Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/20/2006: "Zwaaien met nationale vlaggen? Nein danke"

Het artikel is niet online: Fanta in plaats van fatwa, zeggen de Antiduitsers, in Trouw van vandaag 20 september, geschreven door Antoine Verbij - klaarblijkelijk de correspondent voor Duitsland van het ochtendblad dezer dagen.

t000000000134-02 (23k image)

Klik op meer

Een citaat:
"Vertegenwoordigers van de Joodse Gemeente keken vreemd op. In de demonstratie begin augustus waarin ze hun solidariteit met Israël in de oorlog tegen Hezbollah wilden betuigen, liep een grote groep jonge anarchisten mee. Boven hun capuchons en baseballpetten zwaaiden ze met Israëlische en Amerikaanse vlaggen. Op hun spandoek stond: 'Geen vrede met de vijanden van Israël'. Hun leuze: 'Tegen het antisemitisme', 'Weg met Duitsland', 'Leve het communisme'."

Verbij weet wie of wat anarchisten zijn, zou men denken, als schrijver van het boek De rode jaren over de bewegingen van de jaren zeventig in Nederland. Daarvoor heeft hij ook anarchisten in kaart gebracht - binnen de context van het boek redelijk, zij het met te veel aandacht voor de gewelddadig gerichten. Hij zou dus moeten weten dat hier geen anarchisten met deze vlaggen zwaaien, maar leden van een malle sekte, de Antiduitsen. En, omdat Duitsland blijkbaar nog steeds een bloeiend sektewezen links en rechts heeft, een strominkje dat kan opvallen, dat bladen heeft met titels als Bahamas en Jungle World - dat is Engels, niet Duits, dig?
Verbij vermeldt de sekte van de Antiduitsen uitdrukkelijk, en bijvoorbeeld hun oproep Duitsland maar weer te bombarderen in 1995, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Waarmee dunkt mij de klassepositie en het anarchisme van deze lieden in een slag duidelijk is. Deze mensen zijn dol op bombardementen. Op Libanon, Irak, Iran ongetwijfeld, en op Duitsland, waarbij zij zichzelf uiteraard als vrijwillig eerste doelwit aanbieden.

"Nooit meer Duitsland" is hun leuze. Het artikel van Verbij is - evenals de schrijver zelf - net onbenullig genoeg om de dubbele bodem van deze leuze niet te bevatten. Deze mensen vinden Duitsland reuze belangrijk, zo belangrijk dat het maar eens minder belangrijk gemaakt moet worden, waarvoor een belangrijke sekte als de Antiduitsen bij uitstek geschikt is. De regimes in de VS en Israël kunnen het niet alleen af - daarvoor is de hulp van antiduitse Duitsers nodig. Eigenlijk is dat alles - met daarbij de diagnose dat het hier net als bij de neocons in de VS en de Franse nouveaux philosophes om bourgeois-ideologen en dolgeworden kleinburgers gaat die een ingewikkelde smoezenparade nodig hebben om uit te komen waar ze politiek altijd al thuisgehoord hebben: ultrarechts.

Het is betreurenswaardig dat een verstandig man als Robert Kurz nog zoveel pagina's nodig meende te hebben om deze ideoloogjes te bestrijden.
Een volgende vraag: zwaaien anarchisten dan soms wel met de Palestjnse vlag? Het antiduitsdom is gedeeltelijk een reactie op deze merkwaardige identificatie. Het antwoord zou moeten zijn: net zo min als met de Israelische vlag. Of - als er toch met nationale vlaggen gezwaaid moet worden - dan met beide. Maar rood, zwart of rood-zwart lijken mij de enige gepaste kleuren voor internationalisten.


Powered by Greymatter