Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/23/2006: "Manifestatie ‘Breek met Bush!’ in Amsterdam"

Zo’n 300 tot 400 mensen hebben zaterdagmiddag op de 'Internationale Protestdag Tegen De Oorlog' in Amsterdam op het Museumplein bij het Amerikaanse consulaat gedemonstreerd tegen de oorlogspolitiek van de VS.
IMG_0216 (39k image)
Na luchtalarm vielen de demonstranten symbolisch dood neer
De actie met als motto “Breek met Bush” richtte zich tegen de bezettingspolitiek in Libanon en Palestina, alsmede tegen die in Afghanistan en Irak.
Klik op meer.

Ook de actieve betrokkenheid van Nederland bij de oorlogspolitiek van Bush werd gehekeld, van de troepenmissie in het Afghaanse Uruzgan tot het tolereren van de agressie tegen Libanon en de Palestijnen. De organisatie van de actie, de coalitie Stop Oorlog wil onder meer dat Nederland de troepen uit Afghanistan terughaalt. Opgeroepen werd tot een onmiddellijk einde van de Nederlandse steun aan de VS en Israël. Een oproep daartoe is ondermeer ondertekend door Midden-Oostendeskundige Paul Aarts, Tweede Kamerleden Naima Azough en Godelieve van Heteren, publicist Mohammed Benzakour, acteur Peter Faber en rapper Ali B.

Op het Museumplein werd de tekst 'Breek met Bush' getoond middels plakkaten en aandacht gevraagd voor de 'bloedige gevolgen' van de 'War on terror'. Verschillende deelnemers legden een link met de schandelijke gevangenispraktijken die sindsdien gebruikelijk zijn geworden. Tot de sprekers behoorde oud-Kamerlid Mohammed Rabae van GroenLinks. Hij stelde dat na Hitler Bush de grootste idioot ter wereld is die de meeste wapens ter wereld tot zijn beschikking heeft.
IMG_0214 (38k image)
Duidelijke symbolikiek van Bries en Co

Hoogtepunt van de manifestatie was dat na het klinken van een luchtalarm de demonstranten symbolisch dood neer vielen, waarna zij enkele minuten in het gras bleven liggen. De actie eindigde met een minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog. De actie verliep verder zonder problemen.

De actie was een initiatief van Stop Oorlog, een coalitie van verschillende organisaties waaronder het Palestina Komittee en de Internationale Socialisten. Na de succesvolle 'Luid de Noodklok!' betoging op 22 juli in Amsterdam, waar duizenden mensen demonstreerden tegen de oorlog in Libanon, was de tweede manifestatie van de nieuwe coalitie dus beduidend minder bezocht. Eind oktober houdt de organisatie in Amsterdam een grote conferentie met diverse debatten en sprekers uit binnen- en buitenland!
IMG_0224 (36k image)
Temidden van de rode vlaggen van de NCPN en dito borden van de IS ontbraken Neerlands anarcho's evenmin. Er was een aardig clubje op de been.


Powered by Greymatter