Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/25/2006: "Tweede demonstratiedag bij universiteit Bangkok"

Een bericht van onze verslaggever ter plaatse.

demobkk25sep (81k image)
klik op meer

Alhoewel de polls ons laten geloven dat slechts een ‘futiele’ 6.7% van de bevolking tegen de militaire coup van afgelopen dinsdag (19 september) is, zijn er toch binnen een week vanuit deze minderheid drie publieke manifestaties van afkeur geweest. Twee in Bangkok en een in Chiang Mai. Daarnaast circuleren er berichten dat m.n. de ‘community’ radio’s in het noorden van Thailand (de traditionele machtsbasis van voormalig minister-president Thaksin) zich maar slecht aan de opgelegde beperkingen willen houden. Sommige radio’s zouden hun heil aan de grens met Burma hebben gezocht (pikant detail: de Thaise miliatiren hebben al aangekondigd dat ze voor vervolging van deze radiostations de hulp van Burma zullen inroepen indien nodig) Om de zaak nog eens duidelijk uit te leggen en goed duidelijk te maken dat er hard opgetreden gaat worden bij overtredingen zijn alle community radio stations gesommeerd morgen (dinsdag 26/9) op een briefing van de militairen te verschijnen. En inmiddels zijn er afgelopen weekend ook in Kanchanaburi (provincie ten westen van Bangkok) pamfletten in beslag genomen.

Afgelopen vrijdag was het eerste protest. Openlijk aangekondigd in ieder geval in de Engelstalige ‘Bangkok Post’. Het protest zou om 6 uur ‘s avonds beginnen bij Siam Paragon, de nieuwste parel aan de Bangkokse shopping-mall-kroon, maar het gebied dat uitgekozen was om te protesteren was plotseling wegens renovatie-werkzaamheden afgesloten en dus vond het uiteindelijke protest plaats op de trappen van Siam Center, een deur verder. Maar niet alvorens eerst een student door de politie van zijn pamfletten afgeholpen werd. Zoals vaak in Thailand bij dit soort kleinschalige protesten (en helemaal in de context van een coup) was er meer pers aanwezig dan protesterenden en het had dan ook wel iets gęnants om een heel perscorps om een hoofdagent met een paar pamfletjes te zien zwermen, terwijl de student in verbouwereerdheid achterbleef.
Het protest werd geopend door Giles Ungpakorn, docent politieke wetenschappen en bekend links activist, ondersteund door een aantal studenten en activisten. Toen hij z’n zegje gedaan had nam en andere groep met andere leuzen/pamfletten het over en dit gebeurde daarna nog een keer. ‘n Soort flash-mob achtige acties, met dit verschil dat ze allemaal in een gebied van 25 strekkende meter plaatsvonden. Onder de protesterenden enkele bekende gezichten.
Er was weinig politie aanwezig en wat ik begreep van een bevriende Thaise journalist heeft de politie besloten niet in te grijpen vanwege het grote aantal buitenlandse journalisten. De hele demonstratie is echter wel op video vastgelegd en men beraadt zich nog over te nemen maatregelen. De dag voorafgaand had de politie al telefonisch kontakt gezocht met Giles Ungpakorn om hem ervan te overtuigen dat hij deze actie beter achterwege kon laten.
Van het protest in Chiang Mai heb ik weliswaar geen ooggetuigeverslag, maar daar hebben jullie eerder op deze site van kunnen horen.
Vanmiddag was de tweede Bangkokse protest-actie en ook deze was openlijk aangekondigd en ook hier was er vooraf een waarschuwing uit gegaan dat er harde maatregelen getroffen zouden worden tegen overtreders van het samenscholingsverbod en het verbod op politieke activiteiten. Maar ook vanmiddag (maandag) bleef alles rustig. Er was een zgn. publieke discussie georganiseerd op de campus van Thammasat Universiteit, midden in de oude stad.
Van ongeveer 5 tot 7 uur waren er toespraken met aan het slot enkele reacties uit het publiek. Niet echt een interactief geheel dus, vooral eenrichtingsverkeer van sprekers naar publiek. Evengoed waren er toch zo’n 200-250 mensen. Het geheel werd afgesloten met Thaise samenzang met de handen ineengeslagen met die van je buur.
Doorpratend met Thaise activisten en academici gaat langzaam het beeld ontstaan dat voor het moment dit soort low-key protesten getolereerd zullen worden. Het geuite verbale geweld van de militairen hoort in dit scenario er een beetje bij (ze hebben natuurlijk ook weinig andere keus) Enerzijds schijnen ze angst te hebben dat hard optreden meer protesten zal uitlokken en tevens dat in dit soort protesten niet het echte gevaar voor het nieuwe bewind schuilt, en in beide zouden ze wel eens gelijk kunnen hebben.
De stroom aan geruchten die hier zoal circuleert (grotendeels veroorzaakt door een gebrek aan berichtgeving) zal ik jullie besparen, op een na: Thaksin zelf zou achter de coup zitten, denk daar maar eens over na.

Voor a.s. woensdag zijn er weer protesten aangekondigd, dit keer op de campus van Chulalongkorn Universiteit.

Later hopelijk meer over de positie van de Thaise sociale bewegingen in dit geheel, want ook die is verre van eenduidig.


1 Reactie


community radio is sowieso verboden in Thailand. Jarenlang is het getolereerd omdat in de grondwet van '97 staat dat frequenties eerlijk verdeeld zullen worden. Dit is nog niet gebeurt. Sinds '97 zijn velen gewoon gaan uitzenden zonder op de officiele verdeling te wachten. Geen enkel probleem en altijd gedoogd.

zei: Jarb op 27/09/2006 om: 12:58u


Powered by Greymatter