Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/29/2006: "Situatie in Oaxaca (Mexico) raakt gespannen"

De situatie in het Mexicaanse Oaxaca waar een brede linkse protestbeweging het aftreden van de gouverneur eist, raakt meer en meer gespannen.
OAXACA003 (11k image)
Tegenstanders van de actie in de stad hebben een tweedaagse staking uitgeroepen om de politie te bewegen een eind te maken aan het volksoproer.
Klik op meer.

De federale regering beschouwt de inzet van ‘gepast’ geweld als een laatste redmiddel om een einde te maken aan de inmiddels vier maanden durende onrust in het in Zuid-Mexico gelegen Oaxaca. Dat deelde staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Carlos Abascal op donderdag 28 september mee.

De regering zal alleen geweld gebruiken als alle politieke middelen hebben gefaald, zei Abascal in een interview met het dagblad El Universal. Elke actie van de federale overheid zal afgemeten en binnen zekere grenzen plaatsvinden, voegde hij daaraan toe.

De reactie van Abascal volgde op de stakingsoproep vanuit het bedrijfsleven van Oaxana. Eigenaren van benzinestations, hotels, supermarkten en andere bedrijven willen met een tweedaagse staking de federale politie oproepen een einde te maken aan het volksoproer dat sinds mei de stad in de greep heeft.

De protestbeweging startte met een staking van leraren maar ontwikkelde zich tot een bredere beweging van linkse sympathisanten die het aftreden eist van de gouverneur van de staat Oaxaca Ulises Ruiz.

De linkse activisten hebben barricades opgeworpen en zowel slag geleverd met de politie als met tegenstanders. Twee mensen vonden de dood en tientallen raakten gewond in confrontaties tussen de opstandelingen en de politie of gewapende bendes.

President Vicente Fox heeft tot dusver verschillende oproepen van leidende figuren uit het bedrijfsleven om federale troepen te sturen die de orde moeten herstellen, genegeerd. Via zijn woordvoerder liet hij weten de kwestie door middel van dialoog op te willen lossen. Abascal bemiddelt in de onderhandelingen tussen de opstandelingen en het overheidsbestuur.

Toonaangevende vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in Oaxaca kondigden woensdag 27 september aan dat de dag erna 2000 zaken hun deuren voor twee dagen zouden sluiten. De plotselinge aankondiging veroorzaakte paniek onder de bevolking die aan het hamsteren sloeg. Er ontstonden lange wachtrijen voor benzinestations, supermarkten en warenhuizen.

De ambassade van de VS heeft een reisadvies waarin gewaarschuwd wordt voor de onrust in Oaxaca. Veel toeristen mijden het pittoreske stadje dat vooral bekend is vanwege haar koloniale architectuur en nabij gelegen oude ruines uit de voor-Spaanse tijd. Lokale zakenkringen schatten dat door de protesten de stad al zo’n 300 miljoen dollar aan inkomsten is misgelopen.

De opstandelingen, bestaande uit verschillende vakbonden, linkse activisten, anarchisten en studenten, beschuldigen gouverneur Ruiz ervan zijn verkiezing in 2004 gemanipuleerd te hebben en critici de mond te snoeren. De beweging won aan kracht in juni toen de politie een demonstratie van stakende leraren aanviel die loonsverhoging eisen. Afgelopen woensdag 27 september besloot de vakbond van leraren in Oaxaca de staking voor te zetten en de protesten te steunen totdat Ruiz zijn ontslag indient.

Op dezelfde dag versterkten duizenden opstandelingen in het centrum van de stad de barricades, die bestaan uit banden en golfplaten. Er zouden tientallen brandbommen staan opgesteld, een teken dat vooruitgelopen wordt op politieke actie.

De opstandelingen hebben verschillende overheidsgebouwen bezet en radio- en televisiestations overgenomen van waaruit tot verzet wordt opgeroepen. Op 21 september vertrokken 4000 activisten voor een twee wekende durende tocht naar Mexico City alwaar zij bij het parlement een kamp willen opzetten om op het ontslag van de omstreden gouverneur aan te dringen.

4 Reacties


Zie ook: http://www.globalinfo.nl/article/articleview/1007/1/2/

zei: Kees op 30/09/2006 om: 12:24u

Zie ook: http://www.indymedia.nl/nl/2006/09/39184.shtml
Voor recente ontwikkelingen tot heden; 3000 politie met militair logistieke steun staan klaar voor Operacion Cyclon 5 op zondag of maandag ochtend + vandaag marine helicopters en verkennings vliegtuigje over de stad.

zei: AaM op 01/10/2006 om: 04:49u

De aanval zou nu gaan beginnen, niet door politie maar door een bende van richting de 5000 PRI aanhangers, bewapend door politie en de corrupte gouverneur.
Zie indy link

zei: AaM op 01/10/2006 om: 05:12u

Het is al dagen wat rustiger, nadat Fox kennelijk de hond Ulisses Ruiz heeft
teruggeroepen, alsmede acties uitgesteld.
Fox heeft gezegd tot het laatste moment naar alle oplossingen te willen zoeken

zei: AaM op 04/10/2006 om: 20:53u


Powered by Greymatter