optreden van de politie Rotterdam-Rijnmond was gericht op de behandeling van een groep betogers uit Nijmegen die op weg naar Rotterdam was aangehouden, gefouilleerd, gefotografeerd en tevens de toegang tot Rotterdam ontzegd. De groep wilde betogen bij het uitzetcentrum op Rotterdam Airport.

Volgens Sévèke werd door de politie inbreuk gemaakt op grondrechten als het recht van betoging, het recht op bewegingsvrijheid en het recht op privacy. De Ombudsman erkent dat. De politie zou de betogers hebben verward met een actiegroep die eerder in Rotterdam wel voor onrust had gezorgd.

De tweede klacht richtte zich tegen de regiopolitie Gelderland-Zuid. Hier sprong Sévèke in de bres voor een man, die in oktober 2004 geboeid naar een politiebureau werd gebracht, nadat hij op straat om medische hulp had gevraagd. Onderweg viel de man nog tegen een stoel in de politieauto omdat er hard moest worden geremd. De ombudsman noemt de handelwijze van de betrokken agenten niet behoorlijk.

De man wilde medische hulp, omdat hij gekrabd was door een kat en bang was voor bloedvergiftiging. Agenten vonden de man verward. Toen hij tegenstribbelde, zetten ze hem geboeid in een politiewagen. Ze reden over de busbaan om snel door te kunnen rijden. Op het bureau kreeg de man geen medische hulp, maar wel bezoek van de crisisdienst van de GGZ.

De Werkgroep Klachten Politieoptreden diende een klacht in bij de korpsbeheerder. Die erkende dat de man niet tegen zijn wil geboeid meegenomen had mogen worden, maar vond niet dat hem medische hulp was onthouden. Daarop stapte Sévèke naar de ombudsman.

Die meent dat de man geen strafbaar feit had gepleegd en dus wederrechtelijk van zijn vrijheid is beroofd. Er was geen reden om hem te boeien en de agenten zijn te hardhandig opgetreden. Ze hadden hem niet over straat mogen slepen en hadden bovendien geen aanleiding om hard over de busbaan te rijden. De agenten hadden de man rechtstreeks naar een huisartsenpost moeten brengen of een ambulance voor hem moeten bellen, aldus de ombudsman.

Het korps Gelderland-Zuid accepteert de kritiek van de ombudsman en zal er intern lering uit trekken, heeft een woordvoerder vrijdag meegedeeld.

Louis Sévèke hield zich ondermeer bezig met het aan de kaak stellen van misstanden bij politie en justitie. Hij won regelmatig klachtenprocedures en processen. Of dat werk hem uiteindelijk fataal is geworden, is onbekend. Het onderzoek naar zijn dood is nu al bijna een jaar in volle gang, maar tot nu toe ontbreekt lijkt er geen enkel schot in de zaak te zitten en is het motief voor de dodelijke schietpartij in nevelen gehuld.


Powered by Greymatter