Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/22/2006: "Vriend van Durruti Joaquin Perez Navarro overleden"

Vorige maand overleed in Spanje het laatst in leven zijnde lid van Los Amigos de Durruti (de Vrienden van Durruti), een groep anarchisten die zich na de dood van de legendarische militiecommandant Buenaventura Durruti sterk maakte voor de verdediging van de Sociale Revolutie in Spanje (1936-1939).
FOD (16k image)
Boekomslag van een AK-uitgave over de Vrienden van Durruti
Joaquín Pérez Navarro werd 99 jaar.
Klik op meer.

Nick Heath van de Anarchistische Federatie in Engeland schreef onlangs in de Guardian een soort van in memoriam over deze man.

Hij ontmoette hem aan het einde van de jaren tachtig tijdens een filmvoorstelling in Londen waar de verworvenheden van het anarchisme tijdens de Spaanse burgeroorlog centraal stonden. Opeens moest de oude man naast hem zachtjes huilen. Dat was Joaquín Pérez Navarro.

In 1936 nam hij deel aan de straatgevechten in Barcelona tegen de aanhangers van Franco en nadien vocht hij in een anarchistische militie aan het Aragon front. Na de dood van Durruti in november 1936 (hij stierf tijdens de verdediging van Madrid) sloot hij zich in 1937 aan bij de Vrienden van Durruti en met hen vocht hij gedurende de meidagen van 1937 in Barcelona om de aanval van de communisten op de positie van de anarchisten af te slaan. Later maakte hij deel uit van de IJzeren Colonne, een anarchistische militie die aanvankelijk bestond uit gevangenen die uit de gevangenissen van de republiek waren vrijgelaten.

Aan het einde van 1938 werd hij gemarteld en ter dood veroordeeld door de Stalinisten die hem in de gevangenis van Montjuic opsloten. Hij ontsnapte echter naar Frankrijk toen Barcelona ten prooi viel aan de aanhangers van Franco. Daar raakte hij echter geïnterneerd in kampen in Argeles en Barcares. Hij werd ingedeeld bij een ploeg die te werk werd gesteld in de haven van Brest. Toen Frankrijk in 1940 door Duitsland werd bezet, slaagde hij er in om naar Engeland te ontsnappen.

Hij werd als oudste van drie kinderen geboren in een boerengezin in Calpes de Arenso, nabij Castillon. Joaquín was 11 toen hij zijn vader verloor en met zijn moeder naar Barcelona verhuisde. Daar werd hij uiteindelijk ober. In 1919 werd hij op 12-jarige leeftijd lid van de anarcho-syndicalistische vakcentrale CNT.

Na zijn ontsnapping naar Engeland raakte hij betrokken bij een Spaanse anarchistische groep. Tussen 1969 en 1974 verzorgde hij namens de CNT in Engeland de verbindingen met Spanje waar Franco nog steeds aan de macht was en de oppositie genadeloos werd vervolgd. Hij werkte naderhand tot zijn pensioen in de catering.

Joaquín schreef drie boeken in het Spaans. Zijn eerste Relato Poetico (1995) was gewijd aan zijn ervaringen. Aan de anarchistische beweging had hij zijn hart verpand. De onrechtvaardigheden die tijdens de burgeroorlog in Spanje waren begaan lieten hem nooit meer los. Hij herinnerde zich elk detail en iedere emotie alsof het allemaal gisteren was gebeurd.

In 1953 ontmoette hij Carmen, de schoonzus van zijn beste vriend, toen ze op het vliegveld in Londen aankwam. Ze werden meteen verliefd op elkaar en waren 50 jaar getrouwd. Ze overleed twee jaar geleden. Joaquín laat een dochter na, Violet genaamd.


Powered by Greymatter